АКТУЕЛНО

НАТО базе на Балкану: Гвоздена завеса пада на Србе


Прва авио-база НАТО-а на Западном Балкану биће изграђена у албанском граду Кучова, који је у комунистичко време носио назив Стаљин. Та одлука је донета након што је Северноатлантски савет 11. јула решио да изгради базу у румунској Крајови, а Бугарска је још у децембру тражила од САД да разместе стални војни контингент на њеној територији, што је у контексту НАТО стратегије да гвозденом завесом одели Србију и Српску од руског утицаја.

фото: ИНТЕРМАГАЗИН

Као што су „Вести“ писале, током сведочења пред Одбором америчког Сената за оружане снаге, 9. марта ове године, командант снага НАТО у Европи генерал Кертис Скапароти је рекао да је јачање руског утицаја у Европи највећи проблем на цивилном и војном плану.

Он је рекао да Русија користи односе с челницима Републике Српске за подривање институција БиХ. Генерал Скапароти нагласио је да Русија покушава да спречи евроатлантски пут појединих земаља, а на питање која је земља највећи проблем одговорио је – Србија.

На питање да ли је то Србија или Република Српска, рекао је: „Србија, као држава, али уопште српска популација на Балкану“. Командант НАТО-а је истакао да је потребан већи војни и дипломатски ангажман у региону.

Еди Рама пресрећан

Према речима албанског премијера Едија Раме, Северноатлантски савет одобрио је да НАТО инвестира више од 50 милиона евра само за прву фазу модернизације ваздухопловне базе у Кучови.
Албанија готово да нема ратно ваздухопловство. Оно се састоји од 11 лаких транспортних хеликоптера, истина наоружаних, и четири транспортна авиона, а реч је о кинеској варијанти совјетских двокрилаца АН-2 пројектованих 1947. године. Рама тврди да су у току директни преговори са САД како би се додатно модернизовали ваздухопловни капацитети.

Планови Мајка Помпеа

Амерички државни секретар Мајк Помпео два месеца касније у сведочењу пред Спољнополитичким комитетом Сената рекао је да Русија настоји врло агресивно да ојача своје позиције на Балкану играјући на карту хибридног сукоба, баш као у Украјини, уз медијску подршку, поткупљивање локалних званичника и енергетско везивање.

– Томе морамо да се супротставимо и за то ће бити опредељен додатни новац, људство и други ресурси у планирању буџета – рекао је сенаторима Помпео.

Ипак, сенатори су указали да је нацрт буџета за 2019. годину срезао трошкове за мисије и операције на Западном Балкану, укључујући Албанију, Македонију и БиХ.

Помпео је на то одговорио да ће „Руси брзо видети да САД не занемарују Балкан“.

Војни аутопут

Министарка грађевине Зорана Михајловић за наредну годину је најавила градњу прве деонице ауто-пута Ниш – Мердаре – Приштина. Та траса спојила би ауто-пут од Албанске луке Драч до Приштине са главном мрежом балканских ауто-путева до крајњих тачака: Истанбула и бугарских лука Варна и Бургас.
Ауто-пут Драч – Приштина није економски правдао себе и у Русији сматрају да је реч само о копненој вези којом би НАТО преко Ниша брзо могао да стигне на Исток Балкана. Србија је потписала споразум који НАТО-у дозвољава слободно кретање по нашој територији.

И Српска проблем

Прошле недеље са састанка у Пантагону о редовном петогодишњем планирању једна од порука упућена преко медија гласила је да би „јачање војног присуства на Западном Балкану допринело миру и стабилности“.

Притом, на скупу је речено да база Бондстил на Косову има сврху одвраћања сукоба Срба и Албанаца, али да нема стратешки значај за САД.

Зато се размишља о бази у Тузли (бивши аеродром ЈНА код Живиница) или Брчком, јер се БиХ перципира као главна неуралгична тачка на Западном Балкану. Главни аргумент је да би база у БиХ осујетила напоре Српске да се отцепи.

Проблем је што Босна није чланица НАТО-а, а председник РС Милорад Додик одлучно одбацује и помисао да би могла то да постане.

САД би да затворе Бондстил

На скупу у Пентагону је закључено да Бондстил упркос величини има сувише недостатака. Данијел Сервер са Универзитета „Дон Хопкинс“ објашњава да Бондстилу недостаје писта дужа од три километра, а да би изградња одговарајуће била тешка с обзиром на топографију.

– Пентагон већ дуго жели да затвори Бондстил, јер не служи америчким интересима и не можемо ни да претпоставимо да ћемо увек бити добродошли на Косову – истакао је Сервер, иначе албански лобиста, функционер Стејт департмента у администрацији Била Клинтона и члан америчког преговарачког тима у Дејтону, нимало наклоњен српским интересима.

фото: архива – НАТО и ЕУ

Стижу појачања

Румунски председник Клаус Јоханис изјавио је по повратку са самита у Бриселу 11. јула да је НАТО пристао да направи сталну базу за 400 војника у Румунији, наводно због забинутости ове земље после руске анексије Крима.

Јоханис је рекао да ће Алијанса мултинационалну бригаду у Крајови, формирану прошле године, унапредити у сталну базу. Од уласка у НАТО 2004. године Румунија је НАТО-у на располагање ставила луку Констанца, баш као и Бугарска Атију код Бургаса, али тамо нема стално стационираних контингената НАТО, јер Америка не жели да изложи велике бродове у домету руских противбродских ракета са Крима. План Пентагона је да у Румунији буде стално стационирано 1.600 војника, а 2.500 у Бугарској.

Бугари су дали на коришћење и авиобазу Граф Игњатијево близу Пловдива у коју су пребачени ваздухопловни капацитети армије САД из Немачке. У плану је проширење још три базе: у Јамболу, Сливену и Великом Трнову.
У Грчкој НАТО користи луку Суда, на Криту.

Нико нас неће напасти

Саговорници „Вести“, стручњаци из области одбране и безбедности, тврде да градња авиобазе у Албанији не представља потенцијалну претњу.
– И Србија је преко Партнерства за мир значајно унапредила везе с НАТО. У овом тренутку немамо информације да се нека суседна држава спрема да нас нападне, а ту мислим и на Албанију. Албанска војска је 1997. почела да обучава и наоружава теористичке групе које су затим пребациване на Косово. До данас се то није променило. Међутим, за Србију је основни билатерални проблем то што Албанија признаје независност Косова – истиче Зоран Драгишић, професор на Факултету безбедности у Београду.

Војни аналитичар Александар Радић објашњава да је реч о националним центрима које НАТО суфинансира у градњи због заједничких потреба.
– Уосталом, ни база Бондстил на Косову није у власништву НАТО, већ Кфора, а притом у покрајини постоје много веће базе – наглашава Радић и додаје да не треба правити фаму од градње војног аеродрома у Албанији.
Он објашњава да ће НАТО делом финансирати изградњу те авиобазе, јер је Албанији потребно да има пристојну структуру, пошто је постојећа веома застарела.
– Том логиком може се рећи да НАТО исто планира и у Србији. Наиме, Турска је као пуноправна чланица НАТО-а донирала Србији 10 милиона евра за обнову аеродрома у Лађевцима (цивилног дела) – наглашава Радић.

ИЗВОР: Ђ.Баровић-ВЕСТИ

***

*Генерал Лазаревић: НАТО на Србију сручио осам „Хирошима“

*РАЗГОВОР С ПОВОДОМ: Проф. др Мирјана Анђелковић Лукић – Специјални, ХЕМИЈСКИ и РАДИОЛОШКИ рат НАТО алијансе над Србима 1999. уништавањем здравља народа и природе хиљадама година унапред!

*Емисија „СИЛЕН“ Биљане Ђоровић: Др Мирјана Анђелковић Лукић – СРБИЈА ЈЕ БОМБАРДОВАНА МИНИ АТОМСКИМ БОМБАМА, немачки научник др Габријел их је назвао „Мини Хирошиме“

——-

8.8.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »