АКТУЕЛНО

ПРОТЕСТИ: Румунска дијаспора тражи оставку владе у Букурешту (ФОТО)


Припадници румунске дијаспоре који су дошли у Букурешт из европских држава да би присуствовали демонстрацијама љути на начин на који се управља Румунијом. Око три милиона Румуна живи у иностранству и кажу да су је напустили због корупције, малих плата и недостатка могућности, пренео је АП. На стотине демонстраната махало је румунским и заставама Европске уније узвикујући „Правда, не корупција“ испред зграде владе.

Румунске власти саопштиле су да је 440 особа повређено, међу којима 24 припадника полиције, у сукобима демонстраната и полиције који су у Букурешту избили током протеста хиљада Румуна који живе у иностранству

Служба за ванредне ситуације наводи да је њих 65, од којих девет полицајаца, задржано у болници.

Сукоби су избили синоћ када су неки од десетине хиљада учесника протеста покушали да пробију полицијски кордон око владиних објеката, преноси АП. Више особа је приведено, а полиција је током вечери у неколико наврата користила и водени топ.

Како је саопштила хитна помоћ у Букурешту, међу повређенима има и демонстраната и полицајаца, од којих су неки задобили повреде главе док су се други нагутали сузавца.

Румунски председник Клаус Јоанис, критичар владе, саопштио је да „оштро осуђује бруталну интервенцију полиције за разбијање нереда“, коју је назвао непропорцијалним одговорм на махом мирне протесте.

Румуни који живе у иностранству почели су у петак протест против левичарске владе у Букурешту захтевајући њену оставку и залажући се за превремене изборе.

Припадници румунске дијаспоре који су дошли у Букурешт из европских држава да би присуствовали демонстрацијама љути су на начин на који се управља Румунијом.

Око три милиона Румуна живи у иностранству и кажу да су је напустили због корупције, малих плата и недостатка могућности, пренео је АП.

ИЗВОР: НОВОСТИ

———–

11.8.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић