АКТУЕЛНО

Лука Вукадиновић: Жртве Говоре, Косово је Србија!


Косово се брани животом, Косово је дио живота свих нас, Косово није срце Србије, Косово је душа Србије и не само Србије него и Црне Горе!

Лука Вукадиновић

Кад су шиптари ушли у Српско село да докусуре преосталу чељад, дођоше до мале куће близу ријеке која бијаше ограђена малом тарабом, прескочивши тарабу четири шиптара провалише врата куће а у кући непомична сједи старица.

Гледа у крвника, стара мајка која одавно није мајка, него кукавица, она је једина остала од цијеле јој фамилије и зашто да се брани, мирно чека свој ред али презирно и без страха гледа у очи крвника који носи каму крваву. Крвник се приближи старици па је уз хистерични смијех поче провоцирати. А она у црнини са штапом у руци и болом у грудима слушаше крвника.

– Кажи баба чије је Косово?

Стара мајка се исправила, па крвника у очи погледала и рекла реченицу која и данас живи далеко од времена њеног.
– Косово није моје и твоје, Косово је Божије па нека он одлучи ко ће се њим дичити.

Запрепашћени Шиптар крену да је удари па се предомисли и рече старици, оштрим и пријетећим гласом.
– Знаш ли бабо да сам ти ја убио сина и лично ја сам га драо док је жив урлао и запомагао. Ја сам му пресудио и ја му само гроба знам, па ме моли проклета старице да ти кажем ђе ти затрпах сина.

Честита старица подиже главу погледа крвника у очи и рече.
– Нијеси ти убио мога сина, ти си убио себе сине, ја те нећу молити да ми кажеш гроба милог, али ти ћеш молити мојега Момчила да ти опрости онда кад схватиш да нијеси убио њега, него себе.

Избезумљени крвник потеже каму и пресуди старој мученици.

Остале су ријечи ове свете Српске мајке дубоко урезане у моје сјећање на Косово и малено село Оризе. А онај који ми је ову истину испричао прошле године је нестао и до данас нико га није нашао.

Косово се брани животом, Косово је дио живота свих нас, Косово није срце Србије, Косово је душа Србије и не само Србије него и Црне Горе!

 

Лука Вукадиновић

———-

10.8.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

 

2 replies »

  1. kad cita covek, misli tamo neka jadna majka, a ove srbske jadne majke i ne razumeju da ce im decu po srbiji drati zive. nisu srbi, ovi iz pasaluka, pa po 100 km odatle na sve cetiri strane, svesni da deraci i haraci obitavaju ovde, medju nama. i da smo spremni za ispit vere i nevere.

    Свиђа ми се

  2. ВУКАДИНОВИЋУ КОСОВО МЕТОХИЈА ЈЕ ЗЕМЉА СВИХ СРБА И СРБКИЊА А ТА ЧЕСТИТА МАЈКА СРБКИЊА ЈЕ КА МАЈКА ЈУГОВИЋА РЕКЛА МУ У ЛУЦЕ ПОНОСНО ТО МОЖЕ САМО СРБКИЊА ИЗ ЕРЦЕГОВИНЕ НАШЕ ЧЕТНИЧКЕ БРДЂАНКА ЉУТА СССС

    Свиђа ми се