АКТУЕЛНО

Штрајк ратних ветерана у Ваљеву: Борци крвљу траже правду!


Чланови Удружења бораца и ратних војних инвалида из Ваљева, њих двојица, пробили су шаке ексерима и на њих закуцали дрвену таблу с натписом „Јадна моја Србијо, јесам ли те зато бранио“!

Живе и штрајкују гладни: Ветерани међу портретима палих сабораца

Први је себе повредио Љубомир Брадић, председник Удружења и генерални секретар Удружења бораца Србије ратова деведесетих, а за њим је то учинио Гојко Арсеновић (64) коме је потом позлило и пребачен је у болницу. Био је на инфузији, али не и животно угрожен.

Брадић за „Вести“ каже да ће штрајкачи наставити са радикалним потезима све док ресорно министарство и општинска управа не испуне најмање три од укупно 11 захтева ратних војних инвалида.

Разочаран: Гојко Арсеновић

Десетак ратних војних инвалида и ветерана већ пети дан штрајкују глађу у седишту Удружења у центру Ваљева. Пошто их нико није озбиљно схватио, Брадић се одлучио на самповређивање, а сада му се прикључују и остали.

Смрт у мукама

Брадић каже да се сва небрига државе види и кроз случај Небојше Миленковића, борца с Кошара који је пре четири године одсекао себи прст из протеста. Брадић указује да се и Небојша на тај чин одлучио због сабораца који су у Србији грађани другог реда.
Небојша Миленковић умро је у најгорим мукама. Оперисан је од рака, а онда је месецима чекао на зрачење јер апарат није радио.
– Његова породица живи у потпуној беди и нико из државе им није помогао – каже Брадић.

Као у афричкој земљи

– Прво сам покушао да ексером пробијем руку, али ексер је прошао само два центиметра и даље није могао. Зато сам другим ексером потпуно пробио леву шаку, а планирам да ускоро пробијем и десну. Ни ја ни Арсеновић нисмо луди, па да се самоповређујемо из обести. Ово смо урадили због породица наших палих сабораца, због њихове деце и свих ратних војних инвалида који су данас у Србији на ивици егзистенције, без посла и будућности. Треба да се стиди Србија у каквој држави борци данас живе. Већ петорица ветерана су се запалила јер нису имали да плате дуг за струју нити могли да гледају своју децу да живе као у некој афричкој земљи – прича нам у једном даху Љубомир Брадић.

фото: Због повреда у болницу

У захтевима који су упућени на адресу Министарства за рад, борачку и социјалну заштиту је и апел да се помогне ратним ветеранима и инвалидима којима је струја искључена због неплаћања.

Доста је лажних обећања

Радио Слободна Европа је тражила од Министарства да се изјасни о захтевима штрајкача, а добили су одговор да ово министарство није надлежно за захтеве попут признавања ратних дневница, лечења без упута на ВМА и отписа камата за утрошену струју, као и за захтеве упућене локалној самоуправи. Међутим, ово министарство је спремно да разговара.

– Можда смо у надлежности министарства за спорт, јер стално са нама играју пинг- понг. Наравно да су наши проблеми у надлежности Министарства за рад и борачка и социјална питања. С њима смо преговарали три дана пре штрајка. Зоран Ђорђевић је добар човек и министар с којим смо имали увек одличну сарадњу. Проблем су његови државни секретари који нам једно обећају, а онда све слажу – тврди Брадић.

У захтевима Министарству тражи се и да се ветеранима без здравствених књижица омогући лечење у државним болницама, али и да се што пре донесе нов закон о борачкој заштити, те да у његовој изради учествују и сами борци.

Међу захтевима је и решавање неколико конкретних случајева.
– Тражимо за једног од оболелих ратних војних инвалида ревизију јер је проглашен здравим, а човек је болестан. Да се разумемо, не тражимо ништа испод жита или непоштено, већ да стручна комисија прегледа човека и установи право стање – истиче Брадић.

Инвалид без здравствене книжице

– Један од њих има двоје деце од седам и осам година, други је у кући са десет чланова породице, а обојица су годинама без посла и струје. Тражимо да им се струја привремено уведе, да је плаћају месец за месец, а да о ранијем дугу пресуди суд. Да ли је то много или нереално? Па кокичарима дају струју да продају на улици, а ово су људи који су бранили отаџбину – истиче Брадић.

фото: Нема повлачења: Љубомир Брадић

Та двојица ратних инвалида штрајкују заједно са њим. Први је Јовица Ђорђевић ком деца иду у први и други разред. Јовица је без сталног запослења, а без струје су пет година.

– Скинули су и струјомер. Од чега ја то да платим кад сам инвалид без примања – пита се Ђорђевић.И Милан Недић, војни инвалид који је попут Ђорђевића ратовао у Хрватској, живи на ивици егзистенције. – Нисам ја ратни војни инвалид, већ класичан социјални случај. Човек без посла, без здравствене књижице и права, који се лечи код психијатра, кардиолога, па и астролога – иронично коментарише Недић.

Запослите нам децу

Брадић истиче да је један од захтева да се у ваљевском Крушику годишње запосли барем десеторо деце палих бораца и ратних војних инвалида.
– Шта је то у односу на стална партијска запослења. Због чега су партијски кадрови вреднији од деце оних који су се жртвовали за Србију – пита Брадић.

ИЗВОР: Ђ.Баровић-ВЕСТИ

————–

11.8.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

 1. Окупатори!!!!!

  Где ће вам душа???

  Милијарде сте покрали,направили сте ратове,народ уништили,и још да се решите нас инвалида,и супер…..

  Направите и за нас инвалиде посебне вакцине,па година две и то је то….тога се нисте сетили???

  Ето како да нас се решите….

  Свиђа ми се

 2. Свака част за њихову борбу у време рата, али ово што сада раде је велика грешка! Од бораца постају самоубице или у најмању они који себе самоповређују. Уместо тога треба да се боре за своја права, а пре свега за слободу Србије. Изађимо спонтано на улицу, а остало ће доћи…

  Свиђа ми се