АКТУЕЛНО

Министрима кајмак, народу ни за хлеб – Уговор Владе Србије са ММФ узбуркао јавност


Ново раслојавање становништва Србије или повишице по функцији и заслузи, тек уредба о коефицијентима, која би требало да дефинише висину плата запослених у државној управи, предвиђа да распон између најмање и највеће уместо досадашњих један према осам и по скочи на чак један према 12.

Уговор Владе Србије са ММФ узбуркао јавност

Тај предлог с роком усвајања до краја идућег месеца, постављеним у програму који је Влада Србије потписала с Међународним монетарним фондом, довео је до усијања атмосферу у јавности. Синдикалци су га називали, срамотним, из Удружења послодаваца се чује да расходи на зараде не смеју да буду већи од оног што се привређује, а стручна реч сматра да то померање није лоше ако има за циљ да заустави одлив најбољих.

У Удруженим синдикатима Србије Слога, предлог виде као „безобразно иритирајући“, јер како за „Вести“ објашњава лидер тог синдиката Жељко Веселиновић, његово усвајање ће за три пута увећати месечна примања државног врха.

– То значи да ће распон плата ићи од 25.000 динара (око 210 евра) до 300.000 (нешто више од 2.540 евра) за председника државе, премијерку и министре – истиче Веселиновић и указује да ће највеће повећање имати управо они који су и до сада имали највише, док се за оне са најмањим примањима, готово ништа неће мењати.

Овакав предлог је, према његовим речима, доказ да власт има потпуно одсуство моралне и било какве друге одговорности и свести о социјалном и економском стању нације.

– Прекобројна администрација је, уместо према стручној спреми и професионалној квалификацији, запошљавана у државним органима и институцијама према партијском кључу. Број службеника по министарствима је различит од ресора до ресора и гомилан без икаквих критеријума.

Тако постоје бројни државни секретари, заменици министара, саветници и специјални саветници са огромним платама, а функционери из владајућих партија намирују се чланствима у управним и надзорним одборима, за шта такође иде огроман новац грађана – појашњава први човек „Слоге“ и истиче да су бројне афере показале да државни функционери и на незаконит начин исисавају народни новац из буџета.

Благо речено, срамота, истиче и секретар Савеза самосталних синдиката Србије Зоран Михајловић у изјави за наш лист:

– У земљама Европске уније, где и Србија стреми, не постоји ни распон од један према осам и по у платама какав сада имамо, а о један према дванаест и да не говорим. Тек таква размера ће створити и већи јаз између богатих и сиромашних и сигурно неће бити добро прихваћена у нашем народу.

Из другог угла на меру у најави гледа економски стручњак Љубомир Маџар који сматра да ако се награђује професионалност кадрова, а не улазећи у партијску поделу функција у државним органима, оваква мера може зауставити одлив најстручнијих из државних органа.

– На први поглед, предлог плата делује шокантно, али није превише, јер код нас постоји компресија плата, односно мали распон од врхунских до нижих примања. Самим тим је проблем што председник државе има мању плату од високопозиционираног банкарског службеника – тумачи Маџар уз напомену да ће јако висока бити примања малог круга људи.

Да укупна маса примања у буџетском делу не сме да буде већа него што то дозвољава повећање бруто друштвеног производа, указао је председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић у изјави за „Вести“. Каже да приватни сектор који пуни државну касу тражи да та ставка не пробије садашње трошкове.

– Такође се не сме дозволити да плате у јавним предузећима буду веће од оних у реалном односно приватном сектору – навео је Атанацковић који сматра да не сме бравар у Електропривреди Србије да има већу плату од свог колеге у приватној фирми.

Надница од два долара

– Српски државни функционери, зарађују као њихове колеге у европским земљама где је много већи стандард, док наша радничка класа у просеку ради за једва два долара дневно – каже Жељко Веселиновић, истичући да ће нови коефицијенти бити још једна пљачка народа.

Оцењује да ова власт грађане све више доживљава као поданике, а не као на народ у чијој је служби и чији сервис треба да буду.

Брана корупцији

– Морам да истакнем да се не залажем за оне које је партија запослила, већ за врхунске стручњаке. Њихове плате у државном сектору нису нарочите, па се приватник труди да их великим платама привуче. Зато кажем да држава, на овакав начин, треба да задржи најбоље. Те повишице су и на линији борбе против корупције, јер ако су људи у државној управи мало плаћени, наћи ће друге начине да буду намирени – објашњава Маџар.

Држава као компанија

Предузећа у свом власништву држава према речима Небојше Атанацковића, мора боље да контролише.
– Држава мора да се понаша једнако као власник неке фирме и да њој остаје профит од њених предузећа као што то раде у приватним компанијама, и мора да штеди као што то раде у приватном сектору – мишљења је Атанацковић.

ИЗВОР: ВЕСТИ

12.8.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

 1. Те повишице су и на линији борбе против корупције, јер ако су људи у државној управи мало плаћени, наћи ће друге начине да буду намирени – каже нам економски стручњак Љубомир Маџар !
  ++++
  Баш лепо од њега, можда кадар српске назадне странке.
  Зато, да га подсетим.

  У логору, који још понеки необавештени зову Република Србија, где има на дан ( 18.10.2014 године ) 11.134 оних који имају решење да саветују веће будале од себе, без података за војску и полицију-то је велика државна тајна ????, све је то НОРМАЛНО.

  http://www.politika.rs/scc/clanak/308249/У-државној-управи-11-134-саветника

  Али, толика концентрација антрополошког шљама ( извињавам се појединцима који часно обављају одговорне послове ) је неопходна за спровођење пројеката “ Будућност у коју верујем “ па “ Свом снагом против корупције “ и сличних будалаштина у које су поверовали само ометени у развоју.
  И треба.
  Њима су његова обећања и намењена.

  Које ће платити, пензионери, труднице, мала дечица, разне социјалне групе, стари, болесни, они једном ногом у гробу од својих нередовних бедних примања.

  А ситуација данас је следећа: накотило се тих паразита, од којих је највећи број носио канте и лепио плакате управника логора тачно 34.157 и ту улази сав онај шљам, пред ким СВИ, њихови запослени попуњавају „ гласачке листиће „ то је радна обавеза, а рад треба да се и плати зар не ?

  https://www.vaseljenska.com/aktuelno/evo-koliko-je-vucic-zaposlio-novih-drzavnih-parazita/

  А после ти исти понесу листиће кући осталим члановима фамилије.
  За оне десетине хиљаде давно помрлих Нешица слина са својом бандом организује попуњавање „ гласачких листића „ наравно прековремен и ноћни рад !
  Подразумева се, да су и оне десетине хиљада које су са породицама главом без обзира побегле из логора званог Србија, за управника логора и његову банду.
  Из захвалности, што их је отерао и дао им шансу да преживе.
  И њих треба лепо заокружити у „ бирачком списку „ а и то се плаћа, и то по учинку.

  А као свој лични допринос борби против корупције, од тих 34.157 највећи број њих се сваки дан буди са питањем: „ А колики је данас мој део ?“

  Па се после неки наивни питају, како је управник логора са својом бандом још увек ( де мо(но)кратски ) на власти ?

  Свиђа ми се