АКТУЕЛНО

ОКУПИРАНЕ ТЕРИТОРИЈЕ: Јавни позив на одстрел Срба


Десет дана уочи славе Успења пресвете Богородице, коју расељени Ђаковчани обележавају у родном месту, поједине невладине организације и чланови покрета Самоопредељење покренули су кампању против Срба. У центру града излепљене су слике Срба који о празницима обилазе своје огњиште, уз натпис „Затвор за српске криминалце“.

Терор на делу: Слике и порука „затвор за српске криминалце“

– То је јавни позив за одстрел! У ком времену ми живимо? То није случајно, већ је одраз непрекидне мржње. Ђаковчани у расејању се спремају да однесу славски колач у манастир где су вековима славили славу, а док се ми спремамо, поједине невладине организације лепе наше слике као да смо терористи, убице, зликовци и да треба да нам се суди. На зиду манастира написали су црвеном бојом „убице“, мислећи на нас који долазимо. Појединци се спремају да направе ексцес – каже за „Вести“ Ђокица Станојевић, председник удружења расељених Ђаковчана.

О овим сликама, које се увелико шире и друштвеним мрежама, за сада се нико није огласио, а Станојевић подсећа да су Ђаковчани увек имали проблема када долазе у родно место, да је било протеста и каменовања, али да никада они који путују нису били оптуживани за злочине:

– Двадесет година приликом сваког одласка у Ђаковицу на Задушнице, на Божић, Ускрс и славу, пријављујемо путнике Приштини. То није тајни пут, већ врло јаван, и никада ни за једну особу није било никакве замерке. Међутим, уочи Божића је у Ђаковици одржан велики скуп где је дословце речено – ово је Албанија, Срби не могу да се врате.

Стојановић подсећа да пут од Београда до Ђаковице траје и до 15 сати и да су сви који путују свесни свих ризика који га прате. Истиче, да када се све сабере у последњих пар година се појавило око 350 разних оптужби на рачун Срба.

– Када саберемо све те оптужбе, могу слободно да кажем лажне, више од 350 Срба из Ђаковице је на њима. Како су их саставили, то само они знају. Све су се појавиле у тренутку када је Еулекс предао руковођење владавином права институцијама Приштине. Циљ им је застрашивање Срба да се не враћају својим коренима – закључује Станојевић.

Наш саговорник истиче да се овакве слике шире друштвеним мрежама и да је посебно опасно што узгајају мржњу међу младим генерацијама Албанаца, које никада нису живели са Србима.

Славе старе шест векова

– Ђаковчани су свесни шта их чека у путу, и у цркви, и у граду, али их вуче нешто свето, наше славе су старе по 600 година, исто толико и наше иконе, зар треба тога да се одрекнемо? На једној страни приштинске институције говоре о помирењу и толеранцији, на другој, у Ђаковици и осталим градовима се врши невероватан притисак да се људи егзистенцијално заплаше – прича Станојевић.

У шаторе уместо у куће

Станојевић подсећа да су Срби из Ђаковице више пута тражили да се врате да живе у родном граду:
– Када су 2000. старе жене поднеле захтев Данском савету да обиђу своје куће, морале су да попуне формулар да ако им се нешто деси, Дански савет није одговоран. И поред тога су хтеле да иду, али им се није изашло у сусрет. Од 30 тих жена, 25 је умрло у централној Србији, а да им последња жеља није испуњена. Потом, 2008. је 400 породица поднело захтев УНХЦР-у за повратак. Добили смо циркуларно писмо да може, али не у своје куће, већ у шаторе. И на то смо пристали, али су нам онда рекли да не могу да гарантују да ћемо после шест месеци у шаторима, моћи у своје куће. И поред свих разговара у Бриселу, Ђаковчанима није дозвољено да обиђу своје домове, који се у међувремену уништавају. Када је рушена кућа породице Стефић, амбасадорка САД у Приштини је рекла да је то приватна имовина и да не може да се руши, али чим је отишла, то је настављено.

 

ИЗВОР: Ј.Л.Петковић-ВЕСТИ

——

25.8.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. То ће све да реше Вучић и Тачи. Методом Хитлера и маршала Тита јуначкога сина, решиће проблем једноставно – ЗАБРАНОМ србима да се врате у своје куће. Ради мира у Великој Албанији, на Балкану, Европској Унији, и шире, у Космосу,
    Од Вучјака зависи да ли ће бити мир у свету.

    Свиђа ми се