АКТУЕЛНО

ОТВОРЕНО ПИСМО министру полиције – Деца у кампу се уче да се друже и преживљавају у природи, а не да се врте по ријалити програмима или врцкају у дугиним бојама


РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА
др Небојша Стефановић, министар
Београд
info@mup.gov.rs

Усије, 18. Август 2018.

 

Господине министре,

Затворили сте Камп за младе на Златибору ноћу, на препад, упркос томе што га је полиција одобрила на основу легалне процедуре, како тврде организатори, а који је имао циљ да развија племените патриотске особине и вештине корисне за опстанак и преживљавање у природним условима, почев од прве помоћи до прехране. Деца у кампу се уче самоодбрани, а не вршњачком насиљу. Уче се да се друже и преживљавају у природи, а не да се врте по ријалити програмима или врцкају у дугиним бојама. Уче се да цене и поштују своје, да уважавају различитости, да остану своји на своме, а не да беже из Србије препуштајући најгорима да воде ову земљу. Уче се да се поносе српским јелецима и опанцима, српском униформом као својом историјом и традицијом, односно да држе до своје традиције и културе, али и да прихватају светске цивилизацијске вредности. Уче се да ће нас други поштовати само када и ми будемо поштовали себе, своје претке, свој идентитет, културу, историју, традицију, веру, језик и осећај националне припадности.

Истовремено дозвољавате политичку индоктринацију наше омладине усмерену на разарање породице, као и етичких и моралних вредности европске хришћанске цивилизације отварањем Аздејковићевог дугиног „кампа“ у центру Београда. Извините што не умем да вам кажем како се тај „камп“ зове, јер тих речи у српском језику нема. Наводите на помисао да је за вас српска застава на Златибору индоктринација (која, чија?), а да су дугине боје будућност Србије, ако са дугиним бојама има будућности, јер са њима нема наталитета. Можете ви тако да мислите лично, али не можете тим понашањем да вређате већину грађана Србије, јер већина грађана Србије не подржава „дугине боје“ као политичку инструментализацију, а одобрава патриотско васпитање наших младих. Догурали смо дотле, према анкетама на улицама Београда, са вама, господине министре, са вашом евроунијатском политиком, да наша деца не знају ко је Стеван Синђелић, али знају ко је Аздејковић.

Нападате патриотске кампове као негативну појаву, иако се они практикују у Русији, али и у САД, с тиме што Американци не користе пластичне играчке као „оружје“, нити расходоване пушке без муниције, већ најмодерније стрељачко оружје са бојевом муницијом. И код Руса и код Американаца носе се униформе када се уче вештине са оружјем. Примера ради: у САД такви кампови раде као званични програми сарадње америчке војске и средњих школа, рецимо: U.S. Army Junior Reserve Officer Training Corps (JROTC). Полазници такође носе униформе, али изгледа да не сметају вама америчке униформе, већ само српске. Такође, предавачи су ветерани америчке војске. Да ли је проблем то што су код нас предавачи руски и српски ветерани? Они наши ветерани који су се борили и против америчке војске 1999.  Објасните ми како то да је овакав камп у САД позитивна ствар, а код нас забрањена? А баш зато што је у САД тако, ви немате цивилизацијски аргумент за овакво ваше деловање, јер не можете оспоравати америчку демократију и цивилизацију, бар не ви, а да самим тим не оспорите и вашу политику.

Рекли сте: „Ми смо дали налог за распуштање кампа због могуће злоупотребе деце и узнемирења јавности“. Да ли тиме мислите да кажете да САД организују такве кампове да би злоупотребљавале своју децу и узнемиравале своју јавност? Полазници и инструктори нису по правилу причали међусобно на енглеском језику, већ само на руском и српском. Да вам није то запарало уши? И како то да за вас дугине боје нису злоупотреба деце, а патриотизам јесте? И знате ли колико сте ви узнемирили јавност овом злоупотребом деце, јер ноћни препад на њих је злоупотреба. Ко ће дати налог да ви будете „распуштени“, јер сте очигледно узнемирили српску јавност својим наређењем полицији? Видите ли колика се бура подигла у медијима и на мрежама? Успут, ниједна моја реч овде није упућена полицији као часној установи, већ вама који њу доводите у врло непријатне ситуације вашим наређењима. Сви ми знамо да полицајац мора да „поступи“ по наређењу, иако можда мисли баш супротно, јер су то правила службе. Ми грађани због тога никада не оптужујемо полицајце на терену за њихово евентуално спорно деловање, већ само и искључиво налогодавце.

Будући да сам и писац за децу заступљен у школској лектири Југославије и Италије, у време када сте ви још били основац, веома ме је погодила слика полиције која ноћу врши препад на нашу децу. Неко мора да буде кажњен за тај стрес који ће она памтити довека, а можда ће неко од њих имати и последице. Да ли ви ноћним полицијским препадом на децу у креветима васпитавате нашу омладину и показујете јој пут у будућност? Знате ли у коју будућност? И зашто мислите да је ваша и председникова будућност једина могућа будућност? Зашто намећете на силу оно што неко неће. Ако не могу млади да се уче својој историји и преживљавању, у коју будућност ћете ви их водити? Имате ли одговор на питање зашто затварате нешто што сте већ одобрили? Ако сте то погрешно одобрили ко ће вас и како казнити за ту грешку? Зашто упадате међу децу, ноћу после 22 сата када су она већ била у креветима, без најаве, као да је реч о терористима или криминалцима? Дижете их из кревета и плашите? Знате ли шта то значи у њиховом узрасту? У пубертету? У зеленим годинама? Изазвали сте природни бунт у њима. Никада вас неће волети нити поштовати, јер сте им учинили неправду. То су сада ваши будући политички противници. Сами сте их створили вашим насртајем на њихову младост, вашим насиљем над њиховим слободним избором (надам се да сте читали Сартра и да ме схватате). Њихово светло небо будућности ви сте замрачили пендрецима, полицијским возилима, рефлекторима, ноћним препадом, без икакве њихове кривице. Она вам то неће опростити.

Господине министре, не васпитавају се деца насиљем, нити претњама какве је изрекао на ову тему председник Србије „да се неће толерисати“, већ личним примером. Нудим вам прилику да на личном примеру покажете да сте бољи министар полиције него што се види. Шћиприм Арифи, председник општине Прешево, дакле плаћен из буџета новцем грађана Србије, јавно заговара отцепљење Бујановца, Прешева и Медвеђе од Србије, а при том истиче албанску заставу на територији Србије. Сулејман Угљанин јавно позива на рушење уставног поретка и територијалног интегритета Србије. Пошаљите им своје полицајце, уклоните нелегално истакнуте заставе и приведите их на „информативни разговор“ (а пропо – и председник државе, као и председник владе Србије држе у својим канцеларијама заставе ЕУ изгледа противно закону о коришћењу застава, па би требало да испитате и те случајеве). Али, немојте ни овима слати полицајце ноћу. По дану, уз судски налог. Знате ваљда како се зову полиције које препадају грађане ноћу, без писменог судског налога, а не дај боже децу? Наша полиција није таква. Могуће је да ви јесте, јер ви дајете налоге, али сам сигуран да наша полиција није таква. Верујте ми. Знам то, многи полицајци су ми годинама пријатељи.

Господине министре Стефановићу, иза овог вашег акта крије се у позадини и напад на Русију. Сви знамо одакле тај ветар дува, али не знамо зашто га ви следите. Али, обавештавам вас, као носилац Витешког крста руске Асоцијације витезова, да и Руси знају тачно са ким имају посла код нас. Нарочито када је власт у питању. Никакве обланде то не могу прикрити.

Уз поштовање државној функцији министра полиције, али и уз извињење што то исто не могу указати и вама лично после овога,  молим вас да понудите оставку. Знам да вам она неће бити уважена, али тако бар мало сачувајте образ, будите бар мало достојанствена и самотворна особа, оно чему су се учили наши млади којима сте затворили камп.

 

Драган Мраовић

опуномоћени министар МСП у пензији,
књижевник и књижевни преводилац
(0638582634)

 

***

ПОВЕЗАНО:

*Марко Радуловић: Каква режимска драма око ОМЛАДИНСКО-ПАТРИОТСКОГ КАМПА на Златибору!

*Андреј Фајгељ: Коме сметају дечији кампови?

*Kisha D. Dorado: Камп

*Затворен омладински камп на Златибору; Вучић: То није Србија будућности

*Милан Стаматовић: Полиција управо затворила „Омладинско-патриотски камп” на Златибору! Западне слуге се уплашиле тридесетак деце од 10-20 година!

*Сарадња са Русијом: Први „Омладинско-патриотски камп – Златибор 2018“ (видео)

*Од 9. до 18. августа – „Омладинско патриотски камп – Златибор 2018.”

——–

18.8.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

7 replies »

 1. to su globalne tendencije levicarsko-liberalnog sljama protiv konzervativno-hriscansko-porodicnih principaa na primer https://www.zerohedge.com/news/2018-08-19/facebook-mistakenly-censors-conservative-education-company-hate-speech-violations
  znaci, jasno smo zauzeli pozicije i ocrtali front, mi i oni, jasno smo izglasali trampa mi u usa i rekli da necemo leve degenerike, vec hocemo desne, i sta oni u panici rade – brisu naloge, banuju sa soc. mreza? ali, neka, mogu da probajusamo jos malo:
  Social Media is totally discriminating against Republican/Conservative voices. Speaking loudly and clearly for the Trump Administration, we won’t let that happen. They are closing down the opinions of many people on the RIGHT, while at the same time doing nothing to others…….

  Свиђа ми се

 2. Предмет „Предвојничка обука“ био је на свим факултетима. На некима две године, по два двочаса недељно. Скоро на свим факултетима биле су „Стрељачке дружине“, организована су такмичења у гађању из ваздушне пушке. Стрељана је била на Губеревцу. Два пута годишње ишли смо на бојева гађања на стрелиште у Бубањ потоку. Дружења су била занимљива и весела.
  Шта је ово данас?
  Право на обуку имају само чланови Врховног штаба, министри у Влади, срамни посланици у Скупштини и НАТО лобисти на челу са шпијунима докторима Стефановићем и Вучјаком.
  За енглеску службу у Србији нема тајни, они су у Врховном штабу војске.
  НАТО ИМА ПРАВА ДА НАС ЗГАЗИ, САМО АКО МУ СЕ ПРОХТЕ.
  доле ненародни шиљокурави, доле Стефановић и његов газда, подрепаш њемачки!
  Ангела да нам кроји границе.
  народе, да ли си ослепео и оглувео од бомбардовања са Пинка и осталих режимо-немачких гласила у Србији.

  Свиђа ми се

 3. Шта могу да раде лутке на концу у луткарском позоришту?
  Да се кревеље и плаше децу, па и одрасле.

  ОВОГА ПРАСЦА на концу ТРЕБА НА ПРЕКИ СУД.

  Свиђа ми се

 4. http://1.bp.blogspot.com/-SPqJoP4RSH4/U0Fgxe00KUI/AAAAAAAAAoc/5WQFHC-Kt2c/s1600/clip_image002.jpg МОЈ ЖИВОТ И РАД – ДЕО КОЈИ СЕ ОДНОСИ НА АКТИВНОСТИ У ИЗВИЂАЧИМА Професор физичког образовања, Лука Берковић је већину мушкараца из мог и осталих разреда у гимназији уписао у извиђаче. Тако сам се и ја нашао у Трећој чети одреда Сава Ковачевић коју је предводио Мики Михајловић, ученик седмог или осмог разреда гимназије, који је становао у Хаџи Ђериној улици одмах иза угла од ресторана Домовина. Мики је за нас прваке био одрастао момак, као и остале четовође – брђани и планинке – брђанке, у нашем одреду. Сада не могу тачно да се сетим ко је све био у нашем воду, али знам да је ту био Борко Симоновић, кога смо звали Ченгеле, мој каснији кум, Бранислав Урошевић, кога смо звали Ушке, Милутин Мркоњић, кога смо звали Мрка, Бранислав Ивановић, кога смо звали Брана, Браца Веселиновић, кога смо звали по имену, Иво Матковић, кога смо звали по имену, Коста Рибар кога смо звали Браца, и други.

  Трећа чета извиђачког одреда Сава Ковачевић

  Наш одред Сава Ковачевић, био је добро организован и јако активан. Скоро сваког викенда, сваки вод је ишао посебно на коначење, углавном у околину Београда, а за време распуста све чете ишле су посебно на логоровање, а цео одред на смотру Извиђача Југославије. Увек у другој републици и на другу локацију. Приликом логоровања полагала су се вештарства и потребни испити за једну, две или три звездице, од чега је зависило напредовање у звању и хијарархији саваког појединца. Из овог периода важно је да напоменем утицај брђана Мирка Ковачевића и планинке Дивне Магазиновић, на моје касније животно опредељење. Наиме они су тада већ били студенти архитектуре и на сваком извиђачком походу су ме водили у неки од манастира, који су били у близини нашег одредишта. Тако сам на крају средњешколског образовања, једини од ученика радио матурски рад из ликовног образовања, на тему „Србска средњевековна архитектура“.
  Унесите поруку…

  НАДАМ СЕ ДА ЋЕ БИТИ КОРИСНО ДА МАЛДИ САЗНАЈУ ШТА СЕ ДЕШАВАЛО ПРЕ ВИСЕ ОД ПОЛА ВЕКА, ПОСЛЕ 2 СВЕТСКОГ РАТА НА БАЛКАНУ И У БЕОГРАДУ …. ЗА РАЗЛИКУ ОД ПРАКСЕ КОЈУ НАМЕЋЕ ГРУПА ИЗВРШИТЕЉА ТУЂИХ НАЛОГА У КОЈОНИЈИ СРБИЈИ 2018 ГОДИНЕ !

  Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.