АКТУЕЛНО

ПРЕСУДА за Monsanto/Bayer: Двејну Џонсону (оболео од рака) платити 289 милиона долара одштете


Суд у Сан Франциску пресудио је да Монсанто мора да плати 289 милиона долара одштете јер није Двејна Џонсона (46), оболелог од карцинома, обавестио о опасности свог хербицида раундапа, чиме је амерички баштован победио агрохемијску компанију у историјском суђењу. Нажалост, он је правну битку добио и произвео огроман правосудни преседан, али је оболео од агресивног облика лимфома и лекари процењују да му није још пуно остало на овом свету.

Зауставите троваче: Протест у Немачкој

Власник Монсанта, немачки концерн Бајер из Леверкузена, је саопштила да одбацује одлуку калифорнијског суда и да инсистирају да је хербицид потпуно безазлен.

Поротници су одлучили да је Монсанто деловао „злонамерно“, те да је његов хербицид *((RAUNDAP у Србији се користи TOTAL(RoundUp-Glifosat)-Herbicid)), као и његова професионална верзија Ренџер Про, „знатно“ допринео болести Двејна Џонсона који је тужио компанију. Агрохемијски див сместа је најавио намеру да уложи жалбу на ту одлуку.

Џонсон је тражио више од 400 милиона долара оцењујући да су производи Монсанта довели до његовог карцинома те да је мултинационална компанија свесно прикривала њихову опасност. Монсанто је осуђен на 250 милиона долара одштете уз 39,2 милиона долара компензацијских камата. 

– Примио сам пуно подршке од почетка те афере, молитви и енергије од људи које чак ни не познајем. Драго ми је да могу да помогнем око проблема који је пуно већи од мене. Надам се да ће та одлука окренути нужну пажњу на проблем – реаговао је Џонсон на конференцији за медије.

– Порота није у праву – изјавио је новинарима потпредседник Монсанта Скот Партриџ пред судом.

– Изражавамо жаљење Џонсону и његовој породици. Данашња одлука не мења чињеницу да 800 научних студија и закључци америчке Агенције за заштиту околине, национални институти за здравство и друге регулативне инстанце у свету сматрају да глифосат не узрокује рак и није узроковао рак Двејна Џонсона – тврди компанија.

Џонсон је радио као баштован и домар у једној америчкој школи и приликом одржавања околине често је користио раундап, хербицид који садржи глифосат.

– Напокон смо успели да пороти покажемо тајне, документа која доказују да Монсанто већ деценијама зна да Роундуп може изазвати рак – изјавио је Џонсонов адвокат, додавши да је послао поруку Монсанту да је њихова превара за Роундуп завршена и да би првенствено требало ставити сигурносну ознаку на производ него мислити о количини профита.

Британски „Гардијан“ подсећа да је Монсанто године потрошио лобирајући и убеђујући политичаре, научнике, новинаре и пре свега потрошаче, углавном фармере, да су њихови хербициди савршено безопасни по здравље људи. Британски лист наводи и да је Монсанто наручивао и лажне научне студије и „независне“ новинске студије о непостојању штетности, а истовремено је застрашивао све научнике и новинаре који су покушавали да заиста независно покушају да истраже проблем.

Такође, Монсанто је игнорисао и закључке Светске здравствене организације која је пре неколико година дошла до спознаје да хербициди компаније „врло вероватно могу да узрокују канцерогена обољења код људи“.

Фокус на глифосату

Џонсон је прва особа која је тужила агрохемијску корпорацију. Његов случај од посебног је значаја, јер је судија дозволио његовом тиму да изнесе научне чињенице. Спор се фокусирао на глифосат – најчешће коришћен хербицид. Пресуда је стигла месец дана након што је савезни судија одредио да особе које су преживеле рак или рођаци преминуле особе, могу сличне тврдње изнети на неком другом суђењу.

Следи још већи процес

Није ово крај за проблеме Монсанта јер их у октобру чека судски процес у Сент Луису и то по парници коју води 4.000 људи који верују да су оболели или им је здравље због употребе производа хемијског дива угрожено. Ако би и овај процес Монсанто изгубио, одштета би могла да се рачуна у милијардама долара, а штета по репутацију компаније и њене деоничаре била би несагледива.

Пресуда за цео свет

Није ова пресуда само победа Џонсона. Спорни хербицид је регистрован у 130 земаља и одобрен за употребу на више од 100 усева, али је 2015. године Светска здравствена организација класификовала глифосат као потенцијални изазивач канцера. У свету се годишње потроши 826 милиона тона овог хербицида.

 

ИЗВОР: ВЕСТИ

***

ПОВЕЗАНО:

*МОНСАНТО ЈЕ СВЕСНО ТРОВАО ЉУДЕ (БАР) 35 ГОДИНА – Али нама није дозвољено да то знамо!

* ЕКСКЛУЗИВНО: 17 НАУЧНИКА ПРОГОВОРИЛО – МОНСАНТОВ Roundup ИЗАЗИВА РАК

*СКАНДАЛ: ГМО гигант МОНСАНТО захтева за Светска здравствена организација повуче извештај 17 научника да пестицид Roundup изазива рак!

*

*Немачки Бајер купио Монсанто – највећег светског произвођача генетски модификованих производа

*Биљана Ђоровић: Корпоративни фашизам – спајање Бајера и Монсанта

*УЦЕНЕ ЕУ: ПОГЛАВЉЕ 30 – Србија попушта пред ГМО?

*Ево ко влада светом, а да нису политичари!

*НЕОБЈАВЉЕНИ коментар проф. др Миладина Шеварлића на вест о ГМО у „Блиц“-у

*ПРЕСУДА СУДА У ПАРИЗУ: ВЕЛИКА ПРАВНА ПОБЕДА ЗАСТУПНИКА НАУКЕ И ЗДРАВОГ РАЗУМА ПРОТИВ МОНСАНТА – Тровачи губе рат!

*„Вести“ на суђењу Монсанту (5): Џаба докази, нема закона

*АМЕРИЧКА НАУЧНИЦА: Половина деце ће бити аутистична до 2025. због Монсанта

*Биотехнолошки лидер “Syngenta” проглашен кривим за прикривање смрти животиња узрокованих ГМО кукурузом!

*ЕУГЕНИКА у примени – МОНСТРУОЗНИ експерименти на деци целог света регулисани законима?!

*22 америчка научника властима у Америци: Монсанто ГМО кукуруз створио је мутиране инсекте!

*БИОЛОШКИ РАТ НА ПЛАНЕТИ: БАКТЕРИЈСКА ВЛАКНА У МОРГИЛОНИМА СУ ХИБРИДНИ ЦИКЛИЧНИ МОЛЕКУЛИ

———-

14.8.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић