АКТУЕЛНО

Проф. др Миладин Шеварлић: Покренут поступак оцене (не)уставности Закона о „смањењу пензија“


Група од 27 народних посланика из девет посланичких клубова потписала је акт о покретању поступка оцене уставности  и законитости Закона о привременом уређивању исплате пензија, због тога што сматрају да није у сагласности са Уставом Републике Србије, општеприхваћеним правилима међународног права, и потписаним међународним конвенцијама. Истовремено, уставност овог закона оспоравају по више основа:
1. угрожавање економске сигурности пензионера и достигнутог нивоа људских права;
2. спречавање мирног уживања својине и других имовинских права
3. нарушавање правног поретка Републике Србије и правне сигурности
4. усклађивање права на правно средство и делотворни правни лек и
5. због кршења забране дискриминације.

„Сви ови основи су аргументовани у овом акту и предати Уставном суду који је дужан да покрене поступак о оцени уставности“ – рекао је проф. др Миладин Шеварлић, испред групе народних посланика.

Он је напоменуо да у Уставном суду већ постоје бројне иницијативе које нису узете у разматрање и да се овим актом иницира коначни став Уставног суда о предметном закону, по „питању за које је заинтересовано стотине хиљада пензионера“.

УСТАВНИ СУД
РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
БЕОГРАД

ПРЕДМЕТ: Покретање поступка за оцену уставности Закона о привременом уређивању начина исплата пензија (Сл. гл. РС бр. 116/14 и 99/16).
ПОКРЕТАЧИ ПОСТУПКА: Посланици Народне скупштине Србије, према списку потписника на крају акта, које представља проф. др Миладин Шеварлић, Народна скупштина Србије, Трг Николе Пашића 13, Београд.

На основу члана 168. став 1. Устава Републике Србије (Сл. гл. РС, бр. 98/06) и члана. 50. став.1. и члана 51. Став 1. Закона о Уставном суду (Сл. гл. РС, бр. 109/2007, 99/2011, 99/2011, 18/13-Одлука УС, 40/15 и 103/15),

ПОКРЕЋЕМО
поступак за оцену уставности и законитости Закона о привременом уређивању начина исплате пензија објављен у (Сл. гласнику РС 116/14; у даљем тексту: Закон) јер није у сагласности са Уставом Републике Србије, општеприхваћеним правилима међународног права и потписаним међународним конвенцијама

О б р а з л о ж е њ е

Поступак за оцену уставности Закона покрећемо уставноправним разлозима о којима се Уставни суд није изјашњавао или је то учинио делимично. Уставни суд је Решењем IУз-331/2914 од 23.9.2015. године (у даљем тексту: Решење) одбацио иницијативе за покретање поступка за оцену уставности и сагласности са потврђеним међународним уговорима Закона о привременом уређивању начина исплата пензија са образложењем да у наводима иницијатора није нашао довољно поткрепљене тврдње да има основа за покретање поступка и утврђивање неуставности и несагласности са потврђеним међународним уговорима оспореног Закона.

Сматрамо да je, због броја грађана обухваћених применом Закона и важности Уставом зајемчених права која су њиме селективно и нелинеарно битно ограничена, покретање овог поступка наша морална и уставна обавеза.

Уставност Закона оспоравамо због: угрожавања економске сигурности пензионера и достинутог нивоа људских права, спречавања мирног уживања својине и других имовинских права, нарушавања правног поретка Републике Србије и правне сигурности, ускраћивања права на правно средство и делотворни правни лек и кршења забране дискриминације.

I

Угрожавање економске сигурности пензионера и достинутог нивоа људских права члановима 1, 2, 3, 4, 5, 5а. и 6. Закона (у даљем тексту Законом у целини) 

Обавеза Републике Србије да се стара о економској сигурности пензионера је утврђена у ставу 2. члана 70. Устава, а значење ове обавезе треба тражити у домену начела социјалне правде и поштовања људских и мањинских права из члана 1. Устава, али и у вези члана 20. став 2. Устава који каже да „ Достигнути ниво људских и мањинских права не може се смањивати“.
Систем обавезног пензијског осигурања треба да представља механизам одржања нивоа пензија у старости. Имајући у виду да из члана 70. став 1. Устава произлази да систем пензијског осигурања који се уређује законом мора да предвиди и обавезно пензијско осигурање као облик осигурања, држава има обавезу да у складу са ставом 2. наведеног члана Устава пензионерима обезбеди одређени ниво прихода на основу кога ће њихов стандард у односу на период када су били запослени, бити очуван у највећој могућој мери, што је Законом о ПИО обезбеђено. Старање о економској сигурности пензионера треба да се огледа у стварању таквог нормативног и финансијског оквира који ће, првенствено кроз усклађивање пензија, одржати ниво прихода у старости, а кроз јачање контролних механизама обезбедити редовну уплату доприноса за пензијско осигурање и онемогућити ненаменско коришћење тако прикупљених средстава.

Преко 98,8 % пензионера има пензије које су мање од суме потребне за просечну потрошачку корпу (СЗС – око 67 000 динара), а највећи број пензионера којима су смањене пензије имају пензије које су мање од суме потребне за минималну потрошачку корпу (око 37 000 динара), (Билтен Фонда ПИО за месец децембар 2014, наводи да 94.5 % од укупно 1.739.162 пензионера прима пензију до 45.000 динара или до 365 еур. Само 4.3% пензионера прима од 45 000 до 60.000 динара и 1% од 65 000 до 80.000 динара, а преко тог износа занемарљив број од 0.2 %). Имајући у виду да већина пензионера значајан део пензије троши за лекове и издржавање незапослених чланова породице, смањењем пензија је угрожен њихов социјални положај.

Смањење пензија стечених у складу са Законом о пензијском и инвалидском осигурању (у даљем тексту: Закон о ПИО) је неспојиво са системом обавезног пензијског и инвалидског осигурања у Србији, са обавезом државе да се стара о економској сигурности пензионера, са смањивањем достигнутог нивоа људских права утврђених чланом 20. став 2. Устава као и са државном гаранцијом за обавезе Фонда у обезбеђивању права по основу обавезног пензијског и инвалидског осигурања, која је утврђена у члану 173. Закона о ПИО.

*конференција за новинаре народног посланика проф. др Миладина Шеварлића 06.08.2018.

 

ИЗВОР: ParlamentSrbija

ПОВЕЗАНО: 

*Са Конвенције Српског Синдиката Полиције: Излагање Биљане Диковић, уредника СРБског ФБРепортера

———–

15.8.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.