АКТУЕЛНО

Грделица грађена без дозволе – Једанаест измена прошло мимо законске процедуре и одобреног пројекта Коридора 10 из 2010.


Само први пројекат за потпорни зид на Коридору 10 из 2010. добио зелено светло, али по њему није грађено. – Једанаест измена прошло мимо законске процедуре

Потпорни зид у Грделичкој клисури, који се недавно обрушио, изграђен је без грађевинске дозволе. Јавност је за јавашлук на најтежој деоници Коридора 10 сазнала из пријаве министарке Зоране Михајловић, у чијем ресору је грађевинска инспекција, а њен посао јесте да контролише да ли се гради према правилима струке и у складу са законом. Тим пре што је реч о инфраструктурном пројекту, који би требало да буде завршен до краја године. Сасвим је извесно да ће тај рок бити прекорачен будући да је извођач радова шпански „Азви” напустио градилиште, с образложењем да нема уговор за додатне радове, а стабилизацију косине на деоници Грделица –Царичина долина преузела је фирма „Интеграл инжењеринг” из Републике Српске.

Десетак дана је прошло од када се зид срушио, а и даље је нејасно ко је одговоран за пропусте који су начињени на овом градилишту. Из пријаве Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, која је против 16 инжењера поднета Суду части Инжењерске коморе, може се видети да процедуре нису поштоване.

Надлежни из министарства наводе да немају сазнања да ли је у конкретној ситуацији примењен Закон о планирању и изградњи, када је реч о обавезама извођача радова, стручног надзора и инвеститора о начину обавештавања и доношењу одлука. Они не знају ко је и на основу чега наложио измену пројекта, али је утврђено да никада званично није спроведен поступак за измену главног пројекта и прибављање нове грађевинске дозволе. То практично значи да је потпорна конструкција грађена нелегално. Поставља се питање како је то могуће јер је обавеза републичке грађевинске инспекције да контролише градилиште. Од министарства ни јуче нисмо добили одговор да ли је и када инспекција била на градилишту и да ли је уочила неправилности.

Министарство у пријави упућеној Инжењерској комори инсистира на  утврђивању одговорности извођача радова јер није градио према главном пројекту и измене нису спроведене по закону већ су последица договора између инвеститора „Коридора Србије” и извођача радова. Такође траже и утврђивање одговорности стручног надзора – америчке компаније „Луис Бергер”, коју су „Коридори Србије” ангажовали да штити интересе инвеститора. Та компанија је имала обавезу да упозори извођача и инвеститора да се радови изводе по пројекту који нису одобрили надлежни органи као и да наложи обуставу радова.

Али, будући да су у пријави осим имена одговорних инжењера у „Азвију” и „Луис Бергеру”, наведена и имена пројектаната из Саобраћајног института ЦИП и „Института за путеве”, који су 2010. пројектовали и технички контролисали такозвану косину 2, а према чијем пројекту није грађено, јуче је огласио Милутин Игњатовић, директор ЦИП-а.

– Косина која се обрушила рађена је по другом пројекту за који ЦИП није дао сагласност нити је то од њега тражено. Због тога је потпуно несхватљиво зашто су пријаве поднете против пројектаната ЦИП-а, који нису радили пројекат према коме је грађена косина која се обрушила нити су у њему учествовали на било који начин – тврди Игњатовић.

Нејасно је зашто се нигде не спомињу пројектанти који су изменили првобитни пројекат. У „Коридорима Србије” кажу да је после указивања на недовољну заштиту, почетком 2016. ЦИП-ов пројекат измењен и Грађевински факултет из Београда је урадио нови пројекат. И тај нови пројекат је у међувремену претрпео чак 11 измена услед, наводе у „Коридорима”, неповољних и непредвидивих хидрогеолошких услова.

Грађевински факултет се до сада није оглашавао иако је ових дана прст упиран и у њих. Шефица кабинета декана Бранка Божића рекла је да је одсутан до 6. септембра и да продекани на ову тему неће давати изјаве.

Дмитар Ђуровић, бивши директор „Коридора Србије”, јуче није одговарао на позиве „Политике”, али би занимљиво било да се чује како је инвеститор дозволио толике промене пројекта, зашто није поштовао законску процедуру и да ли се консултовао са фирмом која је контролисала радове. Као и то да ли је на ове проблеме указивао министарству, које је урадило ревизију првобитног пројекта и за њега издало дозволу.

Овоме је сасвим сигурно кумовало то што се за преовлађујући критеријум при избору пројектаната и извођача радова, узимају минималне цене. Последица тога су слаб квалитет пројеката и изведених радова. По истом принципу приликом израде просторног плана и експропријације земљишта, најчешће се узима што мања ширина заштитног појаса поред ауто-пута. Због тога је приликом израде косине, њен нагиб већи од технички савладивог, па при пројектовању и каснијем извођењу, настају овакве ствари. Све су то проблеми о којима се годинама говори, али се мало шта предузима да се нешто промени.

ИЗВОР: ПОЛИТИКА

***

ПОВЕЗАНО:

*Инжењери: Наш пројекат мењан без наше сагласности

*Одрон државе на Коридору: Михајловић – пријаве против 16 инжењера

*ЈУЖНЕ ВЕСТИ: Урушава се цео потпорни зид на Коридору 10, стручњци предвиђају нова рушења

————–

29.8.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

3 replies »

 1. Руши се зграда где је смештено и министарство грађевинарства ………..

  ……………….Ruši se fasada zgrade Vlade u Nemanjinoj
  Zgrada Vlade Srbije u Nemanjinoj 22-26 je izgrađena pre 50-60 godina, ima kamenu fasadu, a najverovatnije su pad fasade izazvali potresi od tramvaja koji saobraćaju ulicom
  Deo fasade na zgradi Vlade Srbije u Beogradu u kojoj su smeštena ministarstva danas je počeo da se ruši, pa su intervenisali i vatrogasci na merdevinama, a taj deo je obezbeđen za prolaznike.
  Kako je reporterki agencije Beta rekao policajac, deo fasade na bočnom delu zgrade u Nemanjinoj 22-26 počeo je da se odvaja.
  Vatrogasci su pokušali da zalepe deo fasade, ali nisu stigli ni da se spuste merdevinama, a fasada se ponovo odvalila.

  http://www.telegraf.rs/vesti/politika/653087-rusi-se-fasada-zgrada-vlade-u-nemanjinoj

  A „ министарка „ грађевинарства се излежава у станчићу на Дедињу од 140 м2 без употребне дозволе !

  https://imovinapoliticara.krik.rs/display/disp2/profil.php?disp_id=29

  Беда и мизерија у логору Србија

  Али, има и лепих вести из области грађевинарства.
  Завршена је адаптација ( уз знатно проширење ) седмог оделења затвора у Забели.
  И чека нове станаре.
  Даће Бог, ускоро !

  Свиђа ми се

 2. Господо,
  Поправиће се потпорни зидови.
  Овај се срушио јер је личио на онај у Берлину, између некада две Немачке.
  Међутим, процурила је, можда лажна, вест да ће и куле на Београду на води да се уруше, да се граде мимо мишљења струке, а вероватно нема ни српску грађевинску дозволу, него Шеичку?
  Прича се да Инспекција НА ВОДИ не сме ни да се појави?

  Свиђа ми се