АКТУЕЛНО

Церска битка: Изненадна победа која је запањила свет


По страшном ноћном пљуску, 15/16. августа 1914, на падинама Цера одиграла се битка, славна и сто година касније. Док су сви очекивали да бројчано надмоћнија аустроугарска војска муњевито освоји Краљевину Србију већ у првим данима рата, изненадна победа српске војске на Церу запањила је цео свет.

ПОВЕЗАНО: Писмо годинама скривано од јавности – доказ да је Први светски рат планиран пре сарајевског атентата

15.08.2014. Српска Историја, за ФБР приредила Биљана Диковић

Битка на Церу

Битка на Церу

– Да би се увидео значај те победе, треба видети шта се дешавало на другим фронтовима. У то време, Немци су у Белгији газили све пред собом. Лијеж је заузет током Церске битке, а Брисел је пао два дана после српске победе. У исто време када и Церска битка, на Источном фронту је почела борба код Таненберга у којој су Немци тешко поразили Русе. Пораз је био такав да се руски командант Самсонов убио – каже историчар Предраг Марковић.

Аустроугарска монархија је формирала на северу и западу Србије фронт дуг 550 километара.

Надмени Поћорек

Oskar-Pocorek-1Самоуверени Оскар Поћорек, главнокомандујући Балканске војске Аустроугарске монархије, мислио је да ће брзо завршити посао у Србији, а аустроугарска команда у Бечу била је убеђена да ће њена армада од 200.000 војника с лакоћом савладати Србију. Поћoрек се хвалио се да ће „шетњу кроз Србију“ завршити за две до три недеље, пре рођендана цара Фрање Јосифа 18. августа 1914. Истина је да су се тих дана војници Монархије масовно давили у Дрини, псујући своје официре и бежећи пред српском војском.

Почетком августа армада Оскара Поћорека креће у офанзиву са наредбом да побије све живо пред собом без милости. („Према том народу свака хуманост је излишна и штетна!“)

– Са војничке тачке гледишта, било је нелогично што је Поћорек покренуо офанзиву из Босне, а не са севера. Међутим, самоуверени Поћорек мислио је да ће прошетати кроз Србију – каже историчар Ђорђе Ђурић.

На падинама Цера, српска Комбинована дивизија сударила се с аустроугарском 21. дивизијом. Тако распламсана битка је трајала наредна три дана.

 

– У њој су српски војници и официри испољили велику храброст и пожртвовање, а команда умешност и одлучност да се по сваку цену одбрани земља – каже Ђурић.

Мада јој је донела светску славу, победа на Церу је Србију скупо коштала. Из строја је избачено 17.000 војника. Аустоугарска је признала губитке од 23.000 људи. Степа Степановић постао је други српски војвода.

Први сукоб авионима

У Церској бици је дошло и до других ствари које су се по први пут догодиле у историји. „Одиграо се први авионски двобој. Један од три српска авиона сусрео је аустроугарски авион у извиђању. Аустроугарски пилот је махнуо авијатичару Томићу, а онда је извадио револвер и почео да пуца. Томић се сагнуо, почео да кривуда. После тога сви пилоти су летели наоружани“, каже Марковић.

CerskaKolubarskaBitka

Извор: Блиц,Магацин