АКТУЕЛНО

Одрон државе на Коридору: Михајловић – пријаве против 16 инжењера


Урушавање комплетног потпорног зида на Коридору 10 у Грделичкој клисури, трећем у протеклих пет месеци, а четвртом од априла 2017, престигло је све амбициозне планове и недавне најаве српских власти о изградњи Моравског коридора, као трећег ауто-пута кроз Србију.

ФОТО: ЈУЖНЕ ВЕСТИ

Нови инцидент подсетио је да је Србија једина „црна рупа“, односно без четири траке на некадашњој траси пута Братство и јединство који је повезивао шест бивших југословенских република.

Иако политичка обећања о крају радова годинама пљуште, а рокови су стално пробијани и мада је протеклог викенда клизиште пресудило деоници Горње поље – Царичина долина, одговорни тврде да крај године као последњи рок остаје.

Нико, међутим, не објашњава зашто је било чак 11 ревизија основног пројекта те деонице, као што нико није марио за упозорења очевидаца кад су на друштвеним мрежама тврдили да је зид напукао и током лета може да падне. Тек када је направљена штета, процењена на бар три милиона евра, министарка грађевине Зорана Михајловић је затражила утврђивање одговорности и позвала у помоћ тајну службу.

Присуство БИА грађевински инжењер Данијел Дашић види као покушај да се бахатост и трошење пара грађана „преведе“ у нешто друго, како тумачи, као да „БИА тражи неку диверзију“. У овом случају се како је оценио у изјави за „Вести“, постављају питања о нестручности, одговорност и бахатости.

– Покушавају да пребаце одговорност на инжењере на градилишту. Тај тип потпорног зида није смео да буде ту изграђен и природа је показала моћ. Држи воду док мајстори оду. Све делује као кад би у гомилу песка поболи чачкалицу, па преко мрежицу за косу и онда очекивали да ће то да задржи косину – оценио је овај стручњак за „Вести“.

В. д. челник Коридора Зоран Бабић, који признаје да је обрушавање било прогнозирано и у априлу кренула израда пројектне документације, непоправљиви је оптимиста. Стручњаци сматрају да ће поправка трајати пола године, а он тврди да ће све бити готово до краја године.

– Оно што смо радили у две смене сада ћемо у три – ударнички је поручио.
Бабића, чија је слика из Дизниленда са новом трудном супругом у штампи осванула истовремено с фотографијама урушеног градилишта, за нестручност је прозвао посланик Народне странке Мирослав Алексић.

– Баш као и потпорни зид који се урушава, урушава се и цео систем у држави. То је логична последица тога што режим на најодговорније позиције поставља лојалне, а не стручне. На челу ЕПС-а је човек с јединим радним искуством у вођењу печењаре, а за радове на Коридору 10 је Бабић, који је у Дизниленду где, ваљда, стиче нова знања и искуства за функцију пошто их нема – навео је Алексић.

О Коридору 10 се прича десет година, кажу новинари портала Истиномер и истичу да је изградња, судећи по обећањима врха државе, требало да се оконча 2010.

– Некадашњи премијер Александар Вучић и министарка Зорана Михајловић неколико пута су најављивали да ће сви ауто-путеви бити готови у марту 2017, а прошле године је Михајловићева обећала и завршетак радова најкасније до фебруара 2018, док је последњи поменути рок био крај 2018 – указују и истичу да је она једном приликом чак рекла да је за њу Коридор 10 завршен, иако је рок био опет померен.

Вода има свој ток

Логика „што јефтиније“ нас је, каже грађевински стручњак Горан Родић, довела до рушења тог зида. Уз напомену да није био на терену, он је за „Вести“ оценио да је вода могући разлог обрушавања и да се мора каналисати јер ће наћи друго место и направити проблем.

Обећавали и Мрка и Млађа

– Министар Милутин Мркоњић је обећавао да ће све бити готово до 2010, па после тврдио да је то погрешно интерпретирано. Млађан Динкић је 2008. говорио да неће изаћи на изборе ако Коридор не буде завршен до краја мандата 2012, али се није држао тога – подсећају у Истиномеру и истичу да се обећања нису много променила ни с новом влашћу, али јесу главни говорници.

Требало је да питају сељаке

Мештани околних села причају да је њих требало питати о брду које се урушило, а пројектантима би рекли да оно лежи на води.

– Радници причају да наилазе на воду кад буше земљу и стене. Било је сунчано и брдо се обрушио – каже један од мештана и пита се шта би тек било да је падала киша.

Извођач радова је шпански Azvi, а финансира их Европска инвестициона банка са 39,69 милиона евра, док је стручни надзор на конзорцијуму „Louis Berger & Egnatia Odos“, а на тунелу од 1.000 метара који ради Euroalliance, цена је око 15 милиона евра. Бивши председник Скупштине Лесковца Живојин Стефановић тврди да није морало толико да се утроши и да је последњих пола века било неколико предлога како да иде пут, али су, нажалост, државни органи и предузећа, одабрали најгоре решење.

– Стручњаци су ме упозорили да је боље да траса прати Мораву и пругу и да петља буде испред Предејана, и предложили смо нови, у старту 15 милиона евра јефтинији пројекат од садашњег ЦИП-овог, али државни органи нас нису схватили – прича он.

Од представника Европске банке је сазнао да она даје кредит, а држава одлучује где је траса. Тада из неких кругова дознао да морају да се раде тунели код Предејана јер је наводно неко купио опрему за бушење тунела.

– Рекао сам да тунел иде трасом како би била удовољена тунелска мафија – каже и додаје да је добио „опомене да се батали тога јер може имати последице“.

Као челник Скупштине града је поднео кривичну пријаву због разлике у цени од 15 милиона евра, али му је бивши тужилац за организовани криминал Мирко Радисављевић рекао му је да нема елемената за покретање поступка.

– Нажалост, сад тек има елемената. Не дај Боже да је пут био отворен, ово би била страховита несрећа, па чак би можда било и људских жртава – прича Стефановић.

ИЗВОР: ВЕСТИ

***

Због Грделице пријаве против 16 инжењера

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре поднело је пријаву Суду части Инжењерске коморе Србије против 16 инжењера са захтевом да им одузму лиценце, пише „Политика“, која је имала увид у пријаву.

Због пада косине на Коридору 10 у Грделици, ресорна министарка Зорана Михајловић већ је најавила да ће тражити да се свима који су ставили свој потпис на овај пројекат одузму инжењерске лиценце, наводи лист у издању од понедељка.
Пријава је поднета у петак, 24. августа, против пројектаната, као и оних инжењера који су обављали техничку контролу главног пројекта за изградњу дела ауто-пута Е75 на деоници Грделица (Горње поље) – Царичина долина.

У пријави се наводи да је у последња два месеца „мобилност терена била значајна и кулиминирала је тог јутра, када је дошло до урушавања дела конструкције, да би после двадесетак сати дошло до новог обрушавања“.

Основ за подношење пријаве против 16 инжењера је то што су потписали пројекат конструкције која се урушила, што је могло да угрози животе и безбедност људи и за последицу је имало велику материјалну штету.

Наводи се да је захтев Министарства грађевине да се одговорнима одузму лиценце, јер су без дозволе 11 пута мењали трасу ауто-пута.

Првобитно решење из априла 2010. године није било могуће извести на терену, па је извођач радова предложио измену.

Ново решење претрпело је 11 измена, а утврђено је да никада, у складу са законом, није спроведен поступак за измену главног пројекта, нити прибављена нова грађевинска дозвола.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у пријави констатује да се законске процедуре приликом накнадних 11 ревизија нису поштовале, а сумња се да су све допуне главног пројекта последица директног договора између инвеститора и извођача.

ИЗВОР: РТС/ПОЛИТИКА

***

ПОВЕЗАНО: 

*ЈУЖНЕ ВЕСТИ: Урушава се цео потпорни зид на Коридору 10, стручњци предвиђају нова рушења

———-

27.8.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Неопозива ОСТАВКА за министарку Михајловић – једино исправно и НЕОПХОДНО !! Образложење непотребно !!

    Свиђа ми се