АКТУЕЛНО

Др Владимир Стојковић: Јуче мрачно, данас црно. Смемо ли заспати?


Теорија културолошких димензија је најпознатији рад холандског социјалног психолога, доктора Гирта Хофстеда (Geert Hofstede). Скептичан према теоријама које се баве оваквим или сличним темама, осећао сам се поражено када је резулат за Србију одговарао готово у потпуности мојим осећањима.

Eво о чему се заправо ради.

Теорија посматра сваку земљу кроз шест димензија:

1.Удаљеност од моћи/ауторитета (Power Distance),
2.Индивидуализам (Individualism),
3.Одважност/мушкост (Masculinity),
4.Избегавање неизвесности (Uncertainty Avoidance),
5.Дугорочно опредељење (Long Term Orientation),
6.Задовољење (Indulgence).

Детаљно објашњење свих категорија као и тумачење индекса можете пронаћи рецимо овде, додуше на енглеском језику али верујем да ће вам са следећег графикона ствари бити јасне:

Узмимо само прве две категорије које нам могу дати одговор на питање: како је, за Бога милога, могло баш све ово да нас снађе?

Ето, зазиремо од ауторитета, иако свесни да форма не испуњава суштину. Свако од нас познаје барем једну особу која је звањем и оделом добила моћ а та појава није добила осуду околине. Штавише, већина ће рећи: ма нека, то је једини начин да се тај неко оствари у животу, пусти. Онда, кад је таквих „остварених“ довољно да нека интересна група спроводи своје циљеве који директно иду у корист наше штете, како народ каже, чешемо се где нас не сврби. Низак ниво индивидуализма је некако директно повезан са овим првим јербо, ко си ти научниче (чији се радови цитирају по свету) да са позиције референта за не знам шта, говориш мени у управном одбору (2 пута понављао разред у средњој школи, још увек брља кад се потписује) шта треба да се ради?!

Треба ли да наставим?

Вратимо се на тему. Право питање је, шта променити како бисмо поправили резултат у табели? Прави одговор је: себе. Променити устаљену парадигму понашања змије која једе свој реп. Знајте и то да има оних који су горе прошли према истим параметрима. Само, шта осуђенику на смрт значи информација да су пре њега погубили многе а да ће и после њега још барем једног? Да, апсолутно ништа. Несврсисходно је враћати се пуно уназад јер на крају, заиста није битно то што су нам дедове и очеве индоктринирали тако да верују у утопистичку идеју која је, маскирана раскалашним животом, вешто прикрила своје праве намере. Не вреди. Пођимо мало даље од трбуха и дупета када је планирање и размишљање о будућности у питању и све ће нам се само касти. Да, ево, понављам, пођимо од себе. Самоспознаја је болна радња али је уједно и оличење зрелости. Зрела особа није склона самообмани па доста рационалније сагледава ствари. Рецимо, нећемо бити љути на комшију који паркира на тротоару јер знамо да то исто и ми радимо.
Пустите очеве, мајке и све старије нека мисле како знају, знајте ви мало боље. Размишљање не боли.

Дајте машти на вољу па замислите Србију за 10, 20, 50, 100 година! Није тешко, довољно је да се исто толико вратите уназад и да само простом, најпростијом анализом установите куд плови овај брод.

Хоћемо ли за пун сто ђаконија продати будућност својих унука? Замислите времеплов који ће нам приказати наше унуке како за 50 година живе у још напреднијем облику модерног ропства од данашњег, без идентитета и без трунке људског достојанства.

Да ли вам је заиста свеједно?

Рећи ћете да нема сврхе, нема наде, нема се с ким?… Унутрашњом променом, променом свести, мењамо околину око себе. То је процес који може бити спор и који захтева одређени напор. Направити кулу од карата није лако али је неупоредиво теже ако своје снаге усмеримо ка размишљању о потенцијаним опасностима која ту кулу могу срушити. Тако одустанемо и пре него што смо је започели.

Дакле, има сврхе, гле чуда, родила се и нада а има се и с ким! Живим за Србију!

Др Владимир Стојковић

***

12.8.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.