АКТУЕЛНО

Међународни дан несталих: „Хрвати манипулишу списковима несталих“


На простору некадашње СФРЈ и даље се трага за 10.000 до 12.000 особа, а поводом Међународног дана несталих.

Саво Штрбац

Саво Штрбац, директор Документационо-информативног центра „Веритас“ оцењује да је велика несразмера у броју несталих у у чињеници да и даље постоји више спискова несталих, као и различити критеријуми, укључујући и оне политичке, по којима су рађени.

Као доказ за ову тврдњу, Штбац наводи пример несталих у Хрватској.

– Хрватски званичници и медији најчешће износе број од 1.945 несталих особа на подручју Хрватске, од чега између 814 до 900 особа српске народности. То су подаци Управе за заточене и нестале, при хрватском Министарству за бранитеље, која се позива на четврто издање „Књиге несталих“, која садржи „ажурирани“ попис особа несталих на подручју Хрватске (1.716) и отворених захтева за тражење посмртних остатака (422), са стањем од 1. маја 2015. године – каже Штрбац и додаје да је у међувремену један број несталих идентификован, па је и укупна цифра смањена.

Да би покушао да дође до праве истине, колико људи се и даље воде као нестали, „Веритас“ је упоредио ове податке и утврдио да се српски и хрватски спискови разликују и за по хиљаду имена.

– Упоређујућу нашу евиденцију са списком који је Хрватска доставила Међународном суду правде 2010. са списком објављеним у четвртим издању „Књиге несталих“ из 2015, установили смо да се у „Књизи несталин налазило 974 особа са наше евиденције, док 882 имена несталих нису. Са хрватског списка у Књизи се налазило 839 особа, а 215 није. Истовремено, 56 имена се преклапала и код нас и код њих, а 365 несталих која се налазе у тој истој књизи није било ни на хрватском списку ни на нашој евиденцији. Ко су ти људи?

Таква диспорпорција је настала зато што услов за „Књигу несталих“ није био „стварни нестанак неке особе“, већ отварање захтева за тражењем код надлежног Црвеног крста.

-То значи да ни ново, пето издање хрватске „Књиге несталих“ неће бити ажурирано пописом свих особа несталих на подручју Хрватске – закључује Штрбац.

Према подацима „Веритаса“ на списку несталих тренутно се налази 1.786 особа (1.282 цивила и 495 жена) српске националност која су нестала у периоду 1991-1998. на подручју Хрватске (1.731) и БиХ (55).

– Ни овај списак није коначан, што илуструје и податак да је у посљедњој години међу нестале уписано десет нових особа. Са подручја Хрватске, укључујући и бившу РСК, почев од 2001. године, из масовних, заједничких и појединачних гробница ексхумирано је 1.334 леша, од чега 406 још није идентификовано. „Веритас“ располаже са још 256 (106 по хрватским изворима) регистрованих (познатих) гробних места српских лешева на подручју Хрватске из рата деведесетих, која се, уз мало добре воље са хрватске стране, могу одмах ексхумирати, као што су могли и ранијих година. Када би се лешеви из регистрованих гробних места ексхумирали те са оним од раније ексхумираним и идентификовали, проста рачуница показује да би се број несталих са „Веритасове“ листе смањио за трећину. Породице несталих особа имају право сазнати истину о судбини својих најмилијих, друштво има правну и моралну обавезу помоћи им у њиховом трагању – закључује Штрбац.

ИЗВОР: ВЕСТИ

———–

29.8.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић