АКТУЕЛНО

Инжењери: Наш пројекат мењан без наше сагласности


Двојица од 16 инжењера окривљених за обрушавање потпорног зида код Предејена тврде да они стоје иза првобитног пројекта, који је касније мењан, што они, како тврде, нису потписали.

Инжењер Бранко Јелисавац, из Института за путеве који је радио ревизију главног пројекта на Косини 2 на Коридору 10 чији се потпорни зид срушио 19. августа, каже да се није срушио главни пројекат Саобраћајног института ЦИП – који су ти инжењери одобрили – „већ неки туђи пројекат, који су радили неки други људи, а њих нема на списку за одузимање лиценце”.

Јелисавац, чије се име нашло на списку 16 инжењера за које је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре од Инжењерске коморе затражило одузимање лиценци за рад, изјавио је за „Курир” да размишља кога да тужи што му се каља професионални углед без, како каже, утврђивања стварног узрока рушења потпорног зида.

„Нико не бежи од одговорности, али не може министарство да стави за одстрел људе кад грешака може бити разноразних. Можда је извођач радова имао лошу марку бетона, можда су нешто лоше урадили”, наводи Јелисавац, који тврди да је главни пројекат мењан 11 пута.

И Милан Поповић, инжењер који је један од пројектаната главног пројекта ЦИП за Косину 2 код Предејана, сматра да је стављање 16 инжењера на списак за одузимање лиценци – непримерена реакција Министарства грађевинарства на изјаву директора ЦИП Милутина Игњатовића да рушење потпорног зида нема везе са основним пројектом.

„Наши пројекти су мењани без наше сагласности. Ја нисам ставио свој потпис на то што се срушило, ја сам ставио свој потпис на нешто што није извођено”, каже Поповић, који напомиње да се за 39 година његовог рада ниједан од више од 80 изведених објеката није срушио.

ИЗВОР: ПОЛИТИКА

***

Инжењерска комора за Инсајдер: Утврдићемо да ли има основа за покретање поступка против инжењера

Тужилац инжењерске коморе Србије примио је пријаву Министарства грађевинарства против инжењера који су учествовали у изградњи косине на Коридору 10, на којој се срушио зид, потврђено је Инсајдеру у Комори. У одговорима на питања новинара Инсајдера у Инжењерској комори кажу да сада предстоји изјашњавање инжењера и прибављање доказа након чега ће бити донета одлука да ли ће против њих бити подигнут оптужни предлог или ће суд части одбацити пријаву. Инжењери које је пријавило министарство први пут су пријављени и раније нису имали поступке пред судом части, наводе у Комори.

Министарка грађевинарства Зорана Михајловић прошле недеље најавила је да ће тражити одузимање лиценци свим инжењерима који су потписивали пројекте на косини на којој се срушио зид на Коридору 10.

Она је навела да је пројекат мењан 11 пута, да је министарство дало дозволу још 2010. и да након тога није консултовано, односно обавештавано о променама појакта. Министарка је навела и да је питање ко је тражио промене пројакта, питање за Коридоре Србије који су инвеститор.

У Инжењерској комори на питања Инсајдера наводе да им се, у периоду који је претходио рушењу овог зида, нико није обраћао за мишљења у вези Коридора 10. Како немају документоване податке у вези овог пројекта кажу и да „нису у могућности да се изјасне и дају мишљење о разлозима рушења зида на Коридору 10“.

„По прибављању целокупне документације и теренских података може се дати мишљење о разлозима рушења зида и одговорности учесника“ , кажу у Комори.

Да би се утврдило има ли одговорности инжењера за рушење зида на косини 2 на Коридору 10, тужилац коморе ће прво спровести претходни поступак, односно позваће пријављене инжењере да се изјасне и прибавити доказе.

После тога тужилац одлучује да ли ће подићи оптужни предлог или одбацити пријаву.

„У случају подизања оптужног предлога судско веће спроводи јавну расправу на којој се саслушавају странке и изводе докази. Ако се утврди постојање одговорности пријављених чланова Коморе, Суд части у зависности од тежине дела, може изрећи и меру одузимања лиценце“ , кажу у Инжењерској комори за Инсајдер.

Они напомињу да је у овом, као и у сваком другом случају, током поступка неопходно поштовати претпоставку невиности.

Одузимање лиценце је најтежа мера коју изриче Суд части Инжењерске коморе и она се може одузети на период од 6 месеци до 5 година.

Имамо ингеренције само према својим члановима, правним лицима лиценце издаје и одузима Министарство

Инжењерска комора Србије у одговорима Инсајдеру истиче да може поступати само према својим члановима са лиценцама и страним инжењерима уколико поседују лиценце одговорног пројектанта, извођача радова, урбанисте или планера.

„Правним лицима која учествују у реализацији пројеката од капиталног значаја, лиценце издаје Министарство сагласно Правилнику о начину, поступку и садржини података за утврђивање испуњености услова за издавање лиценце за израду техничке документације и лиценце за грађење објеката за које грађевинску дозволу издаје Министарство, односно аутономна покрајина“, наводе у Комори.

Уколико се утврди одговорност правних лица лиценцу им може одузети Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Потпредседник Грађевинске коморе: Утврдити ко је крив и санкционисати

Потпредседник Грађевинско индустријске коморе Србије Горан Родић сматра да је потребно утврдити ко је крив за рушење потпорног зида на Коридору 10 и санкционисати одговорне за тај пројекат и контролу радова.

„Они који су вршили технички преглед и дали позитивно мишљење за пројекат који је, ако се докаже, изазвао рушење зида, треба да одговарају“, рекао је Родић агенцији Бета.

Одговорност, како напомиње, има и извођач, али и фирма која је радила техничку контолу.

„Потребно је да комисија установи висину штете, да се извођач натера да о свом трошку, ако је он крив, изведе поново радове, као и да неко валидно уради пројекат и да се то заврши“, рекао је Родић.

Извор: Инсајдер

***

ПОВЕЗАНО:

*Одрон државе на Коридору: Михајловић – пријаве против 16 инжењера

*ЈУЖНЕ ВЕСТИ: Урушава се цео потпорни зид на Коридору 10, стручњци предвиђају нова рушења

———–

27.8.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

5 replies »

 1. Svaki ozbiljan projekat kakav je predmetni potporni zid, po propisu na kraju overava neki kompetentni supervizor. Osnovno kod takvih objekata je obezbediti njihovu dovoljnu drenazu, odliv vode. Svako kliziste cine 3 faktora: vrsta tla, nagib kosine i voda. Ako zakaze makar jedan – kliziste obavezno proradi, a najcesci faktor je los odvod vode.
  Svaki ministar gradjevine bi trebao da zna tu abecedu klizista od 3 slova, a ovaj tekuci izgleda ne zna ni jedno, ali zato zna sve ostalo, a najvise da slusa one koji joj drze ledja…

  Свиђа ми се

 2. ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА 2018

  СВИ НА НАРОДНИ СКУП У СУБОТУ 8. СЕПТЕМБРА 12:00-14:00 ПРЕД НАРОДНОМ СКУПШТИНОМ ЗА РАЗРЕШЕЊА:
  НЕЛЕГИТИМНОГ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА И НЕЛЕГИТИМНЕ ПРЕДСЕДНИЦЕ ВЛАДЕ АНЕ БРНАБИЋ.

  ЗАУСТАВИМО ЊИХОВО УЗУРПИРАЊЕ ВЛАСТИ. ЗАУСТАВИМО РАСТУРАЊЕ НАШЕ ДРЖАВЕ. ЗАУСТАВИМО ПРОГОН НАШИХ СУНАРОДНИКА И НАС САМИХ!

  ИЗАБЕРИМО НОВЕ ЉУДЕ ОДАНЕ СРБИЈИ И ВЕРНЕ СРБСКОН НАРОДУ И НАШИМ ПРИЈАТЕЉИМА!

  ДЕТАЉЕ О НАРОДНОМ СКУПУ ВИДЕТИ НА:http://www.ssssseternal.org

  ПРЕНЕСИТЕ ДРУГИМА.

  Свиђа ми се

  • „САМОСТАЛНА СЈЕДИЊЕНА СЛОБОДНА СОЛИДАРНА“

   …nesto mi ona druga rec mirise nekako cudno, „sjedinjena“, malo mi midi na one tamo sjedinjene drzave sto prave probleme celom svetu 😦

   Свиђа ми се