АКТУЕЛНО

Милан Ћулибрк: Златна СНС рибица – Хоће ли и она завршити у Београду на води?


У земљи у којој се политичари држе за реч, многи пензионери, којима је Вучић у новембру обећао 35.000, а добиће 2.175 динара мање, питали би га куд се деде та разлика?

Милан Ћулибрк

 

Прве, бесплатне карте за метро симпатизери СНС-а добили су још у марту, уочи београдских избора. У међувремену, док се метро не изгради, власт се потрудила да грађанима не буде нимало досадно. За почетак мораће да науче да преживе у природи, док траже једну од четири железничке станице, уместо старе, која је затворена – због Београда на води.

Таман кад су и на то почели да се навикавају, власт им је припремила нову сачекушу. Уместо досадашње аутобуске станице, ускоро ће им на располагању бити две нове, обе монтажне – једна поред постојеће, а друга поред „бувљака“ на Новом Београду. Ах, да, и стара аутобуска станица се сели – због Београда на води?

Увелико су у току припреме и за сеобу постојећег Савског моста, преко кога осим трамваја дневно пређу и десетине хиљада аутомобила. И то се ради – због Београда на води.

Прошле недеље министар одбране Александар Вулин уручио је кључеве 23 стана активним и пензионисаним војним лицима. За Вулина је то доказ да власт води рачуна о припадницима Војске. Провладини медији су објавили да су на тај начин решени проблеми подстанара, смештених у хотелу Бристол, који ће да се реновира. Прећутали су, међутим, да се и то ради – због Београда на води, коме ће припасти и хотел Бристол.

Како је кренуло, плашим се да би због Београда на води пола Београда могло да буде сравњено са земљом. Као што ће ускоро са земљом бити сравњен и допола разрушени салон намештаја Симпо. И све то држава ради о трошку пореских обвезника – приде их и малтретира – а заузврат има само 32 одсто власништва у Београду на води. Било би лепо када би неко све те трошкове ставио на папир и грађанима положио рачуне. Не верујем да би многи били срећни кад виде како држава газдује јавним добрима зарад потреба једне приватне фирме.

Срећа у несрећи је да грађани вероватно никада неће ни сазнати пуну истину, па се бар неће нервирати. Као у вицу о Лали и златној рибици. Када ју је упецао, она га замоли да је пусти, а заузврат ће му испунити три жеље.

„Прва жеља ми је да ме моја Соса не вара“, рече Лала.

„У реду“, узврати му златна рибица.

„Друга жеља ми је да, ако ме Соса некада и превари, да ја за то никада не сазнам“, настави Лала.

„Договорено“, рече му златна рибица, зачуђена Лалином жељом. „А трећа жеља“?

„Трећа жеља ми је, ако и сазнам да ме Соса вара, да се бар не једим.“

Понекад ми се чини да неки грађани олако прелазе преко неких ствари, као да им нека имагинарна златна СНС рибица испуњава последњу Лалину жељу. Не нервирају се ни због чега. Чак и када им се сервирају небулозе.

Да ли се, на пример, неко бар мало наједио када је чуо речи председника Александра Вучића да ће већ од октобра, после увећања од пет одсто, пензије од 30.000 повећати на 35.000 динара? Па, како? Биће да је председник рачунао да нико осим њега и његових саветника не уме да рачуна. Или је рачунао да су сви већ заборавили да су пензије од 30.000 динара у новембру 2014. најпре смањене на 28.900 динара? Потом су у 2016. повећане на 29.261 динар (1,25 одсто), наредне године на 29,773 динара (1,75 одсто), а од ове на 31.262 динара (пет одсто). Уз још једну повишицу од пет одсто биће 32.825 динара. У земљи у којој се политичари држе за реч, многи би Вучића питали куд се деде оних 2.175 динара, колико им недостаје до 35.000? Да и то не заврши у Београду на води?

Ако неко мисли да сам цепидлака, нека има у виду да нисам први почео. И да ће до обећаних 35.000 динара пензионери морати да сачекају још једну, до сада највећу повишицу у модерној историји Србије, од 6,6 одсто.

Милан Ћулибрк

ИЗВОР: НИН

1.9.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић