АКТУЕЛНО

После железничке, у Београду и привремена аутобуска станица – Шта каже струка, а шта градска власт


Београд – у привременом стању. После привремене железничке, стиже и привремена аутобуска станица, коју ће путници користити док се не сагради нова. А кад ће нова, то се не зна. То је у најкраћем прича о томе како ће се до новембра део аутобуских перона из старог преселити у нови део града – у Блок 42.

Зато за градске власти струка има једно питање – да ли је могуће да се истовремено ради темељ и малтерише фасада?

Једна је ту од 1884. Друга од 1966. Главна железничка и главна аутобуска станица. 2018 – деле исту судбину. Одлазе с простора у ком је једна провела век, друга деценије.

Бојан Ковачевић

„Имате у шаху један диван појам који се зове изнудица, то је онај кад не можете да играте никакве потезе осим оних које вам противник, односно ситуација на табли допушта“, наводи председник Академије архитектуре Србије Бојан Ковачевић.

На табли где расте Београд на води, нема противника, већ партнера. Арапски партнер убрзао је старе урбанистичке планове да се с простора Савског амфитеатра изместе и железничка и аутобуска станица. Испоставиће се, пре него што се изграде нове. Тако ће, осим привремене железничке станице у Топчидеру, Београђани ускоро добити и привремену аутобуску на Новом Београду, у Блоку 42 – али такозване Анекс станице.

„Идеја јесте да град Београд заврши Анекс аутобуске станице који привремено до завршетка станице коју ради БАС може да се користи и као станица за поласке аутобуса“, каже председник скупштине града Никола Никодијевић.

У преводу, биће то привремени, монтажни објекат на 1.200 квадрата који би био веза аутобуске станице са железничком у Прокопу. Људи у градској власти саплићу се о сопствене ноге, нема дилему архитекта Бојан Ковачевић да је све због Београда на води.

Простор на којем се граде привремени долазни перони БАС-а

„Кад правите зграду, правите и мрежни план који послови морају да сачекају друге послове. Значи, не можете радити темељ и малтерисати фасаду, да будем буквалан у поређењу. Тако је и са Београдом на води. Он је повукао читав низ неартикулисаних потеза, који покушавају да премосте те помале блесаве ситуације, па вам је нешто неопходно за функцинисање, али не може у нормалној мери да се спроведе зато што мора да се сачека нешто друго“, сматра Ковачевић.

У тој ситуацији, каже Ковачевић, грађани су очито вишак, а Београд на води тај који задаје рокове.

„Аутобуска станица у Београду на води неће бити исељена још најмање годину и по дана, мислим да је рок следећа година, тако да нема журбе, радимо према плану који имамо“, каже Никодијевић.

Ако се стара аутобуска станица неће рушити још годину и по дана, шта то ниче иза њених леђа? Београдска аутобуска станица у јуну је добила привремену грађевинску дозволу да изгради „привремени објекат саобраћајне намене, а у функцији Београда на води“ на скоро 20.000 квадрата, од чега ће надземни објекти бити 2.000, паркинг на око 14.500 и саобраћајнице на нешто више од 3.000 квадрата.

Шта се гради, за чије потребе и претходи ли завршетку те градње рушење старе аутобуске? У предузећу Београд на води нису били у могућности да на наша питања одговоре, па њихов одговор очекујемо наредних дана.

Још се не зна када ће стара аутобуска станица из центра Београда бити измештена на Нови Београд, нити када ће тамо бити изграђена нова, главна станична зграда. Зна се, међутим, да ће се у Блок 42 већ крајем године привремено преселити неки перони и зато тамо увелико трају радови.

Шта се, међутим, гради иза главне аутобуске станице? Питање је које очито љути градске челнике, јер, по свему судећи, тамо ниче још једна привремена станица.

Шта се гради између главне аутобуске станице и и првих зграда Београда на води?

„На једном делу ће бити школа, дакле, тачно иза станице према новом булевару ту су школа и вртић“, каже градски архитекта Милутин Фолић.

Ни школа ни вртић, јер у привременој грађевинској дозволи, коју је градски секретаријат одобрио БАС-у, пише „објекат саобраћајне намене“.

Фолић: Ви причате о финалном објекту или привремено шта ће бити тамо?

Н1: Ја вас питам шта се сад у овом тренутку тамо гради?

Фолић: Дакле, ако су добили привремену дозволу то је док се у Блоку 42 не заврши нова аутобуска станица, дакле, сигурно да ту и даље треба да се одвија аутобуски саобраћај и вероватно је то на неки период од шест месеци до годину дана.

Заправо је на период од три године. Иако је пројекат, како се у дозволи наводи, „у функцији Београда на води“, све радове финансира Беградска аутобуска станица.

Н1: Зашто БАС финансира нешто што је ствар приватног инвеститора?

Фолић: Стварно није питање за мене. Не знам.

Није очито ни за Београд на води, јер то предузеће већ недељу дана не одговара на питање Н1, док на исто питање БАС саопштава:

„Тренутно нисмо у могућности да одговоримо на сва постављена питања.“

Док они припремају, кажу, материјал с потребним информацијама, који ће следеће недеље доставити свим медијима, градски архитекта претпоставља да БАС, како каже, очигледно није у стању да у договореном року заврши нову станицу на Новом Београду, због чега морају да праве привремено решење.

Милутин Фолић

Н1: Значи, имамо две привремене станице? Једна иза главне аутобуске, а друга у Блоку 42?

Фолић: Не разумем вас која је то привремена у Блоку 42?

Тврде да монтажни део од 1.200 квадрата, који се гради у Блоку 42, погрешно називамо привременом станицом, јер ће бити део главне станичне зграде. Исправно је, тврде, рећи „прва фаза финалног решења“.

„Ја сам очекивао да нас похвалите и да кажете браво, најзад сте се сетили да градите фазно и по етапама, добар приступ решавању проблема, нема разлога за неко чуђење и недоумицу“, каже директор Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда Бранислав Поповић.

До краја године биће завршен део аутобуске станице на Новом Београду који ће, тврде надлежни, имати и шалтер салу и тоалете и сву сигнализацију. У 2019. Београд ће, по свему судећи, ући с две привремене станице, једна у старом, друга у новом делу града.

Н1: Је л то вама логично? Не чини вам се компликовано?

Поповић: Мени је изузетно логично и дивно и лепо…

Н1: Дивно што није све све на једној станици, него на две?

Поповић: Па знате како, и ви радите на једној телевизији, около вас има пет микрофона, да л треба да имамо само једну телевизију или једну станицу?

Н1: Па то није исто..

Поповић: Па исто је, за мене је исто.

„Добро, Бане… Мајо, постоје градови у свету који имају више станица, и аутобуских и железничких, распитајте се мало“, каже заменик градоначелника Горан Весић.

Пратећи, очито, светске трендове, српска престоница ниже станице. С тим што за разлику од света, има незавршену главну железничку станицу у Прокопу и аутобуску на Новом Београду која је у изградњи. Због тога расте број привремених, после железничке у Топчидеру ускоро добија и две привремене аутобуске.

ИЗВОР: Н1

———

26.8.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.