АКТУЕЛНО

Љубинка Боба Недић: Нећу да будем саучесник! Кад поразе школу, све су нас поразили, и све су вас поразили


Кад поразе школу, све су нас поразили, и све су вас поразили

Власт нас свакодневно подсећа на то да живимо у моралној каљузи, у талогу најпримитивније похлепе, у потпуно недемократском друштву у коме не постоје општи интереси, јавно добро, колективно благостање, већ је читава земља прћија једне странке, а све што у њој постоји – партијски плен.

Зар су им мало комунална предузећа, јавна предузећа за путеве и изградњу, спортски центри и остала јавна предузећа и установе које су претворили у перионице пара?! Зар им је мало што у образовању доносе идиотске законе којима упорно упропашћавају и оно мало вредности коју се трудимо да у школи сачувамо? Запело им је да и сваку школу понаособ упропасте, уназаде, обесмисле!

Последњи пример у низу је младеновачка ОШ “Момчило Живојиновић”, на чијем челу је већ једанаест година директорка Весна Влајић. Џабе успеси школе, џабе награде и признања, џабе руковођење колективом који функционише као сат, повећање броја ученика, опремање школе, учествовање у бројним пројектима, домаћим и међународним. Све то на један тас, а политичка неподобност на други, и успех и квалитет немају баш никакве шансе. Директор школе пре свега треба да буде “на линији”, да љуби скуте локалним политичарима, да запошљава и отпушта по партијској директиви. Кога је још брига за квалитет рада, наставе, признања. У стању су да упропасте све, само да би им било по вољи!

Весна Влајић је подржана од стране целог колектива. Протестовали су због ње, били уз њу све време, веровали јој и имали јаке аргументе за то. Политичким мишевима је све то било неважно, јер је квалитетан рад категорија коју не познају ни на феноменолошком нивоу. Зато су у најбољем маниру полуписмених битанги које су напокон, несрећним стицајем околности дочекали својих пет минута, на Весну вршили притисак данима и јасно јој ставили до знања да школа неће нормално функционисати ако она остане на њеном челу. Кад нису помогле бројне инспекције које нису могле да утврде никакве неправилности у раду, прешло се на јасно уцењивање.

Да не би и школу и себе довела у неповољан положај, а након 28 година рада смешио јој се отказ, Весна је дала оставку.

Неписмени купци диплома су победили. Тај нови, у новијој историји Србије невиђени концепт незналица на власти, однео је још једну победу.

Кога су победили?

Весну сигурно не.
Њој остаје велико поштовање од стране целог колектива, стручне јавности, ђака и њихових родитеља.

Победили су све нас.
Натерали су жену без мрље у каријери да сачува школу и радно место оставком, а најављеним кадровским решењем најавили и суноврат једне сјајне образовне установе. Школа је у огромној мери онаква какав јој је директор, и то знају сви који имају везе са образовањем – и наставници, и ђаци и родитељи. А у ту школу иду нечија деца, док ће сутра доћи на ред и школа у коју иду ваша деца. И школе ће нам све више личити на њихову идеју о образовању – знање је небитно, ионако ћемо купити дипломе. Нисам сигурна да сви имају свест о томе какве ће далекосежне последице оваквог немара и бахатости бити. Једно је ако радови на путу, фонтани, згради трају годину дана уместо два месеца. Друго је кад ти неко систематично уништава школство.

Одавно ми није било оволико криво што сам просветни радник са свешћу о јавној речи и одговорношћу која уз то иде. Да није тако, овај би се текст састојао од низа најсочнијих псовки које знам, а знам их.

Овако, рећи ћу само – БИТАНГЕ БЕЗРЕПЕ, ГДЕ ЋЕТЕ ОД СРАМА КАД СВЕ ОВО ПРОЂЕ, А ПРОЋИ ЋЕ!

 

(KлотФркет јул 2018.)

Нећу да будем саучесник!

Обраћам се вама због којих школа одавно не личи на школу, а ви се правите луди и у хвалоспевима самима себи нижете нека Потемкинова села, непостојеће успехе, тешке глупости које много коштају, а ничему не доприносе.

Радим у средњој школи више од 20 година. Променила сам једанаест министара. Уредно сам читала и анализирала све законе, правилнике, препоруке које сте свих ових година доносили. Кад год сам успела да их заобиђем, заобишла сам их у непосредном раду, трудећи се да у мојој учионици влада бар мало здравог разума, упркос вашим напорима да га протерате из школа.

Обезвредили сте образовање и знање. Дипломе сте изнели на пијачне тезге. Толеришете истурена одељења средњих и високих школа, али и факултета, по неким ћорсокацима, приватним кућама, просторијама сеоских месних заједница. Још мало па ће се дипломе и на вашарима добијати. Дозволили сте да нам општине и градове преплаве полуписмени менаџери измишљених профила. Дозволили сте могућност да технолошки вишкови из државног сектора могу да се запошљавају по повлашћеном поступку у школама. Није вас брига за то што су то људи који су имали најмање бодова при рангирању на старом радном месту. За управу нису добри, за просвету јесу.

Дозволили сте да нема разлика између тржишта уџбеника и тржишта доњег веша. Све је то тржишна економија, кажете. Зато су нам уџбеници гори и скупљи него икада, препуни материјалних грешака, а о правописним више и не размишљамо.

Охрабрујете негативну селекцију кадрова чувеном забраном запошљавања, и омогућавате директорима да годинама обнављају уговоре својим пуленима који на прави конкурс вероватно не би смели ни да се јаве. Директори раде шта хоће, али њих не проверавате. Само наставнике очас посла остављате без лиценце. Узгред, колико вам директора има положен испит за лиценцу, која је већ годинама законска обавеза?

Флагрантно кршите право детета на образовање (које му гарантују Устав и Повеља УН), тиме што сте нам забранили да са часа удаљимо ђака који озбиљно ремети наставни процес.

Школе вам мењају и васпитно-поправне домове и социјалне службе. Све ми морамо да амортизујемо, а најсрећнији сте ако све проблеме гурнемо под тепих и решимо их у глувој тишини. Ваше школске управе упорно враћају у школе све ученике које наставничка већа искључе.

Које поруке шаљете ђацима? Радио, не радио, до дипломе ћеш стићи. Не мораш да учиш, не мораш да водиш рачуна о понашању, не мораш да редовно похађаш наставу. До дипломе ћеш стићи, па куд пукло! А пуца. Пуца по нашим леђима, а сада полако и ми пуцамо по шавовима.

На сва звона сте причали о бенефитима једносменског рада, али када су се појавиле школе са малим бројем ђака, а великим простором, нисте искористили ту могућност за једносменски рад. Угасили сте мале школе. Па, браво, лицемери белосветски!

Ни несрећну околност да је све мање деце нисте искористили за смањење максималног броја ученика у одељењу, него сте гасили одељења и остављали људе без посла. Још једном, браво!

Кукате због фабриковања одликаша, а не пада вам на памет да у Правилник о оцењивању унесете само једну реченицу – најстроже се забрањује поправљање оцена због постизања бољег општег успеха – и тиме у приличној мери решите овај проблем. Нећете, нормално. Само лажете и обмањујете јавност.

Малтретирате нас трчањем за сатима стручног усавршавања, а нисте створили услове да свако од нас процени у којој области му је усавршавање заиста потребно, па му онда обезбедили средства да баш на таква усавршавања и оде.

Доносите вештачке наредбе за поштовање ћирилице, а с циљем да се очува језик. Истовремено вам не пада на памет да повећате недељни фонд часова матерњег језика, нарочито у средњој школи, где се настава своди на књижевност. Да вам је заиста намера да чувате језик и повећате писменост, прво бисте то урадили, фолиранти најобичнији.

Уместо да добро претресете градиво за основне и средње школе, процените шта у ком циклусу образовања треба учити и шта се може научити, ви измишљате неке изборне предмете, који треба да заживе већ кроз три недеље, а да школе у овом тренутку не могу ни да праве распоред часова, ни поделу часова унутар стручних већа, јер се реално још увек ништа не зна.

Кажете да је реформа процес и да се не спроводи преко ноћи. Па видите, ми смо у тој “ноћи” већ деценијама, и никако да нам зора сване. Јесте реформа процес, али вођени, прецизно испланирани, док је ваша реформа један најобичнији хаос, без визије, јасних циљева и међуциљева. Како који финансијер и лоби-група улете с неким парама, тако улећу и у реформу. Само одржавате привид да нешто радите. Вама је једино то и важно – привид!

Верујте, да има једна добра ствар коју сте урадили, радо бих је овде навела, али је нема!

Ваши крајњи домети су дуално образовање, електронски дневници и специјална информатичка одељења при гимназијама. Ово прво је тешка срамота, али се лепо уклапа у председникову рекламу – Србија је земља најјефтиније радне снаге. Ово друго би имало смисла да је на ред дошло након решавања стотинак горућих проблема. На ово треће су вам одговорили сами ђаци, мањком интересовања за таква одељења. Вештачки нам намећете решења за која нисте створили никакве предуслове.

Јесте ли се икада гласно побунили против најпримитивнијег програма на телевизијама са националном фреквенцијом у по бела дана?

Јесте ли се икада јавно побунили против функционера са плагираним научним радовима и на превару стеченим звањима?

Добро, бићете сви доктори наука, али ћете и даље бити полуписмене незналице. Какву поруку тиме шаљете ђацима? Уместо да томе станете на пут, кренули сте у сечу свих доказано способних и квалитетних директора, који нису на вашој политичкој линији. И баш вас је брига што су колективи здушно уз те људе, што их и родитељи ђака поштују и подржавају. Довешћете на њихова места политички подобне празноглавце који ће упропастити и ово мало квалитетног рада који се по школама може наћи, не захваљујући вама и вашим мерама, већ захваљујући непоправљивим ентузијастима међу нама. А када и њима понестане ентузијазма, воље и стрпљења, шта ћете онда? Ах, па да. Отворићете више приватних школа. Деца богатих у приватне, а остали у упропашћене. Срам вас било!

СРПСКА ШКОЛА НЕ ВАЉА!!!

И то је јасно добром делу просветних радника и скоро свим родитељима.

Јасно је и вама који о просвети одлучујете, а мени је јасно да вас је за то баш брига.

Сви они који о томе ћуте, спуштају поглед, климају главом, а ту пре свега мислим на своје колеге, директни су саучесници у упропашћавању српске просвете. И треба да их је срамота!

Доста више! Називамо себе интелектуалцима, друштвеном елитом, најобразованијим кадром у јавном сектору. Важи. Али само кад се поведе реч о платама. Где нам је тај интелект, елитизам и образовање када бар свој ресор треба да уредимо? Зар нас нимало не гризе савест што пристајемо на све ово? Зар нимало немамо свест о томе да ће из наших учионица изаћи сви будући носиоци овог друштва? Зар нас нимало није срамота што ћутимо и пристајемо?

Саучесници смо.
Непосредни.
Ово не пролази без нашег пристанка, а ми пристајемо.
Нечињењем.

И даље сањам о заједничком масовном протесту просветних радника и родитеља, на коме ће једини транспарент бити: ЖЕЛИМО БОЉЕ ОБРАЗОВАЊЕ ЗА НАШУ ДЕЦУ!

Сањам и о томе да се пред састављање неке будуће Владе у новинама пише о томе како се бар три странке боре за ресор образовања.

А дотле вам поручујем – нећу да будем саучесник у вашим неподопштинама! Нећу да поштујем ваше препоруке и заобилазићу ваше прописе кад год ми се укаже прилика, а стално ми се указује. Сваког дана. Ако треба, водићу свој мали рат против вас који се трудите да у образовању у Србији баш ништа не ваља. И да вам уштедим труд – радићу то довољно интелигентно да ми нећете наћи пропусте у раду, колико год се трудили. На папиру ће бити како ви хоћете, а у мојој учионици како ја хоћу. А ја хоћу да ми ученици изађу из школе са знањем и васпитањем.

Што се вас, колеге, тиче, ако наставите да ћутите и пристајете, сагињете главу и питате јел има још, извините, али нисте за ову професију. Деца у вас гледају док расту. Уместо да се сада увредите по кратком поступку, размислите бар још једном. Није ми намера да вас вређам. Само се пробудите већ једном јер је срамота да без гласа учествујемо у овоме.

Не треба да будете најхрабрији на свету. Не треба да јуришате на бајонете. Не треба да се голоруки борите против лавова и тигрова. Само треба да јасно и гласно кажете да овакво образовање не ваља и да у томе нећете учествовати. Да захтевате боље образовање. То је све. Не боли, мајке ми.

П.С. За оне који ће рећи – а када ће један лекар овако да говори о својим колегама, а?! – имам само једну поруку: тај ће лекар отићи у Немачку, а где ћеш ти?

Љубинка Боба Недић

ИЗВОР: КлотФркет

——

16.8.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.