Видео

Нове емисије које води др Драган Петровић: „Гост недеље” и „Библиотека”


9.8.2018. СРБски ФРБРепортер

Нови телевизијски студио у Београду, за сада ју тубе и интернет телевизије, има две емисије седмично које води др Драган Петровић. Прва емисија је Гост недеље, у којој у трајању од око 75, минута код домаћина Петровића гостује једна личност из области науке, културе, уметности, политике.

У првој емисији Гост недеље 28 јула, то је био професор Београдског државног универзитета Безбедности, др Миленко Бодин. Бодин је докторирао у две различите науке на државном Универзитету у Београду, и то на Безбедности и на Филозофији, док је по ужем образовању филозоф. Аутор је већег броја научних књига из области безбедности, политике и међународних односа, филозофије, што је била делом тема емисије. С обзиром на то да се кроз ову емисију гледаоцима представља целокупан друштвени и професионални живот и активности госта, проф. Бодин је говорио о периоду краја осамдесетих и почетка деведесетих где је, прво као дисидент, а потом и учесник у обнови плурализма, био актер важних догађаја на друштвеној и политичкој сцени Србије.

У следећој емисији „Гост недеље” од 2. августа, Петровић је угостио Сергеја Веселиновића, који је као професор руског језика и књижевности у Задру и родном Обровцу, у обнови плурализма прво постао у име Српске демократске странке – први изабрани председник општине Обровац 1990. године, а потом и министар у влади Републике Српске крајине у првим годинама њеног постојања.

Емисија је највише базирана на положају српског народа у Далмацији кроз новију историју, и посебно кроз догађаје с краја осамдесетих и првих година деведесетих. Велелиновић је имао прилику да комуницира са тадашњим српским и хрватским лидерима и политичарима, износећи своја запажања и сведочанства. Он је данас привредник који живи у Хамбургу.

Др Драган Петровић је у исто време имао и прве своје две емисије у серији „Библиотека”, које су тематског типа и трају око 45-50 минута. Тема прве емисије од 31. јула је стање медија у Србији данас, у чему се види значај алтернативних медија.

Тема друге емисије „Библиотека” је Русија и ефекат Светског првенства у фудбалу 2018, чији је она била домаћин. Петровић је у последње две и по године четири пута боравио у Русији по двадестак дана, и износи своја запажања око припрема и организације и реализације светског првенства у градовима централне и Поволошке Русије у којима је тим приликама боравиом, као и анализе општег ефекта Мундијала са спортског али и економског, друштвеног, политичког аспетка.

1 reply »