АКТУЕЛНО

Да ли су народу донели нешто добро: ПОСЛАНИЦИ „народне“ скупштине – Милиони за нерад и увреде!


Србија је за политичаре земља дембелија. Док народ чека обећану повишицу плата и пензија, посланицима је секира упала у мед, јер са све мање радних дана све више зарађују. Нарeдне године им се смеши невероватна повишица која премашује 300 одсто, па ће уместо основне плате од 70.000 динара примати између 200.000 и 250.000 динара, (1.700 – 2.100 евра) што је пет просечних српских плата и више од 10 пензија.

Фото: parlament.gov.rs

Посланици ће тако грађане месечно коштати пола милиона евра, а годишње шест милиона.

– Могу да примају толико, али само ако и остали грађани добију адекватне повишице – каже за „Вести“, Ивица Цветановић, председник Конфедерације слободних синдиката Србије.

Он истиче да радници с минималцем од 200 евра не могу да покрију ни основну потрошачку корпу која износи око 300 евра.

– Можемо да разговарамо о повишицама за посланике тек ако српски минималац не буде мањи од шире потрошачке корпе која осим основних животних намирница обухвата и друге потрепштине – каже Цветановић.

Неколико плата

Посланици ни до сада нису били јефтини, јер су ове године дошли на свега 13 скупштинских заседања и за 67 дана рада свако од њих је инкасирао 7.000 евра. Тако је ове године на посланичке плате отишло око 1,75 милиона евра. Уз то, сваки пети посланик, углавном владајуће коалиције, обавља и неку другу функцију или по неколико додатних послова за које прима надокнаду у висини просечне српске плате од 420 евра. Да ли због радних обавеза ван парламента, тек сала је неретко била празна, а када би се и окупили у већем броју уместо дискусија су се чуле најтеже увреде и оптужбе. Поред препуцавања власти и опозиције на ивици физичких сукоба, владајући напредњаци су рад обесмислили и подношењем неколико стотина амандмана на законске предлоге и на тај начин спречили опозицију да изађе за говорницу. Инциденти су највише законодавно тело у земљи претворили у ријалити који су грађани могли уживо да прате на Другом програму РТС-а.

Одмор дужи од распуста

Мада су се врло ретко састајали, посланици су званично почели годишњи одмор 23. јула. У посланичке клупе би требало да се врате почетком редовног заседања, које почиње првог дана октобра.
Осим овог летњег имали су и тромесечни зимски одмор, па су пролећно заседање, које почиње првог дана марта, започели шест дана касније.
Посланик Двери Иван Костић каже за наш лист да не може да верује да ће посланичке плате бити утростручене, јер је то нереално и у супротности са стањем у којем се народ налази.
– Из људског угла гледано, ако неко ради за мање од 300 евра, како да му посланик после такве повишице изађе на очи – пита се Костић.
Он, ипак, сматра да због одговорности коју носе председник државе и премијер треба да имају веће плате од садашњих 100.000 динара (840 евра), што је у рангу примања менаџера у приватној компанији.

Две године нерада

Садашњи сазив Народне скупштине Србије конституисан је пре две године, у јулу 2016.
У том периоду посланици су радили нешто мање од пола године, односно тек четвртину радног времена српског радника.

Седница 50
Радних дана 177
Зарада 22.000 евра*
Укупно плате 5,5 милиона евра*
(* Без пореза и доприноса)

И радник мора да живи

Цветановић каже да је неопходно да радничка примања покрију све месечне трошкове да људи не би чинили самоубиство зато што немају да плате рачун за струју и да млади не би бежали из Србије на Запад.
– Па да коначно и радник може породици да приушти 10 дана на мору и излете и да не страхује и не задужује се у септембру кад му деца крећу у школу, а жена прави зимницу – каже Ивица Цветановић.

Омастиће се и министри

Повишице су, како су недавно писале „Вести“ , производ препоруке ММФ-а и предлог Фискалног савета Србије. Плате државног врха требало би да се утроструче, па би министри добијали близу 300.000 динара (око 2.500 евра) колико би требало да имају и премијер и председници парламента и државе.
Државни секретари у министарствима, уместо 70.000, тако би добијали до три пута више (око 1.780 евра), слично као генерални секретар Скупштине Србије.

Неиспуњено обећање

Рукводство СНС-а је уочи доласка на власт 2012. обећавало грађанима да ће прегломазна Скупштина Србије са 250 посланика бити смањена на 150. Када је Александар Вучић као премијер 2015. обележавао годину дана рада своје Владе најавио да ће у скупштинским клупама седети свега 125 до 150 посланика, али се то још није догодило.

Плате су нам смешне

Посланик владајућих напредњака Владимир Ђукановић каже за „Вести“ да ће повишице за посланике остати само на медијској причи.
– То јесте један од притисака ММФ-а и Фискалног савета, али ништа од тога. Наша јавност је навикла на самоуправни начин размишљања и створена је демагогија по којој „неће корумпирану државу, а хоће посланика са платом од 400 евра – каже Ђукановић.
Он наводи да је плата посланика у Републици Српској 1.500, а у Федерацији БиХ 3.000 евра.
– Ти посланици су нам се смејали када сам им рекао да имам плату од 720 евра – прича Ђукановић.

ИЗВОР: Д.Декић-ВЕСТИ

————

25.8.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Ја би им утростручио плате само да не раде уопште. Кад год се састану наносе штету народу неким преписаним, ко зна од кога, Законима.

    Свиђа ми се