АКТУЕЛНО

Тужилаштво покреће истрагу због напада на новинара


Дежурни тужилац Драгана Липовчић наложила је да се предузму све потребне истражне радње и мере на откривању и проналаску нападача на Владимира Ковачевића, новинара БН ТВ, и утврђивању свих околности овог догађаја.

фото: Direkt, претучени новинар Владимир Ковачевић

Ковачевића су синоћ претукла два јос неидентификована мушкарца металном шипком око 20,45 сати у бањалучком насељу Обилићево.

– На лицу места су изузети трагови који ће бити предмет вештачења. У току је истрага у вези са овим догађајем – саопштено је из Окружног јавног тужилаштва Бањалука.

Овај инцидент осудили су званичници Републике Српске, а влада је уз осуде саопштила да од надлежних институција очекује да овај случај у најкраћем року расветле и починиоце приведу правди.

– Слободно новинарство једна је од најважнијих тековина демократских друштава, стога синоћњи напад и угрожавање личне безбедности новинара сматрамо нападом на Уставом загарантовану слободу мисли и опредељења, те јавног изражавања мишљења – саопштено је из Кабинета председнице владе.

Председник Републике Српске Милорад Додик најоштрије је осудио напад на новинара БН ТВ Владимира Ковачевића и од надлежних полицијских структура захтева да се овај случај до краја и хитно расветли.

– Напад на новинара је напад на слободу говора и такво понашање у Републици Српској неће бити толерисано – навео је Додик, пренели су бањалучки медији.

Предсједник Републике најоштрије је осудио напад на Ковачевића и од надлежних полицијских структура захтијева да се овај случај до краја хитно расвијетли.

Напад на новинара Ковачевића осудио је и српски члан Председништва БиХ Младен Иванић.

ИЗВОР: ВЕСТИ

***

Бањалука: Новинари траже расвјетљавање напада на Ковачевића

Велики број новинара у Бањалуци симболично се у пет до дванаест окупио у знак подршке колеги Владимиру Ковачевићу, који је синоћ брутално претучен.

Новинари питају да ли металне шипке значе да ће свако ко поштено ради свој посао проћи као Ковачевић? Траже да овај случај буде што прије расвијетљен.

– Дошли смо овдје згрожени оним што се догодило нашем колеги и пријатељу Владимиру Ковачевићу. Дошли смо дати подршку нашем Влади – рекао је Милорад Милојевић, у име окупљиних новинара.

Милојевић је рекао да су се новинари спонтано окупили да затраже од институција да се ограде од напада над Ковачевићем и да што хитније расвијетле починиоце напада, те да их примјерено казне.

– Новинари нису против система, новинари су за систем, правичан и једнак за све – нагласио је он и додао да се у новинарству све рјешава дијалогом.

– Тражимо да нам се обезбиједе слобода говора и слобода кретања, као и да се коначно напади на новинаре почну квалификовати као напади на службена лица – навео је Милојевић.

Он је нагласио да ће се новинари, уколико напад на Ковачевића не буде ријешен у најскорије вријеме и, како каже, напади на медије не буду заустављени, сљедећи пут боље организовати у одбрани новинарске части и професије.

Клуб новинара Бањалука осудио је данас напад на Ковачевића и затражио од надлежних да починиоци буду откривени што прије.

РТРС/Независне

Ковачевић: Нисам изненађен, створена је атмосфера линча   

Владимир Ковачевић је јутрос рекао да је потресен због напада, али да није изненађен, с обзиром на атмосферу линча која је створена у РС.

„Потресен сам веома, али физички се мало боље осећам. Имам болове и даље. Најгоре ми је због породице. Остајем у болници“, казао је Ковачевић.

Рекао је да су га напали „професионални батинаши“ с јасном намером да га што теже повреде.
„Један ми је пришао с леђа, други са бока и кренули су да ме ударају у главу металним шипкама. Нисам имао шансе“, казао је Ковачевић и додао да према његовој процени, нападачи имају око тридесет година и да су високи између 180 до 185 центиметара.

Нагласио је да се поставља питање да ли он као новинар треба илегално да се наоружа да би се одбранио од насилника, али је додао да то неће учинити, премда такав напад „говори све о друштву у којем живимо“.

Ковачевић је новинар БНТВ, оснивач портала „Герила“ и блогер.
Пре напада је на бањалучком Тргу Крајине пратио скуп „Правда за Давида“, који се одржава свако вече од 26. марта, и с којег свако вече има директно укључење у централни Дневник БН ТВ. Он је рекао да је његово извештавање са скупова у Бањалуци разлог због којег је претучен.

ИЗВОР: ФАКТИ

————

27.8.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић