АКТУЕЛНО

Лавров: Русија је увек била за потпуну и строгу примену Резолуције 1244 (видео конференције за новинаре)


фото: ВОСТОК

„Данас смо разменили мишљења о ситуацији на Балкану, са великим нагласком на Косово. Русија је увек била за потпуну и строгу примену Резолуције 1244. Ми подржавамо активности које се предузимају од стране Београда у циљу постизања спровођења овог важног међународног документа“, рекао је министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров након састанка са српским колегом.

„Напомињемо да је став Београда конструктиван у преговорима са Приштином уз посредовање Европске Уније, али се то не може рећи за косовске Албанце. Они нису испунили споразуме који су постигнути пре много година“, додао је Лавров.

„Уопште имамо јединствени став са Србијом о потреби избегавања било каквих акција на Балкану којима би се померале линије раздвајања, које би наставиле да се баве политиком заснованом на принципу `или са нама или против нас`“, рекао је Лавров.

Додао је да је апсолутно сигуран да одржива и сигурна будућност може да буде обезбеђена само у оквиру равноправне заједничке сарадње, за шта се залажу и Русија и Србија.

Поручио је да ће Русија наставити да промовише ове принципе и у УН, и у ОЕБС-у, и у Савету Европе, и у другим међународним организацијама.

Са Србијом остварен добар напредак у свим правцима

Односи између Русије и Србије се брзо развијају, добар напредак је остварен у свим правцима, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров отварајући разговоре са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем.

„Веома ми је драго што Вас видим у Сочију. Имамо веома интензивне контакте. Топло се сећам моје посете Србији у фебруару ове године, када смо прославили 180 година успостављања дипломатских односа“, рекао је Лавров.

„Потом смо 8. и 9. маја примили председника Србије Александра Вучића у Москви, а поред разговора са руским председником Владимиром Путином, учествовао је на Паради победе и маршу `Бесмртног пука`. Ми то високо ценимо. Данас имамо добру прилику да дискутујемо о билатералним односима, који се брзо развијају у свим правцима, и, наравно, регионалним и међународним питањима. Имамо у свим областима веома добар напредак. Данас ћемо додати још позитивности нашим односима.“

Русија и Србија блиско сарађују и што се тиче војне и војно-техничке линије, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Русија и Србија блиско сарађују по војној линији

Русија и Србија блиско сарађују и што се тиче војне и војно-техничке линије, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

„Москва и Београд блиско сарађују по војној, војно-техничкој линији, као и хуманитарним питањима“, рекао је Лавров на конференцији за новинаре са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем.

ИЗВОР: ВОСТОК

———–

22.8.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић