АКТУЕЛНО

За шест месеци заплењено 200.000 јединица разних лекова: Цемент и ималин у фалсификованим лековима на српском тржишту


Лекови за циркулацију и срчане тегобе, вијагра, па и цитостатици који садрже цемент, али и крему за обућу – то се нашло међу заплењених 100.000 фалсификата који представљају велику опасност уколико доспеју до пацијената.

То показују подаци Управе царина Републике Србије за 2017. године, а само у првих шест месеци текуће године заплењено је скоро 200.000 јединица разних медикамената и суплемената, пише „Блиц„.

Радмила Јованић из Сектора за контролу примене царинских прописа Управе царина, за београдски лист истиче да је тржиште фалсификованих лекова једно од најбрже растућих криминалних делатности, те да питање кријумчарења таквих лекова представља горућу тему у целом свету, па и у Србији.

„Овакви лекови имају недостатак у квалитету, што се огледа у састојцима који су неодговарајућег квалитета или су пак фалсификовани, често не садрже активне супстанце или су активне супстанце у погрешној дози и најчешће се производе илегално у нехигијенским и опасним условима“, истиче Јованић.

Према њеним речима, фалсификовани лекови представљају опасност за кориснике.

„Забележени су случајеви да су у фалсификованим лековима проналажене материје попут цемента, креде, борне киселине, арсена, креме за полирање обуће која лековима даје сјај, што представља велики ризик за здравље онога ко такав лек користи. Зато је важно подићи свест грађана о штетности фалсификованих лекова који се купују на неовлашћеним местима и путем интернета. Употреба таквих лекова некада може завршити и смртним исходом“, упозорава саговорница листа.

Додаје и да је алармантна појава да се све чешће лекови продају преко интемета, на разним порталима за оглашавање, па чак и преко друштвених мрежа.

Гордана Перишин из Сектора за инспекцијске послове Министарства здравља каже за „Блиц“ да се борба против фалсификованих лекова и медицинских средстава мора водити координисано и континуирано, јер су се фалсификати у неким државама увукли и у регуларан ланац снабдевања тржишта. Она охрабрује грађане да пријаве све сумњиве лекове јер је крађа лекова у европским државама све учесталија, па је пожељно пратити ланац дистрибуције од велепродајних до малопродајних објеката.

„Већина здравствених радника пријаве о сумњи на фалсификат лекова подноси преко образаца, али се пријављивање може вршити и електронском поштом и телефонски преко Министарства здравља. По пријави, ради се узорковање производа, затим контрола у Националној контролној лабораторији, а до тада се повлачи производ из промета“, објашњава Перишин.

Како истиче, последњих година мета фалсификовања су и цитостатици, а уз помоћ МУП-а води се прави рат са интернет продајом фалсификата ветеринарских препарата, нерегистрованих лекова, допинг средстава за спортисте…

„Дијететски суплементи се све чешће фалсификују, а шверц све поменуте робе одвија се бродовима, аутомобилима, и то упаковане чак и као дечје играчке и бомбоне“, прича Перишин.

Да се употреба оваквих лекова некада може завршити и смртним исходом, потврдио је и Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства (АЛИМС), државне институције која је укључена у све активности с уређењем тржишта фармацеутским производима у Србији.

„Агенција је врхунски опремљена за контролу квалитета лекова и медицинских средстава и за откривање свих врста фалсификата, а имамо и одличну сарадњу са свим медицинским и здравственим установама и удружењима пацијената, као и са МУП-ом, Управом царина и другима који се боре против фалсификата. Ипак, морам апеловати на грађане да избегавају такве лекове ради сопствене безбедности и да користе само оне који поседују маркице са холограмима које се штампају у Заводу за израду новчаница“, поручио је Зелић.

Према досадашњим искуствима цариника, лекови у Србију најчешће стижу са територије Косова и Метохије и из Македоније. Средства за потенцију допремају се углавном из Кине и Индије.

ИЗВОР: 021.рс/ УПРАВА ЦАРИНА

 

***

За протекле три године уништено више од 1.300.000 различитих фалсификата

Екипа РТС-а је за јучерашњу емисију „Ово је Србија“ пропратила једно од уништења фалсификоване робе у царинарници Крушевац.

У најави прилога је поред констатације да копије светски познатих брендова у нашу земљи обично стижу са Истока и да је најчешће реч о гардероби, обући, играчкама, козметици, лековима и храни, наглашена и чињеница, да овакви производи могу бити опасни по људско здравље.

Шта се дешава са таквом робом, истраживала је новинарска екипа из Крушевца. Новинарка је приметила да се у магацину крушевачке царине налази заплењена роба, ташне, каишеви, обућа, као и одевни предмети са ознакама познатих светских брендова. На први поглед не разликују се од оригинала. Да је реч о фалсификатима посумњали су царински службеници, који су према процедури обавестили носиоце права, који су потврдили да је реч о кривотвореној роби.

Небојша Анђелковић, начелник Одељења за заштиту права интелектуалне својине Управе царина је као саговорник на самом почетку појаснио да царински орган по добијању обавештења од носиоца права, да се ради о кривотвореној роби, спроводи поступак уништења робе.

 

Само у првих шест месеци ове године уништили смо преко 500.000 различитих комада робе и нешто мање од пола тоне репроматеријала. Желео бих да нагласим да су фалсификати најчешће произведени од врло неквалитетних сировина, да у себи често имају  хемијске супстанце које су штетне, токсичне по здравље људи. Препорука свим грађанима Србије је да избегавају куповину и коришћење таквих производа”, рекао је Анђелковић и додао да је Управа царина забележила неколико заплена кондиторских производа, бомбона и лизалица, намењених најмлађима, о чијем здрављу би требало нарочито водити рачуна.

Новинарка је на крају прилога рекла да царинска служба Србије чини све што је у њеној моћи како би заштитила потрошаче. Од 2015. године када је машина за уништење добијена као донација Европске уније, у оквиру пројекта за спровођење права интелектуалне својине, закључно са прошлом годином, у Крушевцу је уништено милион и триста хиљада примерака различите робе.

ИЗВОР: Управа царина/RTS – Ovo je Srbija zvanični kanal

————

8.8.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић