АКТУЕЛНО

Велико признање за српску уметничку графику: СНЕЖАНИ ПЕТРОВИЋ НАГРАДА У ЈАПАНУ


Проглашени лауерати на 6. Међународном тријеналу мале графике у Токију – награда жирија српској графичарки и сликарки Снежани Петровић из Новог Сада

На јапанском Универзитету уметности у Тами (Tama Art University) у Токију проглашени су победници овогодишњег 6. по реду Међународног тријенала мале графике (6th Tokyo International Mini-Print Triennial 2018)). За титулу најбољих графичара надметало се 1.927 савремених уметника из 94 земље и региона света, а једну од награда жирија понела је и новосадска уметница Снежана Петровић за графику „За столом” (2018), у техници мецотинте (12,7 х 12,7 цм). (JURY AWARD for Snezana Petrovic’s fine art print at the 6th Tokyo International Mini-Print Triennial 2018 in Japan)

Токијско тријенале графике малог формата одржава се у организацији јапанског Универзитета уметности у Тами и до сада је одржано пет тријенала; први 1995, други 1998, трећи 2002, четврти 2005. и пети 2015. године. Овогодишње 6. по реду тријенале приказаће достигнућа 324 уметника из 81 земље и региона света, а поред Снежане Петровић Србију ће на овом значајној смотри представљати и Наташа Владисављевић, уметница из Смедерева.

Међународно тријенале мале графике у Токију (Tokio International Mini-Print Triennial), по свом уметничком значају и величини, представља својеврсно „светско првенство“ из дисциплине уметничке графике малог формата које се одржава сваке три године у Јапану. Поред Велизара Крстића, лауерата специјалне награде тријенале 2002. године, Снежана Петровић је једини уметник из Србије који је икад награђен на овом престижном такмичењу што представља велико признање за српску уметничку графику.

Универзитет уметности у Тами је од 1995. године до сада пет пута организовао Токијско међународно тријенале мале графике са циљем приказивања најновијих светских савремених графичких достигнућа и прикупљања научних података о материјалима, техникама и изразима у ликовној графици. Узимајући у обзир урођену карактеристику графике, овај пројекат је започео од идеје да „сваки уметник из било којег дела света може учествовати на овој ликовној смотри слањем свога отиска поштом“, с прописаном величином графичког листа у димензијама од 29,7 цм х 21 цм. Овај догађај је од свог оснивања привукао велику пажњу јавности јер је Универзитет уметности у Тами организовао међународни отворени конкурс.

Свет уметничке графике – јединствен и богат начин уметничког изражавања и преноса слика са плоча и матрица – развијајући се са јединственим карактеристикама по земљама или регионима света, еволуирао је тако да укључује реципрочне утицаје који резултирају различитим историјама и техникама које постоје у ликовној графици данас, наводи се у саопштењу организатора.

За ово шесто издање тријенала, прихваћене су и дигиталне графике како би се подстакло учешће најширег могућег броја уметника из света и пристигло је 1.927 пријава из 94 земље и региона света. Са унапређењима у техничком смислу, концепт уметничке графике је значајно проширен. Од великог броја пријава, одабрана су 324 рада и од тога изабрано 19 награђених отисака.

Жири за доделу награда је радио под вођством главног оцењивача Tatehata Akire (председника Универзитета уметности у Тами и ликовног критичара), а чланови жирија били су и Motoe Kunio (ликовни критичар), Fukita Fumiaki (графичар), Minemura Toshiaki (ликовни критичар), Okamura Keizaburo (сликар), Nakamura Kazumi (сликар) и Oshima Naruki (уметник, фотограф). У првом кругу селекције у раду жирија учествовали су и графичари Satake Kuniko и Furuya Hiroko.

У првом кругу селекције, од 1.927 пријављених кандидата из 91 земље и региона света (Јапан 194, остале земље 1.733), жири је селектовао 529 радова (Јапан 71, остале земље 458) на основу прегледа електронских пријава. Након другог круга селекције, пошто су кандидати доставили своје штампане отиске, жири је за изложбу одабрао 324 графичка листа из 81 земље и од тога изабрао 19 награђених.

Гран при овогодишњег тријенала понео је корејски уметник Jihye Lim, такође за графику у техници мецотинте, док друго место деле уметнице Angelina Tsoumani из Грчке и Erika Sugiyama из Јапана.
Поред Снежане Петровић, по мишљењу чланова жирија, треће по рангу признање заслужили су још и Rui Liang (Кина), Katalin Kortmann Jaray (Немачка), Lin Renhsin (Тајван), Godelieve Bieswal (Белгија) и Yuka Doutou (Јапан).
Жири је такође доделио и 10 музејских награда: Jayant Gajera (Индија), Ingela Svensson (Шведска), Yanawit Kunchaethong (Тајланд), Петер Великов (Бугарска), Krzysztof Kamrowski (Пољска), Nishika Ichito (Јапан), Sayaka Kawamura (Јапан), Ryo Kajitani (Јапан), Coach Honda (Јапан), Kanako Watanabe (Јапан).

Изложба селектованих и награђених радова са 6. Токијског тријенала мале графике биће отворена 27. октобра 2018. године у Музеју Универитета уметности у Тами у Токију и јапанска публика имаће прилику да погледа поставку до 02. децембра. Свечано отварање и церемонија додела награда и уручење признања одржаће се 03. новембра 2018.

СНЕЖАНА ПЕТРОВИЋ

Снежана Петровић рођена је 1977. године у Новом Саду. Дипломирала на Академији уметности Универзитета у Новом Саду 2004. године на одсеку Графика где је и магистрирала 2008. године из области уметничке графике. Докторирала 2015. године на Факултету ликовних уметности Универзитета уметности у Београду на студијском програму графика. Ради на Академији уметности Универзитета у Новом Саду као стручни сарадник на Катедри за графику. До сада је учествовала на око 140 групних и реализовала 17 самосталних изложби у земљи и иностранству. Добитница је десетак награда и признања за свој уметнички и педагошки рад. Члан је УЛУС-а, УЛУПУДС-а, СУЛУВ-а и Међународног друштва мецотинте.

webwww.snezana-petrovic.com
Facebookwww.fb.com/snezana.petrovic.artist
Instagramwww.instagram.com/snezana.petrovic.art

———-

9.8.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић