АКТУЕЛНО

ВЛАДА РУСИЈЕ – КОНКУРС за српске воћаре и сточаре; „Россельхознадзор” после враћања у јулу привремено забранио од 15.августа увоз бресака и кајсија из Србије


Руска пољопривредна инспекција за Орловску и Курску област није пропустила више од три тоне заражених брескви из Србије, јављају локални медији.

фото: Bizlife

Наводи се да су у уторак, 19. јула руски инспектори на граници Украјине и Русије у плодовима нашли опасну штеточину “источног мољца”. Медији преносе да гусеница оштећује младе изданке и плодове дрвећа воћа. Од те штеточине у Европи страда до 90 одсто плодова и изданака брескви и до 50 одсто крушки.

После “напада” гусеница, у почетку страда најмлађе још неразвијено лишће, а потом се суши цело дрво.

Управо из тих разлога, инспектори Россељхознадзора нису пустили камион са српским бресквама у Русију и вратили га назад, преноси дневник Московски комсомолац за Курску област.

Извор: BIZLIfe/Beta

***

Русија привремено забранила увоз бресака и кајсија из Србије

Руска служба за фитосанитарни надзор „Россельхознадзор” увела је од 15. августа привремену забрану увоза бресака и кајсија из Србије због тога што је достављено воће било заражено.

фото: Agropress

„Россельхознадзор” је саопштио да је на територију Русије из Србије достављено 27 партија коштуњавог воћа (кајсија и бресака), заражених опасном болешћу монилијом (трулеж плодова). Идентификована су, како се наводи и три случаја ове заразе у коштуњавом воћу увезеном из Македоније,

Јулија Швабаускене, заменик руководиоца Россељхознадзора о овоме је разговарала са шефовима ресора за заштиту биља при Министарствима пољопривреде Србије и Македоније. Српска страна обећала је да ће увести максимално оштре мере у осигуравању фитосанитарне безбедности производа који се извозе у Русију. Како је Швабаускене навела, воће увезено из Србије и Македоније праћено је одговарајућим званичним сертификатима о исправности. „Россельхознадзор”од обе стране очекује спровођење истраге, пренели су руски медији.

Руска служба за фитонадзор држи се строгих критеријума, па је тако у јулу забрањен увоз шампињона из Белорусије, а у јуну свих врста животиња из Јерменије.

ИЗВОР: Russia Beyond

***

У наставку вест на руском сајту ВЗГЛЯД 

Россельхознадзор решил ограничить ввоз сербских персиков

10 августа 2018, 14:07
Текст: Анна Инсарова

Россельхознадзор с 15 августа ввел ограничение на ввоз в Россию из Сербии персиков и абрикосов из-за поступления зараженной продукции.

С 13 июля на территорию России из Сербии поступило 27 партий косточковых культур (персики, абрикосы), «зараженных опасным карантинным объектом» – бурой монилиозной гнилью. Также выявлены три случая выявления бурой монилиозной гнили в косточковых, поступивших из Македонии, сообщили в Россельхознадзоре.

Об этом замруководителя Россельхознадзора Юлия Швабаускене рассказала на встрече с руководителями управления по защите растений сербского министерства сельского хозяйства и защиты окружающей среды и македонского агентства по фитосанитарным делам министерства сельского, лесного и водного хозяйства.

При этом она отметила, что зараженная продукция «ввезена в Россию в сопровождении фитосанитарных сертификатов, выданных карантинной службой» стран и «подтверждающих ее безопасность».

Сербская сторона пообещала «ввести максимально жесткие меры по обеспечению фитосанитарной безопасности поставляемой в Россию продукции». Россельхоз также ждет от обеих стран проведения расследования.

В июле Россельхознадзор запретил поставки шампиньонов из Белоруссии. В июне – ввел запрет на ввоз в Россию всех видов животных из Армении.

Влада Русије помаже српске воћаре и сточаре: Како до новца и који су услови конкурса?

Удружење ENECA, у оквиру пројекта „Помоћ за трговину – подршка јачању произвођачких капацитета агро-индустријског сектора у Републици Србији“ који финансира Влада Руске Федерације, а имплементира Програм Уједињених нација за развој (UNDP), расписује конкурс за 10 агро-индустријских бизниса, пре свега из сектора прераде воћа, поврћа, шумских плодова, млека и меса, који ће узети учешће у активностима прилагођеним индивидуалним потребама сваког корисника.

Десет малих и средњих предузећа из сектора прераде пољопривредних производа до краја августа могу да се пријаве на конкурс који је расписало удружење ENECA, уз финансијску помоћ Владе Руске Федерације и подршку Програма Уједињених нација за развој (UNDP). Конкурс је расписан у оквиру пројекта „Помоћ за трговину – подршка јачању произвођачких капацитета агро-индустријског сектора у Републици Србији“. Предузећа која испуне услове добиће помоћ у унапређењу производње и извоза и јачању позиција на домаћем и страним тржиштима.

У организацији ENECA наглашавају да је циљ пројекта да оснажи подржане бизнисе кроз ширење и раст пословања, побољшање конкурентности и позиционирања на тржишту, диверзификацију постојећег асортимана базираног на потребама тржишта, стварање додате вредности, процеса сертификације, промоције извоза и приступа новим тржиштима.

Конкурсом ће бити одабрано 10 агро-индустријских бизниса, пре свега из сектора прераде воћа, поврћа, шумских плодова, млека и меса, који ће узети учешће у активностима прилагођеним индивидуалним потребама сваког корисника. Одабраним корисницима биће пружена подршка у виду бизнис тренинга, менторске подршке, учешћа на одабраном регионалном сајму хране и пића, промотивно-продајним активностима, док ће за пет бизниса који имају највећи потенцијал за приступ новим тржиштима, бити обезбеђена сертификација (HACCP, ISO 22000, ISO 14001, итд.). Такође, најмање пет одабраних фирми ће имати прилике да учествује у активностима које имају за циљ промоцију извоза и приступ новим тржиштима, укључујући пословне састанке са руским фирмама који ће се организовати у Руској Федерацији.

Да бисте конкурисали обратите се на мејл konkurs@eneca.org.rs или на бројеве телефона 018/528-228 или 018/240-306, како бисмо вам послали конкурсну документацију.

Попуњене пријавне формуларе треба послати до 31. августа 2018.године на ел. адресу:

konkurs@eneca.org.rs

(У subject-у мејла навести: Prijavni formular – Naziv pravnog lica)

Или поштом на:
ENECA
Поштански фах 85
18106 Ниш

Послате пријаве се не враћају. За све додатне информације можете контактирати удружење ENECA на
бројеве телефона 018/528-228, 018/240-306 или мејлом на konkurs@eneca.org.rs 

ИЗВОР: ENECA/agropress.org.rs

———-

11.8.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић