АКТУЕЛНО

Смрт иза лепе фасаде – Нестручност, неодговорност и бахатост


У протеклих десетак дана обрушила су се три зида. Резултат је једна жртва, а узрок у свим случајевима немар. Само срећом приликом пада потпорног зида на Коридору 10 и огромног бетонског блока са 16. спрата солитера у Нишу, није било страдалих, али јесте у центру Београда, где су се урушила два зида и убила радника на градилишту на ком се некад налазила Амбасада САД.

Херој без здравствене књижице: Место погибије Небојше Туровића

– Нестручност, неодговорност и бахатост – коментарише за „Вести“ учестале несреће грађевински инжењер из Ниша Данијел Дашић.

Он истиче да је недопустиво, да градилиште буде необезбеђено, као што је недопустиво да у Нишу две тоне бетона падну на улицу којом пролазе људи.

– То се дешава се, јер људи на положајима, од врха до комуналних служби, апсолутно немају знања неопходна за послове које обављају. Узрок несрећа је и негативна селекција руководилаца на одговорним местима. На пример, у Нишу су на положају људи без знања и интегритета које је владајућа партија ту устоличила – каже наш саговорник.

После зида пада и Влада

Дашић каже да нема јасног разграничења одговорности и овлашћења.
Да се потпорни зид на коридору обрушио у нормалној држави, пала би влада, а код нас ниједном министру није пало на памет да поднесе оставку – каже Дашић.
Он додаје да је исто и на локалном нивоу.

– У случају пада терасе у Нишу, поправка је пребачена на Скупштину станара. Пријава против управника зграде биће поднета само ако није члан партије на власти – уверен је Дашић.

Мехур од сапунице

Дашић Србију упоређује са мехуром од сапунице, јер „држава само декларативно поштује принципе ЕУ и усваја бројне законе које не спроводи у дело“.

– У Нишу су се обрушиле две тоне бетона, а још није утврђена одговорност. Чак и да су грађани пријавили опасност, то би неко записао и ставио у фиоку. Руководиоци очито функцију доживљавају као бенефит: секретарица, службени ауто и кафана за џабе – указује Дашић и додаје да последично страдају радници који су најмање криви.

Радник погинуо у Београду, Небојша Туровић, био је један од оних који су бранили и преживели Кошаре 1999. године.

После рата дипломирао је економију и запослио се у струци. Након што је предузеће пропало, радио је физичке послове на црно, односно без уговора о раду, здравствене и социјалне заштите и без стажа за пензију.

Инспекција је утврдила и да је подизвођач радова, фирма Анкер бау из Бољевца, регистрована за чишћење зграда. Такође да није поднела пријаву за обавезно социјално осигурање.

Џаба закони

То није била једина несрећа на градилишту последњих месеци. У мају је у Нишу радник преминуо када је на њега пао виљушкар. Пре месец дана у центру Београда радник је пао са четири метра, а неколико дана раније багер је у рикверц прегазио радника. Овог месеца је тешко повређен студент у Београду који се трудио да заради за школовање. Пао је док је развлачио најлон по крову.

Радници су недовољно обучени, нису добро заштићени, а градилишта су већином необезбеђена. Сеад Ајдари, стручно лице у Агенцији за безбедност и здравље на раду, каже да је повреде немогуће избећи, па истиче важност превенције и процене ризика за радно место.

– Закон, Правилник и разна подзаконска акта регулишу ту област, а послодавац и запослени треба да их се придржавају. Рецимо, ако фирма набави шлемове, а радници их не носе, постоји повећани ризик од повреде. Зато, после сваке несреће треба утврдити одговорност- каже Ајдари.

Парада на градилиштима

– Државни функционери и инспекција на градилишта одлазе само када је празник или дан грађевинаца, у политичким кампањама или када се десе велике несреће које су медијски пропраћене, а за пар дана се све врати на старо – каже Веселиновић.

Министри заштићени

Председник Удружених синдиката Србије Слога Жељко Веселиновић сматра да се повреде на градилиштима често не пријављују и да је неретко радник подмићен да ћути.

Он указује да радници махом раде на црно, јер су угашена велика предузећа која су имала колективне и појединачне уговоре и одељење за безбедност и заштиту на раду. Веселиновић сматра да држава може лако да прецизира ко и како може да гради, али да се то не чини јер су критеријуми за дозволе новац и везе.
– Када би због несрећа био смењен бар један министар, то би довело до утврђивања система одговорности. У супротном, све ће се наставити се по старом – закључио је Веселиновић.

 

ИЗВОР: Д.Декић-ВЕСТИ

***

ПОВЕЗАНО:

*Грделица грађена без дозволе – Једанаест измена прошло мимо законске процедуре и одобреног пројекта Коридора 10 из 2010.

*Инжењери: Наш пројекат мењан без наше сагласности

*Одрон државе на Коридору: Михајловић – пријаве против 16 инжењера

*ЈУЖНЕ ВЕСТИ: Урушава се цео потпорни зид на Коридору 10, стручњци предвиђају нова рушења

———

1.9.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

5 replies »

 1. И сам закон је кљакав: не врши се ревизија детаљног пројекта, тако да се он и прилаже без детаља – само шарени пдф-ови. Данас-сутра кад устреба, неће се знати шта је и где уграђено.

  Свиђа ми се

 2. Чуди да Вучић није отворио и пар потпорних зидова и погибију радника.
  Шта је за њега пар радника дневно, кад му ни Србија не представља ништа.

  Свиђа ми се

 3. Мало веселије.
  Данас је дан знања, науке.
  Данас је у Русији празник – Дан знања, Дан почетка школске године, Дан поласка првака у школу.
  Драги школарци, студенты, професори, учитељи и васпитачи Србије!
  Од свег срца честитамо вам Дан Знања!
  Први Септембар је драг свима кога уче и ко учи.
  Од овог дана почиње учење основаца, стартује завршна године за матуранте и дипломанте.
  Успех у учењу у многом зависи од љубави према знању, одговорности и самоодрицања, како ученика тако и од педагога.
  Од тога какво васпитање и образовање добију наши ученици, зависиће будућност наше Отаџбине Србије
  Свима који уче желимо јаку вољу, поштовање старијих, савести и одговорности – учитељима мудрости, стрпљења, самодисциплине-
  Желимо свима добро здравље, доброту, веру и љубав.

  Свиђа ми се