АКТУЕЛНО

„ПОЛИТИКА” САЗНАЈЕ – Септембарска пензија укида Закон о привременом умањењу


Нови нацрт Закона о ПИО предвиђа измене обрачуна пензија за последњу годину радног стажа. – Нема више ни „вечитих” привремених пензијских решења, већ сва после три године постају трајна

Закон о привременом умањену пензија, који је на снази од октобра 2014. године, а којим су пензије веће од 25.000 динара смањене за 22 и 25 одсто биће укинут закључно са исплатом септембарских пензија (исплаћују се у октобру), након чега ће се исплаћивати законске пензије, стоји у новом нацрту Закона о изменама и допунама Закона о ПИО, у који је „Политика” имала увид.

Нови нацрт предвиђа измене обрачуна пензија за последњу годину радног стажа. И то тако што они који оду у пензију почетком године неће више морати да чекају три месеца да званична статистика изађе с подацима о просечној годишњој заради у Републици, већ ће им се она израчунавати тако што ће се просечна месечна примања за јануар те године помножити са 12.

Оном пензионеру коме се не могу утврдити годишњи лични коефицијенти ни за једну календарску годину, годишњи лични коефицијент износиће један. Истовремено, оном ко нема утврђен стаж осигурања за целу календарску годину, годишњи лични коефицијент утврђиваће се сразмерно стажу осигурања навршеном у тој календарској години.

ОПШИРНИЈЕ У ШТАМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ

ИЗВОР: ПОЛИТИКА

————

1.9.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

2 replies »

  1. СПРЕМА СЕ НОВА ПЉАЧКА ПЕНЗИОНЕРА. – Наведени текст из „Политике“ је нејасан и нелогичан, као да је намерно писан да би био неразумљив и закукуљен и замумуљен: у њему се помињу и доводе у везу два закона који нису ни у каквој вези, напротив, у супротности су по својим садржајима и по смислу! Пензије су смањене неуставно и противно Закону о ПИО – посебним законом (тзв. лекс специјалис) који се зове Закон о привременом умањењу пензија. Пензије су неотуђиво уставно право пензионера, стечено по основу издвајања пензијског доприноса током целокупног радног стажа и њихова је висина утврђена у складу са Законом о ПИО. Дакле, пензије имају свој аутономни извор и не представљају буџетски расход, не исплаћују се из буџета и не могу се смањивати мимо решења ПИО о обрачуну и висини пензије, у складу са Законом о ПИО. Због тога је смањивање пензија ради изравнања буџетског дефицита незаконито и неуставно и кажњиво је. – У тексту се наводи да ће се од октобра о. г. „исплаћивати законске пензије“, што је такође збуњујуће и може значити следеће: да је исплата смањених пензија била незаконита! Тачно, смањење пензија било је и остало је незаконито и неуставно! Мора се извршити ревизија тог смањења и покренути поступак против одговорних за ово незаконито чињење. Мора се утврдити ко је обуставио законско усклађивање висине пензија са растом инфлације и са растом просечне зараде, какво је незаконито и неуредно повећање смањених пензија вршено за некакве бедне проценте и на који ће се начин, после свих незаконитих радњи и уведеног хаоса у обрачун и исплату пензија, утврдити износ „законске пензије“! Обајваљени прорачуни из кабинета курјачког о некаквом повећању пензија садрже поново основану сумњу да се опет спрема закидање пензионера, да су изведене „законске пензије“ мање од пензија по решењу ПИО. Исто тако, курјачки се упушта поново у незаконито преобрачунавање пензија, по некаквој својој методологији, и то са различитим процентима „повећања“ пензија по групама пензионера, а са циљем социјалног изравнавања износа пензија опет, наравно, мимо Закона о ПИО. Коначно треба јасно рећи: председник државе нема таква овлашћења, пензије нису социјална категорија и да то није никакво повећање пензија, него враћање пензија на законски ниво! – Пензије су утврђене по Закону о ПИО, а незаконито су смањене оним тзв. привременим законом и од тада влада хаос у одређивању висине пензија и њихове исплате. – Укидање Закона о привременом смањењу пензија отвара следећа питања: 1) утврђивање одговорности за незаконито смањивање пензија; 2) утврђивање „законске пензије“ за октобар о. г. у складу са Законом о ПИО; 3) утврђивање усклађивања пензија са растом просечне зараде и са стопом инфлације; 4) утврђивање висине и масе отетих пензија у периосу од октобра 2014. г. и начина на који ће отете пензије бити враћене, уз обрачун законске затезне камате…

    Свиђа ми се