АКТУЕЛНО

Молдавија – обојена револуција у најави (ВИДЕО)


Присталице десне опозиције кренули су у недељу у марш централном улицом Кишињева. Током шетње демонстранти су се зауставили испред Парламента, Службе за информисање и безбедност и Центра за борбу против корупције.

Протест у Кишињеву, главном граду Молдавије

Марш су организовали лидери Платформе за достојанство и правду (ПДП), Партије акције и солидарности и Либерално-демократске партије. Они су у пратњи својих присталица дошли на трг Великог националног окупљања у центру града, где су намеравали да одрже митинг. Међутим, у томе су их претекли опоненти из „Партије Шора“.

– Кренимо у марш слободе до заузетих државних структура. Након тога ћемо се вратити и наставити протест – изјавила је лидерка Партије акције и солидарности Маја Санду.

Мало пре тога, неколико стотина њених присталица је неуспешно покушало да се пробије кроз кордон полиције како би потиснули присталице „Партије Шора“, који су већ били завршили митинг и разилазили се. Неки агресивни демонстранти су своје политичке противнике гађали пластичним боцама са водом, али их је зауставила полиција.

С друге стране, прошетавши централним улицама, присталице десне опозиције су се вратиле на трг Великог националног окупљања и намеравају да тамо остану целу ноћ.

– Остаћемо овде и дан и ноћ и ујутро. Режим је желео да се данас пролије крв, али нису успели. Ми морамо да оборимо режим – рекао је један од лидера демонстрација Октавијан Цику, који је до пре три године био министар омладине и спорта Молдавије.

Демонстранти траже повратак пропорционалног изборног система за Парламент, независно судство и враћање милијарду долара који су узети из банака током владавине проевропске партије. Ако то не буде испуњено, они обећавају грађанску непослушност.

ИЗВОР: ВЕСТИ

***

ПОВЕЗАНО:

*ЗНА СЕ КО ЈЕ ВРХОВНИ КОМАНДАНТ: Молдавски председник забранио војсци да учествује на вежбама у Украјини

*Додон предложио Путину: и двојна држављанства и стратешко партнерство

*Председник Молдавије најавио укидање „НАТО-бироа за везу”

***

*Петар Искендеров: Румунија – нова жртва обојених револуција?

*Александар Тихонов: Нова америчка офанзива на Балкану, руска пасивност и снисходљивост Београда

———-

27.8.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић