АКТУЕЛНО

Затворен омладински камп на Златибору; Вучић: То није Србија будућности


Патриотски омладински камп на Златибору експресно је затворен у четвртак увече после низа негативних натписа у српској штампи, али и региону.

Лична архива – Нема шале: Тактичка обука

Према речима министра полиције, Небојше Стефановића, камп је затворен због „могуће злоупотребе деце и узнемирења јавности“.

„Ми смо дали налог за распуштање кампа због могуће злоупотребе деце и узнемирења јавности“, рекао је Стефановић и објаснио да су сва деца враћена кући, а у току је расклапање кампа.

Затварање патриотског кампа прокоментарисао је и председник Србије, Александар Вучић. Он је казао да оно што се дешавало на Златибору и камп у којем су деца имала војну обуку није Србија будућности и поручио да такве ствари држава Србија неће толерисати.

– Нама то као земљи није потребно и такве ствари држава Србија неће толерисати – казао је Вучић и поручио да „ма како то било некоме непопуларно да чује то није Србија будућности и то није Србија каквом желимо да се поносимо“.

Међутим, организатор и вођа овог патриотског кампа, Жељко Вукелић каже за „Вести“ да је камп затворен без икаквог образложења или писаног решења зашто се то чини и то само дан и по пошто је и званично требало да буде завршен у суботу.

– У четвртак, нешто иза 22 часа упало је 20-ак полицајаца и њихов шеф нам је рекао да се камп затвара, а у случају да га не послушамо нас ће похапсити, а децу привести у полицијску станицу. На питање да ли за то имају неку наредбу, кратко нам је речено да је налог дошао директно из Београда и да им је речено да све ураде експресно. Послушали смо их јер нисмо желели да код деце произведемо непријатности, али озбиљно размишљамо да поднесемо кривичну пријаву јер ништа нисмо радили мимо закона и устава Србије – каже Вукелић.

Према његовим речима, одлука о затварању кампа је резултат притисака „квази“ стручне јавности и директан шамар Русији.

-Ово је камп организован по угледу на истоветне који се већ годинама одржавају у Руској Федерацији, а заснован је на јачању патриотизма код деце. На овај начин је директно понижен руски програм патротизма који спроводе. Не одустајемо и већ следеће године ћемо организовати истоветан камп јер патриотизам нема цену, а ми ратни ветерани који смо се борили за ову државу нећемо поклекнути – каже Вукелић и додаје да је и поред, како тврди „оркестриране“ хајке на активности кампа, последњих дана примио велики број позива родитеља чија деца су исказала жељу да се пријаве.

-Највише позива је стигло из дијаспоре, од Данске, Француске, па све до Енглеске. Знам да нисмо чинили ништа лоше и због тога ћемо следеће године у исто време и на истом месту организовати исти камп. Једино што ћемо се до тада „наоружати“ правним знањем, да не могу да нас затворе као сада – тврди Вукелић.

Први Омладинско-патриотски камп за децу у организацији српских и руских ветеранских група усталасао је јавност након ТВ снимака деце узраста од 14 до 23 године како у војним униформама уче борилачке вештине, али и баратање ватреним оружјем.

Идејни творац кампа и председник Удружења учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије Жељко Вукелић за „Вести“ каже да не види ништа спорно у томе што је део програма чинила и предвојничка обука.

Све по закону 

– Сулудо је што се прашина подигла неколико дана пре званичног затварања кампа. Уредно смо пре отварања, 9. августа, српским медијима послали позивнице и обавештење, али нико није дошао. Сада покушавају да се представе да смо направили неки војни камп, мада у већини земаља на Западу, од Мађарске, Белгије, Немачке или Велике Британије ти кампови постоје већ годинама и много су милитантнији од нашег – каже нам Вукелић и закључује да је изгледа једини проблем што се у Србији први пут појавио камп по узору на сличне у Русији.
Он тврди да су деца на овом кампу имала много мањи обим војне обуке него што је то случај у Русији, али и у западним земљама.
– Највећим делом деца су се у кампу учила српској историји, традицији српске војске, српско-руским односима кроз векове, али и разним културно-уметничким програмима. Ништа није рађено мимо или против Устава или закона Србије – истиче Вукелић.

Ђаци и из Српске и Црне Горе

Вукелић прича да је идеју добио пошто је прошле и ове године обишао три кампа у Русији кроз које су током година прошле на десетине хиљада деце. Истиче и да ништа није рађено у илегали, те да су све активности на Златибору уредно пријављене полицији, а да је тридесетак малишана дошло уз писану и оверену сагласност родитеља. У овој групи је и 10 девојака, као и двоје малишана млађих од 13 година, који су стигли у пратњи родитеља.
– На нашем сајту и Фејсбук налогу поставили смо обавештење шта организујемо и родитељи су се јављали и распитивали о програму кампа, тако да имамо децу из целе Србије, Црне Горе и Републике Српске. Свима се допало што смо организовали камп по угледу на оне у Русији, али и што ће проћи предвојничку обуку – наводи наш саговорник и додаје да су се деца током десетак дана у мањој мери бавила стројевом обуком, а много више активностима као код извиђача.

Под ознакама ВЈ

Сви малишани су у маскирним униформама и са војним обележјима, а Жељко Вукелић каже да је о моделу М 93 – који нису у употреби српске војске, већ је реч о униформама које су куповали по војним отпадима и затим прерађивали.
– Када је реч о обележјима и ознакама, сва су бивше Војске Југославије. Под тим ознакама смо се и ми борили, па је и логично да их сада користимо – објашњава Вукелић.

Позив на помирење

Вукелић је некадашњи припадник 21. диверзантског одреда Кордунашког корпуса Војске РСК, али и председник Удружења које је у неколико наврата безуспешно покушавало да успостави сарадњу српских и хрватских ветеранских удружења.
– И даље сматрам да је повезивање ратних ветерана најбољи начин да се реши већина спорних питања између Србије и Хрватске. Када бисмо ми сели за исти сто послали бисмо јасну поруку политичарима да је могуће помирење народа, а све због будућности наше деце – истиче Вукелић, који је у рату тешко рањен у обе ноге.

Јуриш с гуменим пушкама

У јавност је највише интересовања изазвала војна обука у кампу. Вукелић наводи да су у програму били класично постројавање, затим учење команди које се издају у војсци, али и пролазак кроз полигоне: од класичног с пешадијским препрекама, преко полигона за учење борилачких вештина, па до упознавања и коришћења ватреног оружја у строју.

– Наравно, нисмо деци давали право оружје већ гумене, такозване безболне пушке које су коришћене у Југославији за обавезну предвојничку обуку. Гађало се једино из ваздушне пушке, али и то се одвијало под строгим наџором и уз поштовање свих правила која важе за стрељане – открива Вукелић.

Он додаје да су деца у оквиру програма предвојничке обуке имала и часове на којима су им инструктори показивали и разне врсте минско-експлозивних средстава, али само да би знала како да се понашају у случају да дођу у контакт са сличним направама.

– На исти начин смо им показали пружање прве помоћи, систем коришћења радио везе, а из Чајетине нам је дошла ватрогасна бригада која је децу упутила како да поступе у случају пожара – наводи Вукелић.

 

ИЗВОР: Ђ.Баровић-ВЕСТИ

***

***

Здрава Србија (ЗС) обавештава Државно јавно тужилаштво и све грађане Србије да је, протекле ноћи, узурпирајући ингеренције министра унутрашњих послова, организовани заверенички клан кога чине Чедомир Јовановић, Небојша др Крстић и Јелена Милић, покушао да изврши државни удар – изјавио је председник Иницијативног одбора ЗС Милан Стаматовић, своју сумњу поткрепљујући чињеницом да су синоћ, око 22 сата, полицајци упали у „Омладинско-патриотски камп Златибор 2018“, и без икаквог писаног налога, само уз усмено образложење „Јављено нам из Београда!“, наредили да се, истог тренутка, „камп расформира“, а девојчице, дечаци и иниструктори, одмах спакују и напусте Тић поље и Златибор.

– Све до данас у подне, када су Вучић и Небојша Стефановић, очигледно на „сугестију“ својих НАТО пријатеља, да би заташкали целу причу, невешто „преузели одговорност“ и заклањајући се иза државе („држава неће толерисати овакве ствари због могуће злоупотребе деце и узнемиравања јавности“), нико од званичних представника државе није се оглашавао нити имао ишта против организовања овог кампа. Али су зато, цео боговетни дан јуче, Вучићев неформални мултипрактик саветник, Вучићев неформални комесар за расрбљавање Србије и Вучићева формална НАТО лобисткиња, цео дан призивали моје хапшење и „позивање на одговорност“ због, наводног, организовања некаквог паравојног кампа или „језиве игранке“ којом, наводно, командују „руски агенти жељни крви“ и „Српско-руски хуманитарни центар у Нишу“ и у коме се „деца од 13-14 година обучавају за некакве ратове“, а иза кога се, наводно, крије некакав „удар на председника и Србију“. Зато је ван сваке разумне сумње, наша тврдња да су управо њих троје наложили неким својим субјектима у полицији да, противно вољи председника Републике, премијерке и министра унутрашњих послова, нареди употребу полицијске јединице против девојчица и дечака, што је довољан доказ да је реч о покушају државног удара – објаснио је Милан Стаматовић, обавештавајући јавност да не зна коме је синоћ било непријатније – полицији или деци, да су деца, Богу хвала, добро, ако се у то не рачуна стрес који су преживели од стране сила репресије властите државе, а Општина Чајетина им је организовала превоз до њихових домова.

***

***

ПОВЕЗАНО:

*Милан Стаматовић: Полиција управо затворила „Омладинско-патриотски камп” на Златибору! Западне слуге се уплашиле тридесетак деце од 10-20 година!

*Сарадња са Русијом: Први „Омладинско-патриотски камп – Златибор 2018“ (видео)

*Од 9. до 18. августа – „Омладинско патриотски камп – Златибор 2018.”

***

РЕАГОВАЊЕ НА ФЕЈСБУКУ

———-

17.8.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

9 replies »

 1. Шта овде не штима?

  1. Деца у кампу учила су вештине којима су иначе овладали сви извиђачи у Србији;

  2.Такође подучавани су у вештини самоодбране, која се иначе легално подучава у многобројним клубовима борилачких вештина широм Србије;

  3. У кампу су, даље кажу, деца пластичним пушкама учила како носи оружје и како се оружје безбедно користи?! Таквим истим пушкама деца се иначе играју по улици, гађају пластичним куглицама уз реалну опасност да избију очи једни другима. Сем тога, излишно је причати о празничним „бомбашким“ акцијама петардама по школи, улици…;

  3. Деца су у кампу носила униформе? Па зар униформе иначе не носе извиђачи, затим практичари борилачких вештина…? Униформа симболише припадност, мотивише…

  Шта дакле овде не штима? Шта није у реду? Како то да власт и опозиција на пречац здушно пронађоше НЗС? Да је заиста у питању страх од пуча, не би се бунила опозиција (бар не сви) јер неки припадници тзв. опозиције чак је и призивају!? То лично каже сам председник Вучић.

  Тако дођосмо до решења загонетке: да није, може бити, једна веома „страшна“ РЕЧ – која никако није по мери ЕУ, реч која је иначе забрањена у Србији од Тита на овамо: „ПАТРИОТИЗАМ“ ?
  Да није баш ТО засметало и позицији и опозицији? Јер, да подсетим, како то да је за Русе такав камп пожељна, цењена активност младих, а за нас Србе страшна злоупотреба деце???

  Ми изгледа дефинитивно као народ имамо акутни проблем оријентације у времену и простору, а биће и да имамо свађу са самим собом?

  Свиђа ми се

 2. КАД СРБИ ОСЛОБОДЕ БЕОГРАД ОСЛОБОДИЋЕ СЕ ВАСКОЛИКО СРБСТВО У НОРМАЛНОМ СВЕТУ ПОЛИЦИЈА МОРА ДА ПОКАЖЕ НАПИСМЕНО ОД СУДА ДА ИМА ПРАВО ДА ИЗВРШИ ПРЕТРЕС БЕЗ ПАПИЈЕРА НЕМА ЗБОРА БОЖЕ ДРАГИ СВЕТИ ПОМОЗИ СРБИМА ДА ОДУ У ПРОВАЛИЈУ душмани ПРОКЛЕТИ ДВА ПОГАНА режима СРБИЈАНСКИ И ДУКЉАЊСКИ СССС

  Свиђа ми се

 3. …..камп је затворен због „могуће злоупотребе деце и узнемирења јавности“.
  ++++
  Неко је баш много узнемирен.
  Нисам баш сигуран, али чуо сам да је слинави Неша сазнао да имају намеру да крену да затворе обе јавне куће.
  У Немањиној број 11 и на Андрићевом венцу.
  И да пусте воду.
  Још понели по пуну кесу гована за свечано отварање педерског центра.
  Замисли те мале терористе !
  Шта да кажем ?
  Деца ко деца.
  А ми матори ? ћутимо ко пичкице, и гледамо како нам сатанистичка ђубрад уништава нашу милу домовину.
  Јад и беда у логору Србија !
  Али, порука управника логора је јасна: сваки покушај, па и када су деца од 12 година старости је потенцијална опасност за буђење одраслих, оних које је он својом злочиначком политиком преко својих медија давно успавао, и убио у појам. Сада нам поручује: „ Заборавите сваки отпор, решио сам да вас све сатрем, да признам својој браћи независно косово, и неће мене нека деца сада да зауставе у мом подухвату „.

  Свиђа ми се

 4. Кажу да слика говори више од хиљаду речи. Пажљиво погледајте те девојке и дечаке, погледајте и њихове родитеље, и шта видите? Да ли су то деца која могу да оду негде на море? Да ли та деца изгледају глупо? Да ли та деца изгледају као кримоси? Дал су вам ове девојчице сплаваруше? НЕ. Још на сто питања одговор је НЕ.

  Једно јесте ДА. То су НОРМАЛНА ДЕЦА која Србији не требају. И на жалост ова деца треба то на време да схвате.

  Свиђа ми се

 5. Ваљда је Русима сада јасно ко кочи и не дозвиљава
  да руски центар у Нишу заживи!
  Како ствари стоје, “руски камп “ у Нишу ће бити, по свој прилици, затворен, а
  исти такав “амерички камп“ – Бондстил, на КиМ, добити дозволу од србских
  власти да се прошири!

  Драган Славнић

  Свиђа ми се

 6. Затварају омладински камп…?!

  Да је камп гејева, не би им пало ни на памет да тако нешто ураде,
  а камоли то и ураде!

  Па, зашто је то тако?

  “Шта раде два педера?
  Воде “љубав“!

  Шта раде две лезбијке?
  Воде “љубљв“!

  Шта раде педер и лезбијка?
  Воде ДРЖАВУ СРБИЈУ!“

  Ето, зато је то тако!

  Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.