Издаја

Вучић и Тачи: Шта се то договарало у Алпбаху


НСПМ, 26. август 2018.

Председник Србије Александар Вучић је на Европском форуму у Алпбаху позвао међународну заједницу да дозволи Србима и Албанцима да сами реше косовско питање и изразио незадовољство због жеље других земаља да утичу на садржај евентуалног споразума Београда и Приштине.

На панелу „Нове перспективе проширења ЕУ“, на којем су, између осталих, учествовали и председници „Косова”, Словеније и Аустрије, Хашим Тачи, Борут Пахор и Александер ван дер Белен, као и европски комесар за проширење Јоханес Хан, Вучић је оценио да се евентуални договор Београда и Приштине тиче само Срба и Албанаца.

„Сада покушавамо да направимо нешто што је од изузетног значаја за нашу будућност, нешто што је веома важно и за Албанце. Ми морамо да живимо заједно, ми смо два најбројнија народа на Балкану. Ако ми не можемо да решимо, ко ће“, казао је српски председник.

Вучић је казао да о дијалогу Београда и Приштине „сви више брину од Срба и Албанаца“.

„Чујем гласове из Лондона као да су они више заинтересовани за нашу будућност од нас самих“, навео је Вучић.

Оценио је да би евентуални споразум о решењу косовског питања био „невероватно достигнуће“, али је додао да је „скептичан“ да ће он бити постигнут.

Навео је да због настојања да реши питање Косова има много противника у Србији, међу којима је велики број црквених великодостојника, да га опозиција оптужује да је издајник, а да га у иностранству многи представљају као заговорника такозване „велике Србије“.

„А ја само желим мир и стабилност у региону, и сада када смо почели да причамо о суштинским стварима, питате нас шта ви то радите. Зашто вас се то тиче, радимо нешто за нашу будућност“, рекао је Вучић.

Он је упитао шта су границе Србије, а шта Косова.

„Ми сматрамо Косово делом Србије, а они га сматрају независном државом. Пола земаља света каже да је Косово независно, а пола, медју којима је пет чланица ЕУ, да је оно део Србије. Како ћемо то да решимо“, навео је Вучић.

Тачи: Узајамно признање Косова и Србије имало би позитиван утицај на цео регион

У обраћању пре Вучића, Тачи је изјавио да ниједна земља не треба да се противи споразуму Србије и Косова, чак иако би тај договор подразумевао корекцију граница.

„Сада је време за обавезујући правни споразум Косова и Србије, то није лако урадити, веома је тешко. Потребна нам је подршка свих који желе да виде Западни Балкан у ЕУ“, рекао је Тачи пре обраћања Вучића.

Тачи је оценио да би „узајамно признање“ Косова и Србије имало позитиван утицај на цео регион.

У дебати која је уследила после обраћања учесника панела, Тачи је казао да „нико не треба да се плаши мировног споразума Србије и Косова“.

„Ми нисмо проблематични момци, ми желимо да постигнемо споразум“, навео је председник Косова.

„Они који говоре против разграничења и не знајући залажу се управо за разграничење у којем Срби не добијају – ништа“

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас пред почетак Политичких разговора у оквиру Европског форума у Алпбаху у Аустрији да се “бори да за Србе и Србију избори значајно више од оног што је сада ништа”. Вучић је поручио и да они који говоре против „разграничења“ не знају ни шта значи тај појам. Међутим, управо је Вучић недавно актуелизовао идеју о разграничењу са Албанцима, а остало је непознато шта разграничење конкретно значи. Председник је уместо објашњења раније поручио да “не жели да отвара карте пред преговоре”.

Он је објаснио да се и они који говоре против разграничења и не знајући залажу управо за разграничење, али, за разлику од њега, такво у којем Срби не добијају – ништа.

„Они који говоре против идеје о разграничењу не знају шта значи тај појам, а и политички не разумеју да се залажу за разграничење већ дуго година, али оно које је лоше и негативно за Србе, који би остали да не добију ништа“, рекао је Вучић новинарима пред почетак Политичких разговора у оквиру Европског форума у Алпбаху.

Председник је поручио и да када у региону говоре против идеје разграничења не знају ништа о етимолошком значењу тог термина, нити га политички разумеју.

„Борим се и да за Србе и Србију изборим значајно више него што је ништа. То некима смета. У цео процес смо ушли озбиљно, полако мењали позицију Србије да бисмо нешто променили што је било ‘закуцано’ потпуним рушењем и понижавањем Србије и истеривање Србије са сваког педаља Косова и Метохије. Сада се боримо да сачувамо оно што је могуће, колико и како је могуће“, рекао је он.

„О садржајима разговора нешто касније“

Вучић је у Алпбаху, где учествује на овогодишњем Европском форуму заједно са председницима Аустрије и Словеније, пренео да је већ имао билатералне разговоре, али да је договорено да саговорници о садржајима тих разговора обавесте јавност нешто касније.

Како је одговорио на питање новинара, са Тачијем ће се без сумње срести, с обзиром на то да учествују на три форума у Алпбаху заједно и немогуће је да се не сретну.

„Једна од тема је перспектива Западног Балкана на форуму, на којем обојица говоримо. Ту ћемо говорити јавно, а надам се да ћемо, уз представнике ЕУ имати могућност за разговор о стварном решавању проблема“, рекао је Вучић пред почетак Форума.

Најава „најважнијег говора“ и понављање да су Београд и Приштина далеко од договора

Иначе, Вучић је јуче изјавио да Београд и Приштина нису ни близу договора, али да ће обавестити грађане ако до договора дође и да ће представити тај споразум.

Такође, пре два дана је поручио да је Србија далеко од решења за Косово и да је “далеко од тога да јој неко нуди север Косова”.

„Далеко смо ми од тога… Далеко смо ми од било чега“, рекао је председник Србије.

Вучић је најавио и да ће 8. септембра ићи на Косово и да ће тамо бити 24 сата. Посебну пажњу ће, како каже, посветити говору који ће читати у Косовској Митровици или Зубином Потоку.

„Читаћу говор, и о свакој речи ћу водити рачуна јер знам да ће се од тих речи мерити будућност наше земље у наредним годинама. Мој мотив је шта ће бити резултат у будућности. То је за мене један од најважнијих говора у мом животу, можда и најважнији”, поручује Вучић.

Подсетимо, наставак Бриселског дијалога најављен је за септембар.

Нападају ме да сам највећи издајник

Вучић је, говорећи на дебати „Нове перспективе проширења ЕУ“ у оквиру „Политичких разговора“ на Европском форуму Алпбах, рекао да се види све више да неки, као Лондон, наводно брину више од нас и више су заинтересовани за нашу будућност наводно од нас.

„Разумемо да имате сопствени интерес, али које су границе Србије или Косова. Ми Косово сматрамо према Уставу и Резолуцији УН 1244 као део Србије, а они се сматрају независном државом. Где су границе? Ко ће да нам помогне? Пола света, укључујући и Аустрију, каже Косово је независна држава, а друга половина, укључујући пет чланица ЕУ, Кина, Русија, Аргентина, Мексико, пола исламског света признаје само Србију. Како да решимо проблем?“, упитао је он додајући да сви из Лондона или Беча поручују да не треба мењати границе, јер су их успоставили како су желели.

Срби, како је додао, неће прихватити такав став, јер ће рећи да имају своје границе, а Албанци се с тим неће сложити и због тога покушавамо да урадимо нешто што је од значаја за наше грађане.

„Чиним најбоље да помогнем Србима да имају своју будућност, али мислим да радимо и нешто важно за Албанце. Ради се о Србима и Албанцима, морамо да живимо заједно у будућности. То су највеће нације на Западном Балкану, и остаће тако и наредих сто година. Ко ће да реши тај проблем, ако ми не будемо у могућности?“, нагласио је Вучић.

Он је указао да је изложен снажним политичким нападима у својој земљи, укључујући и представнике цркве, који га оптужују да је највећи издајник, јер жели да наводно да „свету земљу“ Албанцима, а истовремено на западу га називају лидером великосрпске идеје.

„Ја сам обичан човек који покушава да утиче на начин да можемо да нађемо пут да одржимо мир и стабилност у региону. Сада када смо коначно почели да причамо о суштинским питањима, сви они кажу „шта то радите“. Шта вас брига, ми радимо за будућност наших грађана. Чинимо то за нас. Не утичемо ни на кога другог у региону“, поручио је Вучић подсећајући да је хиљаду пута рекао да Србија поштује и да ће поштовати територијални интегритет БиХ.

Пренео је да је питао канцелара Себастијана Курца, и европског комесара Јоханеса Хана, правог пријатеља Србије, да подрже не само наш регион, већ и дијалог Београда и Приштине.

„Да ли мислите да се Тачи обрадовао што седи поред мене? Да ли ме воли – не, и ја га не волим уопште. Али морамо да разговармао и покушамо да решавамо проблем који постоји 200 година. Ако будемо у могућности да пронађемо решење, то ће бити могуће само ако добијемо подршку ЕУ. Без тога нећемо никада бити у могућности“, казао је он.

Вучић је указао да увек тражи решење које би могло изазвати најмање негативних последица, и да се нада да ће обе стране бити довољно храбре да донесу свету праве поруке.

„То би било нешто суштнски за Балкан нешто о чему нисмо могли да сањамо дуго време. Људи који су били раније на власти су увек радили на склањању у страну проблеме, само да преживе политички још коју годину“, рекао је он.

О Чипуљићима и како је случајно рођен у Београду

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да неће допустити да се Срби и Србија криве за све догађаје у бившој Југославији тако што се „игра на емоције“, као што се, истиче, чинило више од деценије и по.

Он је, у надахнутом говору, реаговао на уводничаре Тену Прелец, стручну сарадницу Европског института при Лондонској школи економије и политичких наука, као и Андана Ћеримагића, експерта за Балкан Европске иницијативе за стабилност (ЕСИ), који су говорили о кривици за догађаје током распада бивше Југославије и казао да мора да се осврне на нешто сто је назвао „игра на емоције“.

„Овде је речено нешто уз окривљавање Срба и Србије за догађаје у бившој Југославији, нешто са чиме смо, чини се, суочени протеклих 20 година“, нагласио је он и додао да се не треба играти емоцијама, на шта је добио аплауз младих Срба у публици током дискусије у оквиру „Политичких разговора“ на Европском форуму Алпбах.

На причу Ћеримагића који је говорио како су Срби из Добоја, његовог родног града, протерали све Бошњаке и Хрвате, запалили све џамије, те се заложо против мењања ганица дуж етничких линија, Вучић је подсетио да је он син избеглице из Босне.

„Мој отац је случајно рођен близу Београда, није видео свог оца, јер је су га убиле усташе, као и бројне друге чланови његове породице. Они су протерани из Босне и настанили се код Црквенца код Београда. После рата он је случајно упознао моју мајку из Војводине и тако сам рођен у Београду, случајно. Почетком рата, чуло се да Вучићи имају куће у Босни и октобра 1992. све те куће у Чипуљићима су запалили они који желе да протерају Србе из тог дела Босне“, објаснио је он.

Вучић је нагласио да не жели да се понове такви случајеви какве су проживели његова и Ћеримагићева породица.

„Желимо да то спречимо у будућности и да учинимо све да спречимо сукобе и ратове“, казао је он и додао да ће уложити све напоре да очува мир, стабилност у региону.

Казао је да је већ доста учињено по том питању, да постоји мир не само у БиХ, Србији, већ целом региону.

Изразио је уверење да ће се у томе успети и у будућности, а поручио да се не треба играти емоцијама.

Вучић је иначе раније данас, по доласку у Алпбах, рекао да очекује нападе из такозваног цивилног сектора, јер се неки из западног света крију, односно не желе да се директно експонирају, већ препуштају младима да изнесу њихове ставове.

“Цела Европа брујала о инвеститору у Србији”

Вучић је рекао и да било реакција у Србији на то што је доведен инвеститор од 900 милиона евра, а да је брујала цела Европа о томе.

„Када говоримо о расту, није само у региону већ Европи, када говоримо о инвестицијама убедљиво су веће од свих осталих на Западном Балкану заједно. Имамо убедљиво више од свих у региону заједно са Хрватском”, изјавио је председник.“Фатмир Љимај је рекао да неће бити никакве промене граница, што говоре и многи други, не разумевајући да, када то говоре Албанци, они кажу да је Косово независно и да Србија тамо нема ништа. Када неки говоре у региону против идеје разграничења, на страну што појма немају, ништа не знају о етимлошком значењу тог термина, већ ни политички не разумеју да се залажу за разграничење већ дуго, али такво које је лоше и негативно за Србе, да немају ништа“, објаснио је Вучић.

Он је казао да тако говоре не само Љимај и Харадинај, већ и многи западни политичари, за које је Косово независно и за које је то све – завршено.

„Мењали су границе пре 12 и 10 година, а сада им смета да Срби нешто добију. Срби ваљда не треба ништа да добију, треба их понизити до краја“, казао је и додао да не зна колико мала и понижена Србија треба да буде да буду сви задовољни.

Вучић је нагласио да ће се борити против тога свом снагом.

Указао је да није било реакције из Србије на то што је доведен инвеститор од 900 милиона евра, а брујала је цела Европа о томе.

У Србији, како је констатовао, ћуте, јер им је тешко да разумеју да је то успело јер је на томе радио он, што су рекли кинески амбасадор и власници великог кинеског конрецна.

Када говоримо о расту, није само у региону већ Европи, када говориомо о инвестицијама убедљиво су веће од свих осталих на Западном Балкану заједно. Имамо убедљиво више од свих у региону заједно са Хрватском. Када све то имате у виду поставља се питање да сте нешто успели….“, приметио је.

„У цео процес смо ушли озбиљно, полако мењали позицију Србије да би нешто променили што је било ‘закуцано’ потпуним рушењем и понижавањем Србије и истеривање Сбрије са сваког педаља КиМ. Сада се боримо да сачувамо оно што је могуће, колико и како је могуће“, рекао је он.

Вучић је истакао да они који говоре како је Качаник „центар Србије“, говоре исто као и Љимај, иако никада нису тамо били и нема Срба у Качанику.

„Они знају да их то не занима, али једино што их заима је како да себи омогуће политички простор да наставе оно што су радили у претходном периоду да поставе границе измедју Срба и Срба, и да пљачкају“, рекао је он.

„Ради се о будућности српског и албанског народа“

Истовремено, упозорава да се не ради само и питању за нас Србе, већ да је реч и о Албанцима, али је велико питање и за земље Европе и света, јер је једнако велика удаљеност међу њима као и међу нама и Албанаца, као да се ради о њиховој будућности, а не нашој.

„Ја ћу и овде подсетити да се ради о будућност српског и албанског народа, а не свих осталих који би преко наше грбаче да кроје неке друге карте, мапе и питања“, подвукао је председник.

„И албански политичари, попут Љимаја, и многи у свету кажу да је за њих све завршено кад је реч о Косову и да Срби немају ништа“, указао је Вучић и додао да се и на Европском форуму, као и у свакој другој прилици, труди да за Србију избори много више од тог „ништа“.

„Они који кажу – ‘не дамо ништа’, изгубиће све“

Председник каже да, сви који мисле да ће донети боље решење Србији тако што ће Србију оставити без напретка у европским преговорима, треба да преузму одгоорност на себе.

„Ако ћете да кажете Србима – не дамо ништа, прво реците Србима да неће ништа да добију и да и оно што данас могу да добију, да ће да изгубе у будућности“, навео је Вучић.

Каже да је годинама радио и да се борио да будемо у прилици да добијемо нешто више.

„Кажете – нећемо, добићемо много више, ја вам кажем изгубићете таквим понашањем све“, истакао је Вучић.

Упозорио је да би Србија могла да изгуби године и још много младих генерација као и будућност деце.

„Али ако тако буде, нема проблема, ја ћу поштовати вољу народа, можда ће ми лично бити лакше, али нека ти други објашњавају чињеницама за две или три године зашто им је власт и новац био важнији од истине и зашто им је лицемерје било главна водиља у политичком деловању а не добробит народа“, каже Вучић.

Разговараћу са Тачијем, ма колико то било тешко

Председник Србије Александар Вучић каже да ће данас, на Европском форуму у Алпбаху у Аустрији, разговарати и са косовским председником Хашимом Тачијем, „ма колико то било тешко и мучно“ јер, истиче, „кад год нема разговора постоји опасност да Срби буду угрожени“.

Разговараће, каже, и са многим међународним партнерима, са гледишта онога што може да учини за Србију и како да то буде одрживо, укључујући и решавање питања Косова и Метохије.

– То је тешка тачка и савим је извесно да ће то бити једна од кључних тема разговора и са Себастијаном Курцом, Јоханесом Ханом, председником Аустрије Ван дер Беленом, па и са Тачијем, уз представнике ЕУ. Не очекујем ништа лако, ништа једноставно. Али, да видимо да ли можемо да се прибилижимо нечему или смо и даље подјенако удаљени као што смо и били до сада – рекао је Вучић.

Са Тачијем ће се, без сумње срести, јер обојица учествују на три форума у Алпбаху.

– Једна од тема је перпсектива Западног Балкана на форуму, на којем обојица говоримо. Ту ћемо говорити јавно, а надам се да ћемо, уз представнике ЕУ имати могућност за разговор о стварном решавању проблема – рекао је Вучић пред почетак Форума.

Како је казао, и албански политичари попут Фатмира Љимаја, и многи други у свету кажу да је за њих све завршено кад је реч о Косову и да Срби немају ништа. За оне у Србији који га називају издајником, примећује да показују велику дозу нервозе, јер се неки од њих плаше да би могло да дође до преокрета у новијој српској историји, и да по први пут не изађе из неког проблема као губитник, као неко ко је бар део националних инетерса сачувао, што никада раније није успела.

– Многи се надају, навијају и бодре за статус кво или да Србија изгуби све, јер онда могу да кукају и плачу. Не желим да плачемо, већ да не будемо вечити губитници – рекао је Вучић.

Истакао је да ће током данашњег и сутрашњег дана разговарати о будућности Западног Балкана, али да га пре свега занима будућнсот Србије и њених грађана, шта може да се уради, како напредовати ка ЕУ…

– „Да бисмо могли да имамо повећање плата и пензија сваке године, зарађујемо више, да даље смањујемо јавни дуг, као што смо чинили претходних пет година, предуслов је за неупоредиво бољи жвот да морамо да сачувамо мир у региону – поручио је он.

Како је казао, он ће и на овом месту „подсетити да се ради о будућност српског и албанског народа, а не свих осталих који би преко наше грбаче да кроје неке друге карте, мапе и питања“.

На Европском форуму, у аустријском Алпбаху, данас се окупља више хиљада учесника и званица, али и шефова држава, укључујући и Вучића, који ће касније поподне учествовати на „Политичким разговорима“, односно једном од панела и дискусија.

Српског председника већ по доласку у Алпбах очекују неформални разговори и билатерални сусрети, следи долазак званица, панели, а потом и вечера коју у част шефова држава приређује председник Аустрије Александер ван дер Белен.

У оквиру „Политичких разговора“ председник Србије говориће у оквиру дискусије под називом „Нове перспективе на тему проширења Европске уније“.

У дискусији о ширењу ЕУ ће учествовати и председници Аустрије Ван дер Белен и Словеније Борут Пахор, као и европски комесар за проширење и политику суседства Јоханес Хан, као и председник привремених приштинских институција Хашим Тачи.

И аустријски медији пишу о томе да ли ће доћи до сусрета Вучића и Тачија, и наводе да би то био њихов први сусрет и разговор након што је председник Србије предложио разграничење, а косовски политичар тражио Прешевску долину.

За недељу је предвиђен радни доручак шефова држава, а потом и заједничка конференција за штампу. Према програму, шефови држава требало би и да дискутују са стипендистима Европског форума Алпбах. Иначе, општа тема овогодишњег форума је „разноликост и отпорност“, што ће бити и мото разговора о ЕУ.

„Политички разговори бавиће се будућношћу ЕУ, али и односима Европе и Израела, Европе и Русије, Швајцарском, те и стањем демократије.

Током „Политичких разговора“ неће бити одржане само велике дискусије, већ ће бити организовано и 17 разговора у мањем кругу, који ће се бавити односом ЕУ и Русије, као и цивилним друштвом и популизмом, као и европском безбедношћу у доба хибридних претњи.

Ни реч са Тачијем

Председник Србије Александар Вучић искористио је пријем добродошлице, који је председник Аустрије Александер ван дер Белен приредио за учеснике Европског форума Алпбах, за краће разговоре са осталим учесницима.

Он је понајвише разговарао, у неформалној атмосфери, са европским комесаром Јоханесом Ханом.

Такође је доста времена провео у разговору са председником Аустрије, као и Словеније, Борутом Пахором.

Са председником привремених институција у Приштини Хашимом Тачијем није разменио речи на овом скупу уочи отварања Европског форума Алпбах, као што су то очекивали аустријски медији.

Тачи је, деловало је, био мало изолован, те је тек на крају искористио прилику да размени пар речи са Ханом и Ван дер беленом.

„Важан став цркве, мада је црква одвојена од државе“

Председник Србије каже да је став цркве о решавању косовског питања важан, али је подсетио да је црква одвојена од државе.

„Увек је лепо чути шта људи у цркви мисле. Поштујемо цркву, али, не заборавите, црква је одвојена од државе“, рекао је Вучић.

На питање да прокоментарише спекулације да би ускоро могло да дође до ванредног заседања Сабора СПЦ, те шта мисли – колико би став цркве могао да утиче у контексту решавању питања Косова и Метохије, Вучић је навео да мисли да је „веома важно да имамо став свих субјеката у нашем друштву“.

Неформални разговори и билатерални сусрети

Вучић је око 14 часова слетео на аеродром у Инсбрук, одакле се упутио ка Алпбаху, алпском месту које годинама носи титулу најлешпег аустријског села, у којем се сваког лета одржава Европски форум, уз учешће више хиљада учесника и високих званичника из Аустрије и света.

Вучић ће присуствовати церемонији отварања „Политичких разговора“ Европског форума Алпбах 2018 на тему „Различитост и отпорност“ и учествоваће у дискусији „Нове перспективе на тему проширења Европске уније“.

Српски председник већ по доласку у Алпбах имао је неформалне разговоре и билатералне сусрети, а током вечери следи и, како Танјуг сазнаје, вечера коју у част шефова држава приређује председник Аустрије Александер ван дер Белен.

У оквиру „Политичких разговора“ председник Србије говориће у дискусији под називом „Нове перспективе на тему проширења Европске уније“.

У дискусији о ширењу ЕУ ће учествовати и председници Аустрије Ван дер Белен и Словеније Борут Пахор, као и европски комесар за проширење и политику суседства Јоханес Хан, председник привремених приштинских институција Хашим Тачи.

Већ данима медији у Аустрији указују на то да би још пре планираног наставка дијалога у Бриселу баш у Алпбаху Вучић и Тачи могли имати важне разговоре, прве након што је председник Србије предложио разграничење, а косовски политичар тражио Прешевску долину.

За недељу је предвиђен радни доручак шефова држава, а потом и заједничка конференција за штампу.

Према програму, шефови држава требало би и да дискутују са стипендистима Европског форума Алпбах.

Иначе, општа тема овогодишњег форума је „разноликост и отпорност“, што ће бити и мото разговора о ЕУ.

„Демократски системи морају бити отпорни како би обезбедили стабилност и сигурност“, наводи се у програму „Политичких разговора“, који почињу у суботу.

Демократији је важна разноврсност ставова у јавности и друштву, као и размена различитих позиција, указују организатори и додају да ће разговори високих званичника из Аустрије и иностранства, као и представника ЕУ, бити управо посвећени питању колико диверзитета и отпорности је потребно да би се обезбедило идеално функционисање политичких система, као и да ли диверзитет може да доведе у питање стабилност политичких система.

„Политички разговори“ бавиће се будућношћу ЕУ, али и односима Европе и Израела, Европе и Русије, Швајцарском, те и стањем демократије.

Током „Политичких разговора“ неће бити одржане само велике дискусије, већ ће бити организовано и 17 разговора у мањем кругу, који ће се бавити односом ЕУ и Русије, као и цивилним друштвом и популизмом, те и европском безбедношћу у доба хибридних претњи.

Европски форум Алпбах састоји се од више целина – „здравствени разговори“, „Сурети“, „Политички разговори“, „Технолошки разговори“, „Правни разговори“, „Економски разговори“, „Разговори о финансијском тржишту“, „Уметност и култура“ и „Међуверска медитација“.

(Агенције)

4 replies »

  1. Одавно нисмо се нагледали већих мајмуна на политичкој сцени,погледајте их само на шта личе а лаж им је главна одлика

    Свиђа ми се