АКТУЕЛНО

Психолог ЦИА Џералд Пост направио Вучићев профил личности – Окружен улизицама, изгубио контакт с реалношћу, увек жељан пажње…


Директор програма за политичку психологију Универзитета „Џорџ Вашингтон“, Џералд Пост, пуних двадесет година радио је у Централној обавештајној служби (ЦИА), где је основао специјализовану службу за израду психолошких профила светских лидера за потребе америчке владе. Магазин Таблоид пренео је овај део анализе Џералда Поста у целини, а који се односи на српског дикатора Александра Вучића, у број 392. Због аклтуелних догађаја, прештампавамо текст, да подсетимо читаоце Неверне Томе, ко је човек који нам уништава државу и животе

Александар Вучић

 

Џералд Пост

Значајан аспект овог типа личности на власти представља начин на који покушава да улогом вође задовољи своје психолошке потребе. Примарни циљ је да стекне признање, популарност и славу. Та тежња за признањем произилази из њихове изузетне егоцентричности, снажне амбиције и грандиозних фантазија. Покретачки порив који лежи у позадини ове потраге је, међутим, унутрашња празнина и несигурност у погледу сопственог идентитета. Неки аутори пишу и о „комплексу Нобелове награде“ као потрази за признањем.

Међуљудски односи редовно су поремећени, и то на карактеристичан начин. Присутна је склоност ка искоришћавању других, уз занемаривање њихових потреба и осећања. Окружују се обожаваоцима, од којих очекују непрестано дивљење и ласкање.

То, међутим, није узајамно користан однос, а верни следбеник може да буде безобзирно одбачен кад више није од користи. Овај нагли пад у немилост често уме да запањи и збуни одбачену особу која је погрешно веровала да је њен јунак високо цени. Он је, међутим, заиста цени само то што му обезбеђује психолошку „храну“, стални прилив ласкања и дивљења… За њега је, међутим, карактеристично да тешко може дуго да одржи лојалне односе.

Потреба за додворавањем условљава осетљивост на најмању увреду и критику. Рањив је, лако га је повредити и он предузима сложене маневре како би избегао да буде повређен. Он може да стави маску хладне равнодушности и да се обавије такозваним „стакленим балоном“. Попут Малог Принца, верује да води славан али усамљенички живот, опкољен непробојном али провидном заштитом. Пошто је тако рањив на психолошко повређивање, он не може себи да приушти да призна незнање. Уколико жели да сачува слику о себи као о некоме ко је савршен и бриљантан, нико не може да му пренесе ново знање и ниједан аспект његовог поимања ствари не може да буде погрешан.

Овај тип особа на власти има посебне психолошке предности у смислу очувања грандиозне слике о самом себи.

Он, заправо, може да реструктурише своју стварност на тај начин што ће да обезвреди или чак елиминише оне који прете његовом крхком самопоштовању. То доводи до тога да се вођа окружује улизицама које осећају потребу свог лидера за некритичким додворавањем и повлађивањем, док сви они саветници који су се усуђивали да га критикују или му доносе непријатне вести нагло одлазе.

На тај начин, вођа може да буде у контакту с реалношћу у психолошком смислу, али пошто се окружио забринутим улизицама, могуће је да је потпуно изгубио контакт с политичком стварношћу. Вешти саветник ће у таквим околностима научити да пружа препоруке вођи на тај начин што ће наглашавати да су све то заправо његове сугестије. „Слажем се с вашом сугестијом да…“

Овај тип особа у суштини има савест, али је то веома растегљива савест. Он искрено верује да се руководи високим принципима, али може брзо да промени ставове и обавезе зато што су се „околности промениле“. Искрена индигнација с којом износи суд о моралном неуспеху других често је у оштрој супротности с његовим себичним понашањем.

Иако је то лицемерно за некога са стране, он је створио слику о себи као о принципијелној и скрупулозној особи која је била присиљена да промени став због промењених околности. Он успева да пренесе искреност својих уверења другима тако да ће особа која није упозната са ситуацијом у потпуности бити убеђена у његову искреност; и заиста, у том тренутку он јесте искрен.

Тешко га је довести у везу с било којим константним уверењима о свету, противнику итд. због тога што се та уверења мењају. Поврх тога, више од било којих других типова личности све што ова личност каже „срачунато је на ефекат“.

За њега речи не одражавају дубоко укорењена уверења. Оне му служе само да би се ојачале његове личне позиције и стекло дивљење и подршка. Једино кључно и чврсто уверење јесте уверење да се он налази у средишту свега. Оно што је добро за њега, добро је и за његову земљу. У суштини, такав појединац почиње да верује да национални интерес и национална безбедност зависе од његовог поновног избора и именовања на функцију.

Склоност да буде у средишту свега има занимљиве импликације за његово виђење противника. Можда је још значајније то што је он склон да знатно преувеличава утицај који може да има на унутрашње или спољашње понашање других земаља. Ове особине стварају извесне озбиљне проблеме у решавању проблема или обради информација. За њега проблеми нису, рецимо, какве претње угрожавају земљу у овом тренутку и шта може да се уради како би се на те претње одговорило, већ „како ја могу да искористим ову ситуацију да бих сачувао или повећао властити углед“. Потрага за информацијама спроводи се на веома јаван начин како би се вођа приказао „у најбољем светлу“.

Генерално говорећи, овај тип личности ће се определити за стил управљања у коме се он налази у центру, а истовремено се ставља велики нагласак на „тимски рад“ и на велику групу сарадника који га подржавају.

Због осетљивости на увреду и због слабости његовог самопоштовања, постоји снажан притисак да се избегава неслагање да би се удовољило потреби такве особе за охрабривањем и да би се спречило да буде приказана у лошем светлу. Штавише, због његове потребе да буде свеприсутан, да све зна, веома му је тешко да изложи нову информацију.

То би значило да је он незналица, а то је неприхватљиво. Често на суптилан начин успева да завади једног саветника против другог да би обезбедио свој положај газде.

Особа је заокупљена фантазијама које имају нереалне циљеве. Ти циљеви могу да подразумевају стицање неограничене моћи, богатства, интелигенције, лепоте или славе. Овакве фантазије често замењују реално деловање ради постизања успеха. Али чак и кад се циљеви постигну, то често није довољно јер постоји компулзивна склоност ка амбицијама које је немогуће задовољити.

…Тражи сталну пажњу и дивљење и ова тежња је неутољива, тако да постоји стална потреба за уверавањем да је све у реду, стална забринутост колико му добро иде, шта други мисле о њему и претеране реакције на критику или пораз које могу довести до осећања беса, ниже вредности, стида, понижења и празнине.

Ове особе нису у стању да саосећају с другима. Друге, заправо, виде као сопствене продужетке, који су ту само да би им пружили дивљење или задовољство, тако да особа која се више не доживљава као психолошки корисна може нагло да буде одбачена. У међуљудским односима често је присутно искоришћавање других. Ове особе које умеју да буду изузетно шармантне често се описују као „ајкуле“.

Од других очекује посебан третман, да други раде шта оне хоће и наљутиће се ако не испуњавају њихове неразумне захтеве. По правилу, игнорише туђа права и потребе, те стога углавном није у стању да дуго одрже лојалне односе.

Слика сујетне величине коју приказује, обично прикрива осећај ниже вредности, што објашњава сталну потрагу личности за славом и популарношћу. Присутна је велика глад за потврђивањем и склоност да се реално тумачење стварности мења уколико је самопоштовање угрожено. Спољна слика непоколебљиве моралности прикрива подмитљиву савест.

 

ИЗВОР: Магазин Таблоид  

———–

29.8.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

8 replies »

 1. Isubiše blaga ocena njegove patološke vlastoljubivosti i pohlepe, kao i spremnosti na svaku gadost, zarad vlasti i slasti, što je bilo presudno da ga CIA izabere za ostvarivanje svojih prljavih ciljeva. Takođe nije potencirana njegova slabost da daje kontradiktorne tvrdnje i izjave u kratkom vremenu, koje se međusobno negiraju, a da toga nije svestan. Nedostatak mu je i lażno prekomerno optuživanje poltičkih neistomišljenika, što je dokaz njegovih strahova i nesigurnost. Posebno je upadljivo njegovo gubljenje kontrole, kada ga argumetovano optužuju za neistine i lażna obećanja.

  Свиђа ми се

 2. IZDAJA ČISTA KAO SUZA!
  Samo da se ne zaboravi!
  Jašući non-stop na TV-u Vučić svojim non-stop lažima prikriva zlo sa kojim je odveo Srbiju u potpunu propast. Iz tih razloga on danas ne sme osloboditi ni medije ni sudstvo u Srbiji. Vučić nije svestan da se ovoliko zlo koje je napravio Srbima ne može sakriti. Zasad krije istinu (narod kaže): “ Ko zmija noge“. Ali istina počinje da curi i i…

  Što se tiče Kosova tu nikakvih dilema nema. Vučić je svojim potpisom u Briselu od dana: 30.juna 2015.g. u 22h. i 54m. predao Kosovo u ruke Albancima. Tim povodom se obratio i zbunjenim Srbima u K.Mitrovici rečima: „Mi ćemo priznati Kosovsku Vladu i ako vi ne uđete u nju“.
  Marko Djurić je stvorio carinu Jarinje. Tim povodom je pozvao Srbe da pređu preko onog mosta rečima: „Pređite ovamo ovo je most koji spaja“. Niko nije prešao. Od tog trenutka administrativna granica prema Kosovu postala je državna granica. Albanci su to proslavili sečom šume sve do Pančićevog vrha na Kopaoniku. To su činjenice i to je istina. Samo ludi to mogu da zaborave. Sve ostalo je Vučićeva demagogija, mimikrija i laž. Vučić je istovremeno povukao sa Kosova vojsku, miliciju, upravu, priznao kosovke isprave, dao pozivni broj i ugurao SNS (ćak i sa Haradinajem) u kosovsku vladu, i sve ostalo što je trebalo. I to je istina, koje se svi dobro sećamo. To se ne zaboravlja, to je bilo kao juče. Duša nas je bolela šta je „radio“. Danas mi koji to pamtimo i branimo Srbiju od uništenja za Vučića smo fašisti. Izdajnik ne dozvoljava nikakve javne diskusije na toj temi, temi izdaje. Zatvorio se u TV-e kavez i preti dobrotvorima Srbije…

  Sećamo se mi i od kada moramo da pokažemo i pasoš u Jarinju. Kad’ je stvorena ta granica!? Povrh svega toga Vučić je u Briselu potpisao i obećao da će javno (sa šajkačama) do kraja 2018.god. i priznati kosovsku nezavisnost. Danas izdajnik traži bilo koji način da ispuni dato obećanje. Vidi se i kolika je ta žurba, jer ako zakasni slede mu javne sankcije, a već se govori o eliminaciji Vučića iz daljih pregovora. Po meni nije trebao ništa ni da pregovara. Jer Kosovo niko ne može da nam otme dok ga mi sami ne predamo. Da bi izbegao kritiku nalogodavca, Vučić se ustremio i usudio da obmane ceo srpski narod. Traži od nas da (stavimo palac) na njegovu ličnu izdaju Kosova. Koprcajući se u veleizdaji ima podršku samo od koristoljubivih izdajnika u Srbiji. Samo oni mogu da mu verifikuju izdaju Kosova…

  Srbi na Kosovu su žrtvovani i ostavljeni, pa postavljam pitanje: Ko će i kako da ih brani sada? Koga Vučić brani taj je nagrabusio. Ali da znaju Srbi bilo šta o Briselskoj uzdaji „Dobrica“ bi odavno bio na banderi…

  On proizvodi i stvara najteža krivična dela: Brisel, Sava Mala, Beograd na vodi, 40 tona zlata u Bazelu, Kosovo, pljačka, rasprodaja Srbije, pretnje, izbeglice, zatiranje naše istorije, izdaja srpskih nacionanih interesa, stalne laži i stalne obmane Srba…

  IMAM JEDAN DOBAR PREDLOG!?
  Pozivam sve nadležne organe Srbije, da javno pred srpskom javnošću ispitaju sve moje navode u ovom tekstu, samo radi ISTINE. Znači da se sve uradi javno, pred kamerama, postupno, uz činjenice i dokaze. I ukoliko se utvrdi da sam ja izneo laž, onda da uzvrše streljanje:

  „MIRNO! PUŠKU NA GOTOVS! PALI! PUŠKU K’NOZI! VOLJNO!“.

  Ali ako sam izneo istinu!? I onda se zna šta sledi!? Pobiti sve izdajnike uz strogo poštovanje hijerarhijskog reda odlučivanja u Srbiji. Ovo mora da obuhvati sve izdajnike i u Srbiji i na Kosovu. Na isti način postupiti sa svim pomagačima koji su pomagali da se ovo zlo desi.
  Ja molim da se javno postupi po mom predlogu…

  Izvolite da proverimo šta je ko i kako radio, krio i lagao narod u vezi Kosova i Metohije.

  IZVOLITE IZDAJNICI, PLJAČKAŠI I LAŽOVI.

  Da pogledamo zlo koje ste počinili a sakrili od srpskog naroda

  Toliko…

  Ovde u Bogutovcu svi sem mene su naprednjaci…
  Ostaje im samo da kusaju tu njihovu AVčorbu, a videće i kakva je !?

  P: Slavko Jakovljević
  iz Bogutovca.

  Liked by 1 person

 3. U suštini vi ste samo pogledali njegovu natalnu kartu!!!
  Prvo što upada u oči to je opozicija Meseca iz VIII i Lilit u I kući (ovde vlada neko nesredjeno duševno stanje što je posledica lošeg uticaja velikih izazova i haosa na moral.)

  Drugo ;Uran u opoziciji sa MC prikazuje osobu koja je za svoju okolinu čudna, veoma neuravnotežena, i voli da izaziva nemir gde god se pojavi
  Srećna je kao dete kad okolinu izbaci iz ravnoteže !!!! ect,ect…. Toliko o tome…

  Свиђа ми се