АКТУЕЛНО

ЈУЖНЕ ВЕСТИ: Урушава се цео потпорни зид на Коридору 10, стручњци предвиђају нова рушења


Процене су да ће цео зид да се уруши; Фото: читалац

Потпорни зид који се јуче делимично срушио на Коридору 10, на деоници Горње Поље – Царичина Долина, испред тунела Предејане, наставио је да се урушава. Како кажу људи са лица места, највероватније ће пасти цео. Потпорни зид је, како су казали из Коридора Србије, дугачак укупно 725 м, а грађевински инжењер Данијел Дашић очекује да буде још урушавања потпорних зидова на новим деоницама коридора, због тога што су, како каже, урађени погрешни типови потпора.

Иако је, након клизања зида у марту ове године, како су тада саопштили, ангажован експертски тим Светске банке за надзор радова на потпорама и клизиштима на Коридору 10, ова незгода се још једном догодила, а клизање земље у овом делу се наставља и данас, па они који су на лицу места предвиђају да ће пасти комплетан потпорни зид.

Из Коридора Србије казали су да је грађевинска инспекција обишла терен, те да су одржани хитни састанци надлежних учесника у пројекту – извођача, надзорног органа, инвеститора и пројектаната, како би утврдили због чега се обрушио зид. Ипак, како кажу, радови на Коридору биће настављени.

Процене су да ће цео зид да се сруши; Фото: читалац

С обзиром да је степен физичке реализације на овој деоници достигао 90,5 процената изведених радова, радови на овом делу трасе Коридора 10 биће настављени и поред неопходне санације овог дела градилишта – навели су из Коридора након јучерашњег рушења.

Извођач радова на овом потезу је, како наводе из Коридора, шпанска компанија Azvi, а стручни надзор врши конзорцијум Louis Berger и Egnatia Odos.

Подсетимо, никада није утврђено ко је одговоран за обрушавање потпорног зида у марту ове године, а министарка грађевинарства Зорана Михајловић рекла је да ће се због санације тог клизишта „изгубити“ две до три недеље. Ово је треће „клизање“ потпорног зида од прошле године, а у марту се слична ствар догодила на Коридору 10 такође у близини Предејана. Ново обрушавање почело је јуче преподне, а према речима очевидаца овај зид је напукао и деловао као да ће се срушити још пре неколико недеља.

Струка: Неадекватне потпоре и избегавање одговорности

Грађевински инжењер Данијел Дашић сматра да у овом случају свако у „светом тројству грађевинарства“ сноси део одговорности – пројектант, извођач радова и надзорни орган.

Треба да се види ко је вршио геомеханичка истраживања тог тла, на тој бази ради се пројекат, на бази пројекта извођач креће рад. Ако се деси да извођач у току радова види да треба задржати стенску масу, а он види да је глина у питању кад ископа, његова је дужност по закону да пријави и да тражи измену пројекта. Има много тих корака у којима је неко једноставно могао да направи превид или да не жели да компликује себи живот. Мислим да свако од њих носи део одговорности и да они сад играју један пинг-понг – рекао је Дашић.

Он додаје да је став струке да су на Коридору урађени погрешни типови потпорних зидова, неадекватни саставу тла, због чега очекује да ће се оваква обрушавања и даље дешавати.

Као кад бисте покушали да од песка на плажи направите планиницу, а онда чачкалицама и мрежицама за косу задржите да се не уруши – објашњава Дашић.

Иначе, сматра да је нишки Грађевинско-архитектонски факултет имао довољно стручности да учествује у изградњи коридора, те да експерти Светске банке који су ангажовани после неколико клизишта, само звуче атрактивно.

Радио сам у Африци, срео сам експерте из Светске банке и уопште немам неко добро мишљење. Моје лично мишљење је да ако оду на нишки Грађевински факултет и лабораторију за геомеханику наћи ће више експертизе пошто су они радили велики број испитивања тог потеза кроз Сићевачку и Грделичку клисуру. Имају комплетну информацију шта и како ту треба да се ради, али није занимљиво кад кажете ГАФ у Нишу, лепше звучи Светска банка – додаје Дашић.

Овај стручњак сматра да Коридор 10 не може бити завршен ни до краја 2018. године, а да ће и лаицима бити јасна ситуација око изградње коридора ако се подсете да се на давно грађеном „Путу братства и јединства“ никада нису рушили потпорни зидови – ни приликом градње, ни деценијама касније.

Извор: В. Милић-Јужне вести

***

————

21.8.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

6 replies »

 1. Србија је чардак ни на небу ни н земљи.
  Шта нам раде Светске силе?
  Ово би изградила омладина добровољним радом уз асистенцију српских стручњака.
  Мора да су енглези преко Блера умешали своје демократске прсте!

  Свиђа ми се

 2. Господо,
  Не брините,
  Светска банка даће нове паре, додуше преко ММФ-а за развој демократије и Неле Кубуровић за Зораном Михајловић и премијерком госпођом Тртемрте.
  Зорана – где је оставка?.
  Где је хапшење осумњичених? Или су већ у Бриселу, подносе извештај!
  Где је гаранција извођача?
  Кажем опет, не брините.
  А ево зашто –
  Предлажем да Маршал Вучјак пре одласка на Косово и Метохију, на равно Косово поље,
  обиђе ово градилиште. И турбе Маршала Мурат Првог.
  Од његове свемоћи потпорни зидови без алтернативе Европске уније сами од себе ће да се експертски подигну и врате у пређашње стање.
  Маршал Вучјак има подршку српске листе и целог света и то му даје величанствену Макрон-Ердоганску моћ.
  Чаробњак!

  Свиђа ми се

 3. Pitanje gradjevinskog inzenjera u penziji – koliko su godina staza imali kolege inzeneri koji su projektovali taj zid i ko je od nadzornih organa potpisao da su radovi korektno uradjeni … ? … tj. koliko godina staza u praksi ima nadzorni organ…? … i da li je od strane vlasti vrsen pritisak da se sve ispotpisuje da valja, samo da bi se ubrali politicki poeni – da ne bude kao sa Gazelom i Titom …

  Свиђа ми се

  • КОМЕНТАР ЈЕ УМЕСАН. НАВЕДИТЕ ИМЕНА И СТАЖ ПРОЈЕКТАНАТА И ЕЛЕМЕНТЕ СТАТИЧКОГ РАЧУНА….ПОТИСАК БОЧНИХ СИЛА И КОНЦЕПТ РЕШЕЊА….. ПА НИЈЕ ОВО ПОЛИТИКА И ПРИЧА О НЕКИМ НЕБУЛОЗАМА, ВЕЋ КОНКРЕТАН ПОСАО ДОБРО ПОЗНАТ ЈУГОСЛОВЕНСКОЈ И СРБСКОЈ ГРАЂЕВИНСКОЈ ОПЕРАТИВИ…. НЕКАДА БИЛА СЕДМА СИЛА У СВЕТУ ! САДА УНИШТЕНА ….750.000 РАДНИКА У СРБИЈИ ОСТАЛО БЕЗ ПОСЛА !….И ПОЈЕО ВУК МАГАРЦА !

   Свиђа ми се