АКТУЕЛНО

Pravoslavni Kulturni Centar Landshut – Отворено писмо председнику Србије Александру Вучићу


фото: Ensemble Altstadt Landshut, wikipedia.org

Pravoslavni Kulturni Centar Landshut
84028 Landshut, Freyung 622

Отворено писмо председнику Србије Александру Вучићу

 

Поштовани господине Председниче,

 

Из дана у дан, пред телевизијским камерама, нападате своје неистомишљенике, у вези проблема на Космету. Кажете: „Шта год их питате они нису низашта, али јесу против свега“. А гледаоци, којима је та српска светиња у срцу, нити знају кога сте то питали, ни шта сте некога питали, ни да ли је дотични заиста „против свега“?

Шест година сте на власти а нисте се ни на један позив опозициских лидера или црквених достојника на тв дуел одазвали. Чак одбијате позив и вашег предходника (кога за све окривљујете) на коме би јавност могла да види колика је ваша а колика његова кривица у одвајању Космета од Србије? Мада знате да би народ јако желео да Вас виде у неком тв-дуелу, пред телевизијским камерама, очи у очи с неистомишљеницима и да чују, ваша питања и њихове одговоре. Такве расправе, о виталним питањима једне нације, одржавају се редовно у свим цивилизованим и демократским друштвима. И није нам познат случај да се преседник неке државе није одазвао (односно усудио) да изађе на дуел са својим противником.

Како таквих расправа са Вама нема, ни у парламенту ни на телевизији (а вероватно их не ће ни бити) ми Срби окупљени у Православном Културном Центру – Ландсхут, принуђени смо да Вам се на овај начин обратимо и да Вас потсетимо.

На власт сте дошли с предизборним обећањем да ћете поништити све договоре које су ваши предходници склопили у Бриселу, и да ћете на преговарачки сто врати Резолуцију 1244 – па у оквиру УН решавати косметско питање. Обећање нисте одржали. Напротив, у одвајању Космета од Србије отишли сте још даље од њих. Када сте преузели власт на Северном Космету су биле све институције српске државе: српски правосудни систем, полиција, цивилна заштита, пошта, просвета здраство, железница итд. Све сте то Ви лично Бриселским споразумом предали сепаратистима. Нису ваши предходници сепаратистима дали посебан телефонски број нити су им дозволили да буду примљени у Међународни олимпијски комитет, нити су дозволили да се граница између Космета и остатка Србије потпуно затвори а граница између Косова и Албаније отвори, него Ви. И то све у супротности са Уставом Републике Србије.И што им више дајете то је за преостале Србе на Космету све горе и горе. А најгоре би било, не дај Боже, после потписивања било каквог „обавезујућег правног споразума“, за који се борите. Албанци копирају Хрвате. Као што сте видели након признања и пријема Хрватске у ЕУ провокације, напади на имовину и хапшења Срба повратника у Хрватској су интезивирана.

По повратку из Брисела, договорену „Заједницу Српских Општина“ на КиМ представили сте народу као велику, велику победу. А, када су Вам из Брисела саопштили да ЗСО неће бити формирана по уставу РС, као што сте се договорили, него по уставу Косова, и да ЗСО неће имати извршну моћ, Ви сте ућутали. А управо све предходно наведено сте поклони за оснивање ЗСО по Српском Уставу. И сада, преварени („ако сте преварени“) немате ништа, и тражите „бар нешта“, кaко би се опет представили као победник. У томе Вам помажу и сепаратисти који фолирају да ни по „косовском уставу“ неће да формирају ЗСО, а уствари једва чекају да подпишу било какав правно обавезујући споразум по коме ће ЗСО бити подређене Приштини.

Кратко и јасно, формирање ЗСО по „косовском уставу“ де факто значи признање независности Косова. Чиста издаја! Са таквом ЗСО би се прекинула свака веза Срба КиМ са Србијом. Срби Космета би доживети судбину Срба у Албанији!? Нема Србина који то не зна. Отуда је 80% становништва Србије (по свим истраживањима – под вашом контролом) против признавања независности Космета и мишљења су да треба одржати замрзнути конфликт. А Ви, уместо да испоштујете вољу народа, објављујете му рат. Кажете: „Даћу све од себе да се изборим против става 80 одсто људи који мисле да треба одржати замрзнути конфликт“.

Љутито питате: „Да се замрзне конфликт и да сачекамо неко боље време… Које боље време, када нас буде пет или три милиона? Када оду сви у иностранство или изгубимо становништво?“ A добро знате да тек онда када (ако) Србија уђе у ЕУ ће остати потпуно празна. Ко би остао да ради у Београду за 500 евра ако за исти посао у Минхену (само сат лета удаљености) може да добије 25000 евра. И у том случају Хрватска Вам је пример.

Тражите: „Објасните ми, да ли има било ко од вас ко жели да оде да живи у Штимље или Глоговац? Покажите ми једног Србина који би то учинио са својом децом?

Oдговарамо Вам: Да има нас таквих, управо овде у Ландсхуту, само да нас држава штити. А и да никога нема то су српски градови, српска земља. И ако је окупирана с њом нико не сме да тргује. Србин домаћин дедовину нити продаје нити поклања, него је оставља потомцима у наслеђе. Отето може увек да се поврати поклоњено никада. Да су Јевреји пре 2000 година Арапима нешто потписали данас неби било Израела.

Сада када други ветар дува, када нови председник Америке г. Трамп ревидира све уговоре које су његови предходници склопили на штету Америке, постоји могућност да ће преиспитати и страшну неправду коју су исти људи нанели српском народу и повући признање мафијашке творевине у којој пате и Срби и Албанци.

Читав свет је преварен, Србија је бомбардована и НАТО је под вођством Америке с изговором: „да би се одржало мултиетничко Косово“ ушао на Космет, а не да би протерао Србе из њихове колевке. И данас мир и стабилност на Космету не зависи од Вас (ни Србије) него од Америке. Америка је та која влада Косметом и она мора да брине о сигурности свих грађана, људских и верских слобода, етничких заједница и очувању њихове духовне и културне баштине. То треба да тражити од Брисела и Вашингтона а не да срамотите српски народ тражећи од албанскихтерориста да Вам врате: „бар један метар“.

Тврдите, да је Саветодавно мишљење Међународног суда правде: „њиховом кривицом ставио печат на независност тзв. Косова“. А, добро знате да је управо тај суд потврдио да су све садашње „државне“ структуре у Приштини илегалне јер немају никакве везе са Резолуцијом 1244 која је још увек на снази. Према том суду косметски Албанци су „безправно прогласили независност“. То исто право имају и све друге етничке групе на Космету – и Срби. То исто право имају и Каталонци у Шпанији, Корзиканци у Француској, Курди у Турској итд.

Питамо Вас, зашто сте одустали од обећања да ћете на преговарачки сто врати Резолуцију 1244 – па у оквиру УН решавати косметско питање? Зашто косовским Албанцима нисте понудили највећу могућу аутономију у оквиру Србије, која постоји у свету, попут оне коју шведска мањина има на Оландским острвима у оквиру Финске? Па, ако Албанци на то не пристају, зашто нисте прогласили аутономију Косова и Метохије унутар Србије, и формирали институције аутономије, односно Скупштину Аутономне покрајине КиМ као што је то Шпанија урадила са Каталонијом? По уставу, и по међународном праву и по Међународним судом правде, Косово и Метохија су саставни делови Републике Србије. Уместо то да урадите, Ви из дана у дан трубите: „Да на Косову и Метохији немамо ништа…Да је све изгубљено“, што оставља утисак, не само код опозиције него и код нас који смо Вас „бирали“, да припремате последњи чин издаје па да за издају окривите друге.

Председниче, Ваше претседавање Србијом потсећа нас на претседавање Стипе Месића СФРЈ.

Но, Месић је био бар поштен. Свим Југословенима је јасно и гласно рекао: „Дошао сам да будем последњи председник СФРЈ“. Ви сте, чини нам се, са истим задатком дошли да будете последњи председник Србије – у којој је Космет њен саставни део. Али немате Месићеве храбрости да то кажете србском народу, него се служите Генчеровим хушкањем хрватских сепаратиста: „Са сваким пуцњем Хрватска је ближе признању“. Отуда после сваке Ваше срамотне изјаве, попут оне: „Да ће Србија за 20 година ако небуде решила питање Косова и Метохије изгубити све, следе: пљачке, напади, отмице, паљење кућа, хапшења и убиства Срба на Космету“.

А, и Ваше последње изјаве даће народ: „да донесе коначну одлуку о Косову на референдуму“, је круна свих ваших манипулација. За било какав референдум морају постојати демократске слободе. Слобода говора, слобода медија, тв дуели, расправе у парламенту итд. Ништа од тога нема у Србији. Ви би се као што сте најавили „изборили против става 80 одсто људи“ – али не убеђивањем, него утеривањем страха, уцена и претњи – као на изборима.

Председниче, маните се марифетлука, одржите дату реч, поштујте Устав и вољу народа, прекините даље преговоре и тражите решење косовског проблема са г.Трампом и преко УН-а.

На Св. Петку 2018. Православном Културном Центру – Ландсхут
Председник: Виолета Доброкеs

ИЗВОР: ДИЈАСПОРА

———-

11.8.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

3 replies »

 1. Председник Републике Александар Вучић нам јасно, отворено каже да је ОН то решио, одлучио, свестан да је то супротно ставу 80% народа!!! И ви сад од њега тражите да одржи РЕЧ! На коју његову РЕЧ ви то мислите? Свима то може да буде смешно, осим Србима којима то само ставља колац у грло.
  Предлажем вам да заборавите на крај свог писма, већ да цео претходни текст наставите здруживањем са свим Србкињама и Србима који су довољно свесни и схватили ситуацију да захтевамо да народни посланици као наши уставни представници изврше вољу народа.
  Народни посланици су уставно обавезни, и својом заклетвом су добровољно, свесно, прихватили да покрену и спроведу уставни поступак разрешења председника Републике Александра Вучића због његових повреда Устава.
  ++++
  Поштовани докторе,
  А да Ви мало не закерате ? а шта мислите ?
  Ако је неко управника логора мољакао да: поднесе оставку; да одржи реч; да објасни и шта све још не онда сте то Ви. У свим Вашим писмима, петицијама а и сада позивате те подписнике који су на јасан и недвосмислен начин рекли шта мисле о издаји наше миле домовине, да прочитају ( опет ) Вашу петицију.
  И немојте љубазно Вас молим, да ми опет помињете одговорност оног антрополошког шљама, у обору које зовете „ народни посланици „ које нико и нигде није бирао именом и презименом да они донесу неку одлуку супротну интересу управника логора који их је ту и довео.
  Молим Вас, када сте већ из БГ центра корупције и сатанизма можете урадити нешто што бих више ценио. Ако већ не можете када сте у шетњи поред Андрићевог венца да баците један камен, бар пљуните у правцу тог брлога.

  Ако Вас интересује, како ослободити нашу јадну, опљачкану и окупирану домовину имате један мој предлог у линку-прилог.

  https://facebookreporter.org/2018/07/18/vucic-je-uzurpator-vlasti/

  А Ви ако имате бољи, поздрављам ! само немојте опет молим Вас, да он или они његови доносе ту одлуку.
  Љубазан поздрав !

  Свиђа ми се

 2. 11 08 2018

  СРБКИЊЕ И СРБИ СХВАТИТЕ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА И СИТУАЦИЈУ

  Драге сестре Србкиње и браћо Срби који сте у Немачкој и у чије име је написан овај поштен, снажан, текст. Све осим његовог краја.

  Његов крај:

  „Председниче, маните се марифетлука, одржите дату реч, поштујте Устав и вољу народа, прекините даље преговоре и тражите решење косовског проблема са г.Трампом и преко УН-а.“

  чини бесмисленим све што сте написали.

  Верујем да све што сте пре краја текста написали исказује ваша искрена осећања и убеђења. Текст чини крај вашег писма бесмисленим. Бићу преоштар намерно не бих ли вас тргнуо да добро размислите о ситуацији у којој се налазимо: удварачко бесмисленим. Супротно целом тексту!

  Пошто сте се обратили оваквим писмом нелегитимном председнику Републике Србије Александру Вучићу, једини крај оваквог писма који одговара целом тексту је да или тражите његову безусловну оставку, или евентуално блаже, да захтевате на основу члана 56 Устава, да јавно одговори зашто, упркос свему изложеном, он још не подноси оставку, или, када ће је поднети, или можда нађете још боље решење за закључак који одговара вашем тексту.

  Шта оправдава вашу веру да ће он да одржи РЕЧ и ваше убеђење да је то уопште више могуће?

  Ви сте својим писмом доказали да он не може, и да хоће, више да одржи своју дату РЕЧ. Ваше писмо доказује да ју је толико пута погазио, чак је и своју двоструку председничку заклетву одбацио и погазио одмах по свом противуставном проглашењу за председника Републике, да то више није могуће.

  Шта је основа толиког идолопоклонства према личности Александра Вучића, на чему се она заснива, чиме ју је он заслужио? Зар нам није довољно 35.о годишње искуство из свих Југославија 1945-1980?

  Питам не само вас, већ питам и све Србе и Србкиње, почевши од народних посланика, судија Уставног суда, чланова Владе, МУПа, МИПа, Војске Србије, па ево и све вас, а овим путем питам све Србе и Србкиње.

  Александар Вучић јасно Србском народу говори да је решен да нас уништи у сваком погледу. Зар ви то не схватате, или схватате а не смете ни себи, па ни другима, да признате?

  Време пролази. У том временском току ситуација се мења. Шћиптари подржани непријатељима Србског народа и Србије (по дефиницији Повеље УН) настављају, веома успешно, сада, како и написасте, уз свесну подршку Александра Вучића, да спроводе злочине над Србима, објављују да су Прешево, Бујановац и Медвеђа с околином шћиптарска земље, да би се усредсредили на Врање, Ниш и од Ниша на запад с целом облашћу у којој је настала прва србска хришћанска држава – Рашка.

  Председник Републике Александар Вучић јуче изјављује да је ОН решен да се Срби и Србија разграниче са Шћиптарима.

  Председник Републике Александар Вучић потпуно игнорише уставну одредбу да је граница Републике Србије НЕПОВРЕДИВА и своју двоструку председничку заклетву.

  Председник Републике Александар Вучић нам јасно, отворено каже да је ОН то решио, одлучио, свестан да је то супротно ставу 80% народа!!! И ви сад од њега тражите да одржи РЕЧ! На коју његову РЕЧ ви то мислите? Свима то може да буде смешно, осим Србима којима то само ставља колац у грло.

  Предлажем вам да заборавите на крај свог писма, већ да цео претходни текст наставите здруживањем са свим Србкињама и Србима који су довољно свесни и схватили ситуацију да захтевамо да народни посланици као наши уставни представници изврше вољу народа:

  Народни посланици су уставно обавезни, и својом заклетвом су добровољно, свесно, прихватили да покрену и спроведу уставни поступак разрешења председника Републике Александра Вучића због његових повреда Устава.

  Ако вас интересују детаљи слободан сам да вас замолим да прочитате недавну следећу петицију Народној скупштини Републике Србије јавно објављену на:

  Click to access 2018_07_13LTGpotvr.193125221.pdf


  и на:
  https://facebookreporter.org/2018/07/18/vucic-je-uzurpator-vlasti/

  Хвала вам на пажњи.
  Др Љубомир Т. Грујић, редовни професор у пензији
  Џона Кенедија 31/15
  11070 Београд

  Свиђа ми се

 3. Хвала браћо.
  И ДИЈАСПОРА ЈЕ СРЦЕ И ДУША СРБИЈЕ,
  Ваш глас да се чује по целом српству.
  Чувајте се лажњака који су убачени са разних страна да растуре дијаспору, или се сами убацују да лажу и мажу, да вас пљачкају.
  Ни једној организацији и удружењу дијаспоре у Србији не поклањајте ни цент,
  Делујте Самостално и удружено од куће, из места где живите, где се храните. Умрежите се.
  Паре и помоћ само породицама и породичном бизнису.
  Предложио бих дијспори да се Министарство за дијаспору налази код вас у иностранству.
  Већина овдашњих ладолежа ништа не знају – нити шта могу да учине за вас. Знају само да шетају, дају разне лажне иницијативе, да седну за обилан ручак и… да заспу. И да, што је најгоре – да сметају.

  Свиђа ми се