АКТУЕЛНО

58. Драгачевски сабор трубача у Гучи: Русија и Србија, Чепурин и труба (видео, фото)


Почело је. Данас је званично отворен 58. Драгачевски сабор трубача у Гучи. Част да подигне заставу овог фестивала, ком се диви цео свет, имао је амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин. Труба, поносни домаћин и почаствован гост. Коме је било драже?

Нема у данашње време бољег места да се још једном потврди веза и традиционално пријатељство између два народа од Гуче. Српске заставе, шајкаче, мирис печења са ражња, звуци трубе која опчињава свет, и амбасадор Русије. Слика која говори много и без речи. А било је и њих. Добацивали су окупљени и „Живео Чепурин“, „Живео Путин“, „Живела Русија“. Кроз њих је само описана љубав, поштовање заједничке историје двају народа, вековна веза, али и вера у заједничку будућност. На место где се српска традиција најбоље осликава дошао је амбасадор Русије и дочекан је као велики пријатељ. Неко је добацио — и као брат. Није ни чудо што је Гуча ове године поред трубе и у знаку Русије. Застава се завијорила.

А онда су загрмеле трубе… Народ је окружио министра Ненада Поповића и амбасадора Чепурина, који нису журили да се склоне са улице и сунца које је жестоко пекло. Ногу пред ногу су ишли у пратњи оркестра, док је народ скакутао весело око њих у ритму добоша. О задовљству амбасадора сведочио је његов непрестани осмех. Завршила се песма која их је пратила. Пауза. Па још мало смеха и спонтане приче. А онда су трубе други пут загрмеле.

„Српска се труба са Косова чује“, почело је да одјекује поред Споменика трубачу. Прво је запевао оркестар, па се прикључио и министар Поповић, а на изненађење многих — и Александар Чепурин. Скромно је преко усана превлачио стихове добро познате песме. Лепо је видети великог пријатеља који зна ове стихове, и који их пева. Не крије се иза тога никаква специјална нити велика порука. Ништа ново. Само један мали симбол српско-руске вековне солидарности, како је сам амбасадор рекао данас, нешто раније у селу Прилепац. И нема лепше поруке од те. Нема лепшег почетка за фестивал трубе. Осмеси, музика, игра и поруке пријатељства са свих страна… А тек је почело. До недеље нека се труби што јаче и што боље јер „труба у Гучи најбоље звучи“.

А имао је овај свечани догађај и увертиру. Дан је обележио још један хумани гест. Испред Руске хуманитарне мисије Александар Чепурин је уручио возило „Мобилне клинике“ Општини Пожега.

Оно је потребно како би се пацијентима омогућила што бржа интервенција у случајевима хитне помоћи. Колико је добро опремљено, говори и податак да је у њему изводљиво радити чак и операције. Како има погон на сва четири точка, моћи ће да стигне до предела и села која нису лако приступачна, што је такође веома битно општинама каква је Пожега.

Свечани тренутак уручивања кључева се одиграо у лепој порти старе Цркве Пресвете Богородице у селу Прилипцу.

Том приликом је амбасадор Чепурин рекао да је место симболично, јер „помоћ лекара је, баш као и Божја, потребна за бољи и лакши живот“.

Министар Ненад Поповић и руски амбасадор Александар Чепурин на Сабору у Гучи.

Отварање 58. фестивала трубе у Гучи

Изложени инструменти у музеју Трубе на којима су свирали члаво оркеста „Илустроване политике“ на 35. Сабору трубача.

Руски амбасадор Александар Чепурин y музеју гледа плакат који је прављен за први фестивал трубача 1961. године.

ИЗВОР: СПУТЊИК/9.8.2018.

10.8.2018.за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

 1. Содома и Гомора.

  Како можете да се зовете Срби а данас је пост,а ви волове,јагањце,прасиће и остало….

  и још се хвалите…заиста саблазан да нема даље….а онда се чудите што Бог пошаље поплаве,град да побије летину,и остало…..

  Туга и заиста туга… СРБИН ХОЋЕ У ЕВРОПУ,ХОЋЕ ЕВРОПСКУ МОДУ…..Бога је Србин несрећни гурнуо у запећак и нада се бољем….

  Поносите се парадом срама,јер,Гуча је парада срама….у посту ово да се ради и то у срце Србије…очекујте још поплава и града величине јаја…..

  Свиђа ми се