АКТУЕЛНО

Последице катастрофалних поплава у Жагубици (1-2): Цунами са Хомоља! Пред свадбу остао без ичега (ВИДЕО)


Последице катастрофалних поплава у Жагубици (1): Цунами са Хомоља!

Као да је цунами прошао. И то у срцу хомољских планина. Жагубицу је за Светог Илију, 2. августа, погодила катастрофа коју мештани овог дела Источне Србије не памте.

Потоп у секунди: Бујица носила све пред собом

У само десетак минута, водени талас који је у неким деловима овог планинског градића био и четири метара висок уништио је све што су ови вредни људи, од којих је већина у дијаспори, деценијама стрпљиво и вредно стицали.

Вода се истог дана повукла, али последице поплаве су видљиве на сваком кораку и отклањаће се следећих неколико месеци.

У Жагубицу је стигао први контингент Војске Србије који се одмах укључио у помоћ мештанима. Најмање 600 кућа је уништено, око 300 људи евакуисано, а струје и даље нема у оним деловима места које је највише настрадало.

Вода за домаћинства је укључена током викенда, али док се не заврше све потребне анализе, она није за пиће, па се мештани снабдевају или у продавницама или на три градска пункта где су постављене цистерне.

Отимају лопови и трговци

Већина мештана је изнела ствари у дворишта да се осуше, а онда су забележене и прве крађе.
Истовремено, трговци су цене хигијенских рукавица са 150, дигли на 300 динара, а литар флаширане воде са 60 на 120.
– Одмах смо позвали полицију, а лично сам обавестио председника општине да учини све шта може како би спречио ово срамотно дивљање цена – видно изнервиран каже Павловић.

Хук воде пред вратима

У једној од главних и најдужих улица, Врелској, ситуација је таква као да је сниман неки филм о катастрофама. Све је препуно муља, блата, дрвећа и свега што је бујица носила.

Негде на половини Врелске улице је и кућа Милојка Лазића (71), из једног места близу Хановера. У Жагубицу је дошао на одмор са супругом и кћерком Санелом (36). Нису ни слутили да ће се одмор претворити у хорор филм и да ће га не само гледати, већ бити и једни од главних актера.

– То јутро смо око пола девет седели у кухињи и пили кафу. Зачули смо споља неку буку, хук воде, а затим и силну вриску са улице. Погледали смо напоље и угледали велики талас воде како нам се приближава – прича Милојко и објашњава да су у првом тренутку помислили да ће у кући бити безбедни и да ће евентуално да им вода однесе само пластеник.

На казану 700 људи

Због крајње алармантне ситуације у Жагубици и околним местима све претходно заказане културно-спортске манифестације су отказане, а општина је новац и све своје ресурсе подредила људима који су остали без ичега.
Сафет Павловић, председник Жагубице, каже да је већина настрадалих код рођака и пријатеља. Они који нису имали где да оду, налазе се у прихватном центру, у Балон хали.
– На срећу, сваким даном је тамо све мање људи. Тренутно их је око 25, а ми смо се фокусирали на исхрану свих који су остали без имовине. У дворишту школе смо организовали народну кухињу за око 700 оброка дневно. У припреми хране учествује Удружење жена Хомоља и многе суграђанке које су се одазвале апелу да помогну – прича Павловић.

Мислили смо да је крај

Међутим, његова ћерка Санела умало је страдала покушавајући да од водене стихије заштити кучиће.

– Када смо схватили да вода веома брзо иде ка кући, мајка је потрчала за једним, а ја за другим псом. Бујица је била толико јака – готово да ме је канта за ђубре ударила у леђа и једва сам одржала равнотежу да не паднем у воду. Кучиће смо пренели на други спрат, а онда је кренула наша борба да спасимо кућу и оно што је у њој. ПВЦ врата су успела да задрже бујицу, а ми смо оно што је пролазило лаворима и пешкирима бацали кроз прозор. Када је вода дошла до прозора, уплашили смо се за животе јер нисмо имали где. На срећу, како је водена стихија брзо дошла, тако се и повукла – прича Санела.

Дијаспоро, помози како знаш!

Саветник председника општине Живојин Павловић посредством „Вести“ упућује апел дијаспори да помогне како зна и уме.
– Наш крај помагао је свима кад им је било најтеже, а посебно приликом катастрофалних поплава 2014. године , кад је Обреновац пливао у води. Нисмо ни слутили да ће нам требати иста помоћ. У неким градовима Немачке, Аустрије и Италије већ су почели да прикупљају новац и разну робу, али треба времена да она стигне. У овом тренутку нам је потребно све: храна, гардероба, средства за основну хигијену, постељина, кревети… Сва бела техника је страдала, тако да ће требати и шпорети и фрижидера – каже Павловић.
Он каже да су дијаспорци који су се затекли у Жагубици због одмора или вашара на Светог Илију спасавали животе и захваљује се Богу што није било ниједне жртве или повређеног.

Све уништено

Милојко Лазић каже да је његовој породици у бујици све уништено.
– Мој и ћеркин ауто су завршили у Млави. Уништен је пластеник, цело приземље куће, летња кухиња са свом белом техником, котао за грејање… Мука ми је и да набрајам. Претпостављам да је штета око 10.000 евра – једва прича Милојко.
И у другим домаћинствима је слична ситуација. Уништено је све што је било у подрумима и приземљима.

Прети страшна зараза

Највећи страх челника Жагубице јесте да не дође до заразе. Стојан Лилић (41) један је од 12 људи који даноноћно уклањају мртве животиње.
– Страдало много стоке, углавном оваца, јагањаца, свиња и телади. Како немамо довољно механизације, добар део је и даље у муљу, а налазимо и разбацане лешине које је вода однела и по неколико километара. Највећа опасност прети због помора рибе. У приватном рибњаку је страдало око милион комада, а прва процена говори да је штета око 300.000 евра – прича Лилић.
Ненад Пистоловић, председник Удружења риболоваца Жагубице истиче да је највећа катастрофа у томе што је страдало и матично јато поточне пастрмке – аутохтоне врсте с ових подручја која је стварана пуних 20 година.
– Немогуће је проценити колика је материјална штета. Она је несагледива – прича Пистоловић.

***

Последице катастрофалних поплава у Жагубици (2): Пред свадбу остао без ичега

У катастрофалној поплави која је 2. августа задесила Жагубицу, најмање 600 кућа је поплављено. Једина срећа у тој несрећи, какву овај део Хомоља не памти, јесте да није било људских жртава и повређених.

Неки седе по кафићима: Уклањање последица поплаве

Заслугу за то имају и мештани који су одмах прискочили у помоћ. Међу првима се у акције спасавања, а затим и санацију штете укључила наша дијаспора. Уместо да ужива у одмору у отаџбини, већина је и даље активна или у организацији или пак у конкретној помоћи пострадалима.

Мартина Трифуновић, кћерка Живојина Трифуновића, саветника председника општине, која је пре неколико година била „звезда Јутјуба“ због грандиозне прославе пунолетства, сада је са још десетак својих вршњака из дијаспоре, далеко од очију камера, буквално 24 сата активна у помагању пострадалима.

– Као и сваке године, дошла сам у Србију на пет недеља одмора и планирала да мало будем у Жагубици, а затим одем на море. Међутим, као и моји вршњаци, све смо испомерали јер је најважније да помогнемо овом несрећном свету који је настрадао у поплави – прича Мартина.
Мада ни њена, као ни куће других дијаспораца који помажу, није оштећена, они су од раних јутарњих сати, па све до касно увече међу пострадалима.

– Тренутно помажем другару Дејану Кецићу коме је поплава уништила целу кућу. У једној соби, на месту где је стајао ормар, сада је рупа дубока 80 сантиметара. Ово је потпуни ужас и не дао бог никоме – прича Мартина.

Истиче да су сви њени вршњаци подједнако ангажовани у чишћењу уништених кућа, а посебно истиче брачни пар Божидара и Љиљану Мартиновић из Моерса код Диселдорфа.

– Сви смо се подједнако ангажовали и преко Фејсбука. Апелујемо да се Жагубици помогне, али не могу да верујем да има и наших људи које туђа несрећа уопште не дотиче. Па неколико њих је написало да је ово „фејк поплава“, да је све измишљено. Нека дођу, нека својим очима виде – прича у једном даху ова млада девојка.

И Слађан Вражиторовић (34) је један од млађих дијаспораца који је прво покушао да спасе своју, а онда, када је схватио да је све уништено, почео да спасава туђу имовину. Слађан живи и ради у Лозани и стигао је само дан после катастрофалне поплаве.

– Већ у четвртак по подне су ми јавили да је овде хаос. Брзо сам тражио у фирми слободне дане и кренуо на пут. Међутим, због огромних гужви возио сам пуна 24 сата. Када сам дошао, умало се нисам онесветио од онога што сам видео. То је био потпуни ужас. Најцрње од свега је што сам у мају почео да адаптирам кућу, јер сам у септембру заказао женидбу, па сам све ствари пребацио у гаражу. Ништа није остало цело. Све је бујица „појела“. Ништа боље није прошла кућа родитеља моје веренице Милене. Све што сам годинама штедео и што сам улагао овде, уништено је у неколико минута – прича Вражиторовић.

Међу онима који су имали ту срећу да доживе најмању штету на својој имовини су брачни пар Сибинка и Мирослав Дервишевић, који живе и раде у Бечу.

Њихова кућа се налази на почетку Врелске улице. Са комшијама смо их затекли на трему. Још сабирају и одузимају „утиске“ катастрофе коју су преживели.

– Седели смо баш на овој тераси и видимо комшију који је претходно кренуо по млеко како успаничено трчи и виче: „Бежите људи, стиже талас!“ Није прошло можда ни пар минута када је у улицу стигла полиција и рекла нам да брзо закључамо врата и кренемо. Успела сам да узмем само наше пасоше, у папучама смо излетели и гледали како се водени талас приближава као у неком филму – прича Сибинка.

Када се вода повукла, Дервишевићи су одахнули, страдали су им само шпајз и помоћна зграда.

Вода није пронашла пут до унутрашњости њихове куће.

– Већ то поподне су почели да звоне телефони. Веома брзо се прочула ужасна вест па су нас позивали родбина и пријатељи из Беча, али и из других земаља да питају да ли смо добро. Хвала богу, није било људских жртава, а да је штета велика, то се голим оком да видети – причају Сибинка и Мирослав.

Солидарност пала на испиту

Живојин Трифуновић, саветник председника општине, каже да је разочаран чињеницом да је добар део мештана Жагубице игнорисао чињеницу да се треба наћи људима у невољи.
– На апел општине да сви радно способни помогну, јавило се тек 70-ак људи. Такође, због чињенице да се том апелу нису одазвали ни људи из саме општине, а међу њима и неки функционери, биће отпуштања. Недопустиво је да док се једни људи боре с природном непогодом, неки други седе у кафићима и да их то не дотиче – љутито коментарише Трифуновић.
То потврђује и председник општине Сафет Павловић.
– Затражићу од коалиционих партнера и од Скупштине Жагубице да по хитном поступку разреши све директоре комуналних служби који се нису одазвали апелу да дођу, а немају за то ваљано оправдање. На исти начин ћу захтевати да се казне и сви остали руководиоци у комуналним службама општине – поручује Павловић.

***

Несрећни људи су се изборили са стихијом, а у следећих неколико наставака „Вести“ ће пренети аутентичне исповести оних који су у сусрету с подивљалом природом гледали смрти у очи и не размишљајући за свој живот спасавали децу и непокретне, као и оних којима је уништено све што су деценијама стварали радом у дијаспори.

Помоћ читалаца „Вести“

Из дописништва „Вести“ у Београду за Жагубицу је послато пет пакета одеће, обуће за одрасле и децу и гардеробе за бебе које су обезбедили донатори из Немачке, Аустралије и Швајцарске.

Донација од 300 евра Бошка Вукића из Филингена и још 100 канадских долара анонимних донатора утрошене су за куповину најнеопходнијих средстава за хигијену ( детерџенти, сапуни, шампони, купке, пасте за зубе, убруси, пелене за бебе, марамице).

Такође, новац је утрошен и за куповину значајне количине хране: од уља и шећера до других прехрамбрених производа који нису кварљиви.

ИЗВОР: Ђ.Баровић-ВЕСТИ