АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

Др Дарио Видојковић: Одмах прекинути јалови Бриселски дијалог и вратити питање Космета у УН


Пише: др Дарио Видојковић
8. август 2018. КМ Новине

Недавне изјаве Хашима Тачија, али и других политичара албанских сепаратиста али и Албаније о укидању међусобне границе Албаније и КиМ као и о даљем прекрајању граница Републике Србије недвосмислено указују само на једно, а то је потпуни крах Бриселског дијалога! Како ствари стоје, Албанци могу све то јест никакве уступке не морају да учине српској страни, од које се заузврат захтева – све!

Безобразлук и ароганција власти у Приштини иде чак дотле да Тачи, осведочени ратни злочинац и као такав миљеник и штићеник Запада, може да прекраја границе Републике Србије како му се прохте, па чак да сада укључује и Прешевску долину у оквире натовске квази-државе Косова!

Истина, такве захтеве смо могли чути и раније, али најавом министра из Албаније Панделија Мајка па и Рамуша Харадинаја, другог ратног злочинца којег је Хаг пустио на слободу упркос доказима о његовим злочинима, о укидању границе Албаније према територији Косова и Метохије је нови и еклатантни корак даље у формирању „Велике Албаније“, што може довести до опасних последица по читав регион и по мир и стабилност на Балкану али и шире!

Тиме албански лидери више и не скривају своје праве намере које су  и на друге начине износили у јавност, као што је био догађај са заставом „Велике Албаније“ прикаченом на дрон којег су пустили 2014. на стадион у Београду током утакмице Србија и Албанија. Овакве албанске намере у првом реду су крајње опасне по Србе јужно од Ибра, али и за све Србе на Косову и Метохији.

Да би се избегло ново етничко чишћење Срба јужно од Ибра и са територије читавог Косова и Метохије, али уједно и да се спречи најављено стварање „Велике Албаније“, за Власти у Београду постоји само један начин, а то је да се одмах прекине Бриселски дијалог и да се питање Косова и Метохије поново врати у окриље УН, поштујући Резолуцију СБ УН 1244!

Бриселски дијалог српској страни до сада и није донео неке предности, већ се од Срба само изискивали уступци, а потези које су српски власти у складу са тим дијалогом вукле су довели до све већег одласка и укидања институција Републике Србије на територији Косова и Метохије. Заузврат, српска страна скоро ништа да није ни добила. Највидљивији добитак је управо требало да буде ЗСО (и то по законима такозване „републике Косово“), од које ето такође, по свој прилици, нема ништа. Но, по том питању је Устав Републике Србије више него јасан, и сходно томе треба да се понаша власт у Београду и сам председник Александар Вучић.

Томе у прилог иде и Резолуција СБ УН 1244, која мора поново да се стави на сто, јер је Бриселски дијалог показао да се албански челници не држе никаквог договора, да договор са фракцијом предвођеном ратним злочинцима уопште и није могућ, поготово када имају подршку одређених кругова на Западу. Стога Србија мора под хитно да се врати Резолуцији УН 124, да би спречила „Велику Албанију“ и како би сачувала мир у региону, јер је више него извесно да би албански екстремисти и сепаратисти ишли даље у својим претензијама, и тражили би прикључење таквој „Великој Албанији“ и делова територија Црне Горе, Македоније и Грчке.

Ситуација у Македонији, поготово након доласка на власт Зорана Заева, је озбиљно заоштрена и на ивици кључања, не само због све отворенијег испољавања албанског сепаратизма, него и због спора са Грчком око имена Македоније зарад њеног припајања Нато пакту, што опет Русија не одобрава. Даљи расплет ситуације може зато врло лако довести до нових конфликата, па и до преливања истог у суседне државе, као што је Дејтонска БиХ, и где је Република Српска на удару политичког Сарајева и неких центара моћи на Западу.

Прекидањем јаловог Бриселског дијалога и враћањем питања Космета у УН уз поштовање Резолуције СБ УН 1244, Србија ће сачувати територијални интегритет, а тиме се може и изборити за опстанак Срба не само на северу Космета, него и јужно од Ибра. Ипак се јужно од Ибра налазе највеће српске светиње, попут Пећке Патријаршије и Грачанице, и нико нема право да изгуби те светиње. По том питању треба да се угледамо на политику Израела, а ситуација у свету се ипак знатно променила у односу на 1999. годину, што нама само може да погодује!

Када председник Вучић прича о неком унутрашњем дијалогу, онда суштина таквог дијалога треба да буде општи конзенсус о поштовању Резолуције СБ УН 1244, прекидању лажног Бриселског дијалога и јасном и недвосмисленом опредељењу за очување територијалног интегритета и целовитости Републике Србије!

Извор: КМ Новине 

2 replies »

  1. Вучић и Дачић нуде народу Србије цуцлу ЗСО да би дали цело КиМ.

    Ево мало да подучим Вучића, пошто му математика не иде, max – максимум по питању КиМ је да је то аутономна покрајина Србије и да сваки други договор није максимум. Min – минимум је нешто јако мало али свакако није ништа које нам се нуди.

    Издајник или велеиздајник је реч свих прошлих и будућих векова. Зато нека се Вучић пита зашто га тако зову?

    Да се велеиздаја спрема су и наслови у штампи како Вучић има да разговара са Путином о КиМ. Још једна пропагандна акција СНС таблоида.

    Свиђа ми се