АКТУЕЛНО

ИНФОРАТНИЦИ: Проф. др Милан Брдар и Биљана Ђоровић – „Овцоизација Србије“, „конститутивни митови савремене Србије“, „случај САНУ“


Нова емисија ИНФОРАТНИЦИ снимљена је 1.августа 2018.године у Издавачкој кући „Пешић и синови“ Весне Пешић. Гост је био проф. др Милан Брдар а разговор је водила мр Биљана Ђоровић, новинар. Препоручујемо да погледате целу емисију, а ми ћемо као и увек, за наше читаоце одабрати најинтересантније из разговора о „овцоизацији Србије“, „конститутивним митовима савремене Србије“, „случају САНУ“.

мр Биљана Ђоровић, Весна Пешић и проф. др Милан Брдар

Како је могуће да човечанство обдарено умом, обдарено разумом, безумно тоне у један поредак који нас је окружио са свих страна, а да сви како видимо (бар у Београду) – мирно седе у својим кафићима, праве селфије, смеју се…? Све то веома подсећа на чувену причу о свирачу који свира фрулу водећи људе равно у провалију…

Да ли је људска раса обдарена тим потенцијалима да буде претворена у овце или располаже бескрајним могућностима обдареним од Бога који их је створио по свом лику и обличју, али одређене стране не дозвољавају да се то развије и испољи, и никада нису дозвољавали?

Шта може човек, које су његове могућности су питања која се данас постављају – јасније и судбоносније него икада пре?

Глобализам који нас је окружио представља тоталитаризам новога типа, апсолутно погубан по људску врсту, и утолико опасан зато што се примењује на читаву земаљску куглу ( према свему: природи и човеку) у истом тренутку, у различитој форми… – Биљана Ђоровић

Где смо данас? – питање које се може поставити без обзира на то колико ће људе одговори, трагање за одговорима и покушаји да се на питање одговори, занимати.

Срби су у историји стајали на страни правде и истине, то је народ (који по мом дубоком уверењу и сазнањима) тежи ка истини, који живи за истину и правду, а то говори и наша химна „Боже правде“… – Биљана Ђоровић

Говоримо о једном судбоносном тренутку, јер оно што нас очекује је заправо потпуно невероватно – ми присуствујемо једном стадијуму кад се нормализује незамисливо (Хана Арент је савршено сагледала суштину тоталитаризма – а то је нормализација незамисливог), а све што је ненормално уводи се у форму закона и тако уводи апсолутна контрола над свим човековим потенцијалима, биолошким, генетичким…

Дакле, нема више бране том људском тоталитарном нагону који тежи да људску врсту претвори у нешто друго… у неку нову форму која иде у статус животињске – људи који су потпуно лишени сваке одговорности и сваке могућности да утичу на свет, да живе са становишта свог спасења, док свуда око нас чујемо заглушујуће трубе апокалипсе потпуно прекривене медијским сликама…

мр Биљана Ђоровић и проф. др Милан Брдар

Како је могуће да је човек дошао у ову позицију да изгуби сва права и живи „овцоизиран“…

Европа је са својом модерношћу ушла у цивилизацијски специфичну ситуацију. То је без преседана у историји света. Ово што се догађа пре свега се тиче Европе, којој и ми припадамо, нажалост а не на радост. Европа се у резултанти сопствене модерности урушава. Све што је свако био спреман да потпише као цивилизацијски прогресивни учинак суконстутивни је чинилац актуелне европске пропасти. Зато је Европа немоћна. Као овца блеји, док је осваја друга цивилизација. И тек ће да је осваја. Зато у једној „великој Француској“ има више оваца него у Србији. У једној „моћној Немачкој“ не смеју да писну (као и у Србији), медији о томе шта раде такозвани имигранти, који су у ствари освајачи.

Катастрофа Европе је у томе што нема интелигенцију или критичну масу да је упозори и каже – ало, људи, ми смо жртве освајања, цивилизацијског освајања! Цивилизације се не мешају – то је уље и вода. Културе се не мешају, а камоли цивилизације. Ми ћемо нестати, ми нестајемо, ми морамо да се бранимо! На делу је цивилизацијски окрет невиђен у историји!

До недавно је Европа освајала друге цивилизације и уништавала их, сада је обрнуто. Сада те цивилизације које је западна Европа уништавала освајају Запад, али успут освајају и нас. Ми смо, у Србији и на Балкану страдали због крсташких ратова. Ми смо платили главни цех када су османлије дошле. Ишли су са намеренијем да освоје и Запад, стигли су до Беча. Ко је платио највећи цех? Балкан.
Е, тако и сада. За сву ону колонизацију и оно што су радили, у Африци и муслиманским земљама, плаћају православне земље, захваљујући поготову глупости својих политичара који се ослањају на европске, а они – видимо какви су.

Проф. др Милан Брдар

Нема више никога значајног на европској сцени. Ово је владавина медиокритетлука. Тако у политици имате владавину крајње проблематичних ликова који нису по дефиницији медиокритети, али су очигледно „и алави и жељни звања и признања“ али не и знања. Западна Европа запањујуће служи Америци, јер је њена колонија од 1945.године, запањујуће је да тоне – а не супротставља се. А ми, несрећници, смо у ситуацији као и онај лудак 1912.године који, када види да нема нигде чамаца, плива ка Титанику који тоне. Европа тоне – а ми „хоћемо да уђемо у Европску унију“?! Пазите, већег лудила – геополитички – није могуће смислити!

Морамо да се ограничимо – зашто је Европа толико специфична? Зато што је модерна уништила темељ европске цивилизације, а тек хришћанства…! Доказ – кад је био доношен европски устав нису били у стању да се споразумеју да је једини основ који деле сви Европљани само хришћанство, и ништа више.

Проблем је у томе што је тај човек комунистички ослобођен традиције, ослобођен религије, ослобођен стеге државе, ослобођен идеологије, ослобођен свега… дакле, та бедна једника „слободна као трска Паскалова на ветру“, како ће уопште да се самоодреди – јер, он је принцип одређења свему? Где је мерило за њега? Нема га – за њега је то – „ја сам то“! Други каже – „ниси ти него ја“! Како се то завршава – кад надјача најјачи! Пошто човек нема мерило, пошто је претворен у апсолутну тачку – „Ја сам апсолутан“, „а шта ти имаш од тога, па умрећеш“, „ја знам да ћу умрети, али самном ће свет да нестане“, „свет је оно што ја видим као свет, а шта сте ви остали, ви само можете да ми послужите…“. То може тако да мисли свако. Због тога влада произвољност и моћ је једини критеријум свега!

***

ПОГЛЕДАЈТЕ ЦЕЛУ ЕМИСИЈУ: 

ИЗВОР: 4k MET мр сци Александар Митровић

9.8.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић