АКТУЕЛНО

Ратним инвалидима отимају Дом?


Зграда Дома ратних војних инвалида Србије у самом центру Београда, чија је процењена вредност око седам милиона евра, ускоро би могла да буде отета, а затим продата за много већу суму, тврди за „Вести“ Душан Вукојевић Марс, потпредседник Удружења ратних војних и мирнодопских инвалида Србије (УРМВИ).

Од кирије не добијамо ни динара: Душан Вукојевић Марс

Удружење је већ годинама у спору са СУБНОР-ом око тога ко је правни власник простор од неколико хиљада квадрата корисног простора. Али, не само што се овај проблем годинама не решава, већ су се у међувремену нагомилали и многи други, укључујући и онај незаобилазан за српске прилике – трошење пара.

– Годишњи приход Дома је, само на име кирија, око 11 милиона динара, али ми од тога не добијамо ни динара. Притом, не само што се не зна где иде тај новац, већ је спорно и како се простор издаје и по којој цени.

То тврди и Милија Бејкић, члан Савета Дома.

– Често се простор издаје далеко испод тржишне цене. Понекад се просторије дају и бесплатно. На седницама Савета Дома ја сам се томе противио, али сам увек био у мањини – каже Бејкић, који је у Савету као представник ратних војних инвалида.

Управо рад Савета Дома је и основ за протест који су ратни војни инвалиди одржали крајем прошле недеље. Како они тврде, мада је регуларно изабрана нова управница Дома – она претходна одбија да јој преда дужност.

Како је исцрпела све правне могућности, укључујући оспоравање да нова управница не може да обавља ту дужност јер је у превременој пензији, након супротног мишљења надлежног министарства, тврде ратни војни инвалиди, „наредила је забрану примања поште и отишла на одмор ван Београда“, па овом зградом тренутно не управља нико!

– Последње две деценије управник Дома је Бранка Стојић и управо њу оптужујемо за суноврат. Када је испунила услове за пензију, понадали смо се да ће на њено место доћи неки бољи домаћин. Расписан је конкурс и потом у складу са законом изабрана Лидија Шишкић, бивши судија и супруга палог борца са Космета. Међутим, Стојићева и даље не жели да призна пораз – тврди Душан Вукојевић Марс, потпредседник Удружења ратних војних и мирнодопских инвалида Србије.

У покушају да докучимо шта је тачно у овим оптужбама, „Вести“ су у више наврата покушале да контактирају Бранку Стојић. Али, сваки телефонски позив је одбијала, а није одговорила ни на СМС поруке.

Маратонски спор

У катастар је као власник Дома ратних војних инвалида уписан СУБНОР, али у УРМИ Србије тврде да су они правни наследници, јер је реч о имовини коју су ратни инвалиди добили после Првог светског рата.

– Плац и део новца за градњу ове зграде донирао је краљ Александар. Поред ове донације ратним инвалидима било је дозвољено и да просе у Београду. За време окупације, Немци су зграду прво одузели ратним инвалидима, да би је после тога вратили, а на челу удружења је тада био брат Милана Недића. После Другог светског рата, намена зграде није промењена, а ратни инвалиди партизанског покрета окупљени у СУБНОР тада чине већину – објашњава Вукојевић.

Овај спор је започео с распадом СФРЈ. У међувремену, судском одлуком је формирано привремено предузеће Дом РВИ, са задатком да управља зградом до окончања парнице.

 

ИЗВОР: Ђ.Баровић-ВЕСТИ

———-

25.8.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Краљ Александар није био партизан.
    Поштено би било да се зграда прекњижи на Удружење ратних војних и мирнодопских инвалида Србије (УРМВИ) које би могло да у називу и окупљању да прерасте у Удружење Ослободилаца, које би обухватило све србе, леве, средње и десне, да дође до потпуног измирења.
    Питање је шта би на ово рекао Брисел и Лондон. Они би статус кво, да се рвемо и уништавамо за њихов интерес, да се они смеју, као што се сада смеју њиховом великану Вучићу!

    Свиђа ми се