АКТУЕЛНО

Може ли трочлана породица да се прехрани са 500 динара дневно


Минимална потрошачка корпа, као показатељ колико је новца потребно да се дословно преживи месец дана, садржи, рецимо, једно и по јаје дневно, по лимун месечно, као и 22 килограма белог хлеба и 200 грама пецива

фото архива – илустрација

Пред почетак преговора државе и синдиката о повећању минималне цене рада синдикалци су као један од разлога за подизање минималца навели запањујући податак да минимална корпа намирница данас у Србији кошта 36.000 динара. Колико је то мало, показује податак да у њу, између осталог, улази само осмина чоколаде. Због тога је председник Синдиката „Независност” Зоран Стојиљковић изјавио да би било природно тражити да нико не ради за плату мању од 300 евра.

Шта заправо садржи минимална потрошачка корпа и колико је новца потребно да се задовоље минималне потребе трочлане породице? Годинама исто, јер се структура корпе већ година није мењала, а надлежни сматрају да је оваква методологија израчунавања актуелна и да нема потребе да се мења. У чему је разлика између мини и стандардне потрошачке корпе?

Прва је, према стандардима Светске здравствене организације, показатељ колико је новца потребно да се дословно преживи месец дана, односно израчунава количину хране у калоријама неопходним да би човек функционисао.

Ако сагледамо садржај српске минималне потрошачке корпе, видећемо да она садржи основне намирнице, али се о количинама и избору може дискутовати. Да би обезбедила статистичку минималну корпу хране и преживела, трочлана породица требало би да издвоји 16.763 динара. У тој рачуници највише новца ће им отићи на хлеб, месо и месне прерађевине – 6.500 динара.

У корпи су 22 килограма белог и 2,5 килограма осталих врста хлеба и само 200 грама пецива за месец дана. Да ли је реално да се очекује да трочлана породица може да опстане са 400 грама јунећег меса, 1,8 килограма свињског и 2,8 килограма пилећег меса. То је, уз уврштене изнутрице, око пет килограма меса, а најсиромашнија породица требало би да се задовољи са по 200 грама виршли и чајне кобасице месечно, 900 грама мортаделе и 125 грама сардина у уљу.

Јеловник оних који живе од минималца, према статистици, требало би да се заснива на кромпиру, купусу, пасуљу и парадајзу, јер је тих намирница у корпи највише. Има и воћа, али доминирају јабуке, са пет килограма месечно, а потрошачима следује, у најбољем случају, и по један лимун.

ОПШИРНИЈЕ У ШТАМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ

ИЗВОР: ПОЛИТИКА

***

ПОВЕЗАНО:

*Џозеф Штиглиц: Ево како ММФ и Светска банка „у четири корака“ доводе државе у дужничко ропство

*Проф. др Владан Петровић: У Србији је почињен индустријски геноцид!

*

*Kisha D. Dorado: ❝Quidquid id est, timeo Danaos et dona ferentes❝ *

*Драган Милашиновић: Седам лажних Вучићевих теза о Космету

*Док људи умиру од глади, земља се распада, напади на Србе не престају, премијерка задовољна учињеним у Србији!

*Јово Вукелић: Британци за 185 година владања Индијом побили и уморили глађу 85 милиона људи

*Држава одузима децу и због немаштине: Сиротињски данак у крви, судови се „праве луди“, родитељима „везане руке“ – СИРОМАШТВО НИЈЕ ЗЛОЧИН

*Никола Влаховић: Србија после напредњачке Апокалипсе – злочин који се десио и казна која следи

*АГОРА: Како се Срби односе према времену у којем живе – саговорник Бранислав Матић (видео)

*Јован Б. Душанић: Због чега смо осуђени на економско назадовање?

*Еугеника – ужаси западне цивилизације

*Главни ресурс савременог капитализма су – ДЕБИЛИ!

*Александар СОЛЖЕЊИЦИН: Најпростији, најдоступнији кључ за наше ослобођење је – НЕ ЖИВЕТИ У ЛАЖИ!

*Проф. др Слободан Комазец: У канџама странаца и њихових ланаца

*Никола Влаховић: Глад, болест и смрт – три последња круга пакла у Вучићевом радном логору

*Небески народ у Вучићевој европској Србији: Гладан, бос, го, болестан и у безнађу, а власт гости арапске избеглице

————–

30.8.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »