АКТУЕЛНО

КО ИМА ПРАВО НА БЕСПЛАТНУ СТРУЈУ?


Од среде, 15.8.2018. на снагу ступају измене и допуне Уредбе о енергетски угроженом купцу, којима надлежни покушавају да најсиромашнијим грађанима олакшају процедуре добијања бесплатних киловата, пишу Новости.

Повећана је доња граница примања домаћинства према којој ће моћи да добијају бесплатну струју, па ће тако једночлано домаћинство на киловате без надокнаде моћи да рачуна ако су му месечни приходи до 14.258 динара, за два и три члана лимит је 20.600 динара, за четворочлано и петочлано домаћинство нешто преко 27.000, а за шесточлано или веће домаћинство нешто више до 34.000 динара.

Ове године бесплатне киловате добијало је 74.818 најсиромашнијих грађана од њих 400.000.

Недавно је Министарство енергетике повећало нивое прихода који су постављени као услов за добијање олакшица у плаћању електричне енергије.

Сви грађани који примају новчану социјалну помоћ и дечији додатак олакшице за струју могу да добију аутоматски.

Ове године из буџета је одвојено око 1,05 милијарди динара за покриће трошкова киловата и кубика које сиромашни грађани добијају без накнаде.

ИЗВОР: КАМАТИЦА

***

Бесплатна струја и за подстанаре

  • У среду на снагу ступају измене и допуне Уредбе о енергетски угроженом купцу, којим надлежни покушавају да најсиромашнијим грађанима олакшају процедуре добијања бесплатних киловата. Повећани су лимити прихода домаћинства за стицање ових олакшица, а право на њих имају и подстанари.

За једночлано домаћинство које месечно без накнаде добија 120 киловата граница је приход до 14.258 динара. Породице са два или три члана које остваре статус енергетски угроженог купца, и тако добију 160 киловата, могу да имају приход до 20.759 динара. За фамилије са четири и пет чланова, којима припада 200 бесплатних киловата, граница прихода је 27.255 динара. Најбројнија сиромашна домаћинства са шест и више чланова од државе добијају по 250 киловата, а лимит њихових прихода је 34.275 динара.

Сви грађани који примају новчану социјалну помоћ и дечији додатак олакшице за струју могу да добију аутоматски. У многим градовима, бесплатне киловате не добија ни трећина оних са списка корисника социјалне помоћи.

Ове године из републичког буџета одвојено је око 1,05 милијарди динара да покрије трошкове за киловате и кубике које сиромашни добијају без накнаде.

МЕСЕЧНО

СПИСАК енергетских заштићених купаца у ЕПС се мења сваког месеца. ЕПС од локалних самоуправа добија имена најсиромашнијих купаца који имају право на бесплатне киловате. Те спискове ЕПС примењује приликом обрачуна и на основу тога се купцима одобрава попуст у рачуну за струју. Уколико на рачуну нема те повластице, грађани треба да се обрате надлежним центрима за социјални рад или локалној самоуправи.

УСЛОВИ ЗА СТАТУС

СТАТУС енергетски заштићеног купца условљен је укупним примањима домаћинства, бројем чланова породице, имовним стањем, а предвиђени су и лимити у потрошњи струје. Сиромашни грађани који желе да добију бесплатне киловате морају да припреме одређену документацију. Потребно је приложити и доказе о пребивалишту и месечним примањима, уверење за децу да су на редовном школовању, а за незапослене уверење са бироа за незапослене, затим доказ из катастра из места пребивалишта и места рођења о поседовању непокретности, као и уверење управе јавних прихода из места пребивалишта и из места рођења, и, наравно, последњи рачун за струју.

ИЗВОР: НОВОСТИ

——

12.8.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.