АКТУЕЛНО

ПРЕБИЛОВЦИ 2018. – ДОСТОЈНО ПРОСЛАВЉЕН ПРАЗНИК И СЛАВА СВЕТИХ МУЧЕНИКА, УСПЕШНО И ПЛОДОТВОРНО ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊE


Наслови све говоре. Заиста можемо бити задовољни.

Најважнији догађај је Света архијереска литургија коју је служио владика Атанасије, са свештенцима из Београда, Требиња, Мостара и Чапљине. Пре литургије је крштена Исидора Јанковић из Новог Сада, чији су корени по мајци из Тасовчића и Пребиловаца. Уочи Славе у Храму је служено празнично вечерње а потом је одржано дивно књижевно вече у амфитетру Храма.

Заиста је велики број верних стигао тога дана у Пребиловце и сутрадан. Пребиловчани и други из долине Неретве из свих крајева Херцеговине и других дијелова Српске, али и из Србије, Црне Горе, Хрватске, Европе и прекоморских земаља- САД, Канаде, Аустралије…. Било нам је пуно срце. Посебно истичемо момке који су маршем дошли из Невесиња, те нашу браћу и сестре из који су аутобусом дошли из Козарске Дубице.

Ту су били и гости- Младен Иванић српски члан Председништва БиХ, господин Вукота Говедарица председник СДС и кандидат за председника РС, господин Драган Бореновић. Нажалост, разочаравајуће је што нису дошли владика Григорије и председник РС Милорад Додик, чија су имена везана за градњу Храма, а било је од свих очекивано да дођу? У најмању руку- необично, незгодно и непријатно!

 

После литургије и празничне литије преломљен је славски колач који су као и послужење- ручак у Дому, као кумови славе припремили чланови братства Драгићевића, основног староседилачког братства Пребиловаца из кога се развило још 9 братстава. Исто вече у Невесињу је успешно одржан фудбалско вече „Заиграјмо за Пребиловце“ са ревијалном утакмицом ветерана београдске „Црвене звезде“ и невесињског „Вележа“ чији је приход намењен за градњу спортског терена у Пребиловцима.

СНД Пребиловци је веома успјешно организовало поклоничко путовање избеглих из нашег завичаја и пријатеља из Србије, од југа до севера. Са нама су били многи чланови проверени пријатељи удружења СНД Пребиловци протекло је без посебних проблема.
Поклоници су углавном спавали под ведрим небом испред куће Јахура, па ово и даље алармира потребу обнове већег броја кућа ради прихвата ових и других поклоника које би значајно допринело обнови и развоју Пребиловаца и других српских насеља у околини. Иако је пут био напоран, а смјештај лош утисци поклоника о Пребиловцима су изванредни.

СНД Пребиловци за ову прилику је штампало треће издање књиге Радмиле Јовановић „Анђели моји хајде да летимо“ и донели смо нешто књига(биће их још доста) „Уз Брегаву низ Брегаву“ и „Камена ни рођеног“ ,наше Сене Шијак Марковић из Клепаца. Сав приход ових књига намењен је Храму Васкрсења у Пребиловцима.

СНД Пребиловци остварило велики део планираног, а од неких планова смо морали да одустајемо због застоја на путу. Посетили смо Грлић , заселак братства Екмечића сада нажалост пуст. Такође и кућу мученика Трипка Ћирића- Ћире чије је су дванесточлано домаћинство и огњиште угасили злотвори. Посебно је значајно постављање часног крста, по благослову о. Марка Гојачића, на Краварици, у рејону Меданових кућа, близу места покоља 4 породице браће Саве, Јовице, Шћепана и Бранка Медана са њиховом мајком Маром, супругама и дјецом и децом из других пребиловачких породица. Ово место је хрватска власт зацртала за раскопавање заједно са остацима куће мученика Шћепе Медана. Но- Крст је сила и знамење…

Исто тако, веома је значајана посета граду Чапљини, у неким хрватским песмама опеваној клаоници Срба које је Неретва носила ка Јадрану. Били смо испред наше цркве и отпевали тропар Спасовдана и код гроба народног мученика проте Васе Медана. Стали смо поред кина- у рату седишта усташког логора и места мучења и клања Срба, поред зграде општине уз коју је био исто затвор и мучилиште Срба, код некадашње рампе где су у вагону побијени Срби из Требиња, код места некадашње железничке станице где су укрцани у вагоне и отерани према јами у Шурманицима око 600 пребиловачке деце, њихових мајки и сестара. Положили смо цвеће на запуштени споменик погинулим тенкистима ЈА приликом другог ослобађања Чапљине, крајем јанура 1945.

Коначно, дошли смо у колони и на стари гвоздени мост између Чапљине и Тасовчића, место клања и бацања у Неретву стотина Срба у 1941. години. Спустили смо букет цвећа у плаву и хладну гробницу и робињу Неретву и отпевали тропар: „Христос воскресе из мертвих…“ Тиме смо обавили посету само делу места страдања Срба у овом граду кога су Срби основали и развили.

Букет цвећа за Србе бачене у Неретву у Чапљини…
Фото: Томислав Димитријевић- Томацо

Слава Богу и Светим мученицима српским!

СНД Пребиловци, августа 2018.

Фото: Лазар Дробњак

Текст: Миленко Јахура

***

ПОВЕЗАНО:

*11. 8. 1941. извршено је усташко најмасовније убијање у јами Бивоље брдо Срба из Клепаца, Лознице, Гњилишта, Тасовчића, Чапљине, Почитеља и других места 

*Биљана Живковић: ПРЕБИЛОВЦИ СЕЛО СРПСКЕ ГОЛГОТЕ

*Драган Чубрић – Момчило Крковић: СТРАДАЊЕ СРБА У ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВИ У ГЛИНИ И РУШЕЊЕ СПОМЕНИКА

*„ТЕШКО СВАКОМ СВОМЕ БЕЗ СВОЈЕГА“ – ПОМОГНИМО поклоничко путовање на обележавање годишњице страдања села Пребиловци у геноциду НДХ

*МИЛЕНКО ЈАХУРА: ПИТАЊЕ, ПРЕДЛОГ и ПОЗИВ СВИМ СРБИМА – да самостално потпишемо Декларацију о геноциду над српским народом у Независној Држави Хрватској

*Миленко Јахура – Страдање Срба Доње Херцеговине у геноциду НДХ 1941-45 (1. део)

*Миленко Јахура – Страдање Срба Доње Херцеговине у геноциду НДХ 1941-45 (2. део)

*Миленко Јахура – Страдање Срба Доње Херцеговине у геноциду НДХ 1941-45 (3. део)

*Миленко Јахура – Страдање Срба Доње Херцеговине у геноциду НДХ 1941-45 (4. део)

*Миленко Јахура: РАТ ПРОТИВ СРПСКИХ ЖРТАВА И КУЛТ УСТАША КАО МУЧЕНИКА У ХЕРЦЕГОВИНИ

*ИНЦКО ПИСАО НАЧЕЛНИКУ ЧАПЉИНЕ: Видићу, доставите доказе око власништва земљишта у Пребиловцима!

*Миленко Јахура: ВРАТИТИ ЗЕМЉИШТЕ У ПРЕБИЛОВЦИМА СТАНОВНИЦИМА СЕЛА

*СНД ПРЕБИЛОВЦИ ОТКРИВА: Анте Крешић суду у Чапљини тужио мученике са фресака из Храма Васкресења у Пребиловцима

*Горан Лучић: Босна и Херцеговина и Кнежев кажипрст (ВИДЕО)

*Проф. др Владислав Б.Сотировић: Пребиловци, Јован Дучић и Хрвати

*Миленко Јахура: 25 година од вандалског и злочиначког уништења Храма у Пребиловцима и костију Срба убијених 1941.

*СТРАДАЊЕ НАРОДА СРБСКОГ: Документарни филм ЕВО НАШЕ ДЕЦЕ (видео)

———–

12.8.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић