АКТУЕЛНО

Први пут у историји CMWS 2018.: Прво место стручног жирија и публике компјутер из Србије – Ненад, Немања и Душан („AXE-R“ тим)


Најмоћнији компјутер на свету направљен је у Србији.

Пре само 9 месеци Ненад, Немања и Душан оформили су „AXE-R“ тим и направили најатрактивнији компјутер на свету који им је донео две прве награде на престижном светском првенству у модификацијама и иновацијама рачунара и рачунарских компоненти Case Mode World Series!

У питању је Награда публике, као и прво место у категорији „Scratch Build“.

Несвакидашњи атрактивни хексагони дизајн, импресивне компоненте AI (artificial inteligence) су оно што АXЕ-R издваја и чини га посебним у односу на све остале рачунаре.

AXE-R кућиште поседује скуп сензора који у сваком моменту прате све виталне параметре рачунара (влажност и температуру ваздуха). AXE-R кућиште само брине о компонентама – уколико дође до цурења течности аутоматски се гаси, уколико је температура унутар истог неоптимална поклопац се аутоматски отвара зарад додатне вентилације. AXE-R је немогуће упалити без физичког кључа, нити отворити поклопац „хаубе“ без кодираног и скривеног RF кључа. Такође, „хауба“ је покретна и аутоматски се отвара/затвара.

Све горе наведено је управо оно што краси AXE-R рачунар и што га је довело до главних награда.

Први пут у историји CMWS 2018. светског такмичења један пројекат је освојио прво место у категорији гласања публике, као и прво место у апсолутно најтежој категорији „Scratch Build“ коју је оцењивао стручни жири.

Овај пројекат удаљио се од свега конвеционалног и оног на шта се тржиште навикло – преко распореда компоненти па све до детаља попут сензора, осветљења, воденог хлађења… што је препознала публика, али и стручњаци.

– На овај начин показали смо да PC какав сви познајемо може да се редефинише. Али оно што је јако битно је и да се мотивишу млади људи из целог региона и да им се покаже да је све могуће уколико имаш добру идеју, вољу и амбицију да нешто постигнеш. Управо због тога наш тим је припремио детаљан видео серијал са прегршт епизода на PCAXE Youtube каналу, у којима кроз едукацију, на занимљив начин приказује развој пројекта и како се уз посвећен рад и труд све може постићи“ – изјавио је АXЕ-R тим.

AXE-R спецификације:

– CPU: AMD Threadripper 1950x
– Kућиште: Scratch build
– Nапајање: Cooler Master V1200 Platinum
– Mатична плоча: Gigabyte AORUS X399 Gaming 7
– GPU: Gigabyte Vega 64 CF2
– Mеморија: ADATA XPG 8  x8 GB DDR4 RGB
Складиште: ADATA XPG SX8000 PCIe Gen3x4 M.2
– Tечно хлађење: EKWB full custom dual-loop
– Додатно: Cooler Master MA120 RGB вентилатори

ИЗВОР: ТЕЛЕГРАФ

————-

25.8.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »