АКТУЕЛНО

ЗА ИСТИНУ И ПРАВДУ О БЕБАМА – Почиње испитивање случајева несталих беба


Мешовита комисија формирана са задатком да истражи случај несталих беба одржала је први састанак у јуну ове године. О свему што се у међувремену догађало ширу јавност, која је заинтересована за ову тему, обавештавао је Радиша Павловић, председник Удружења „За истину и правду о бебама“и члан комисије, на својој фејсбук страници. Само у Крагујевцу имамо 122 пријаве родитеља који верују да су им деца украдена из породилишта, а пристигло је и 17 нових. Реч је о родитељима који до сада нису пријављивали нестанак јер нису имали поверења у државне системе, каже Павловић.

Почетком септембра владина Комисија за утврђивање поступања надлежних органа у случајевима несталих беба требало би да почне да ради на првим конкретним пријављеним случајевима у којима родитељи верују да су њихова новорођенчад украдена из породилишта широм Србије. Реч је о несталим бебама највише из последњих деценија прошлог века, процењује се да их је више од 3.000, а родитељима је речено да су им бебе умрле после порођаја, мада ни документе о смрти ни тела никада нису добили.

„На следећем, трећем по реду састанку од оснивања владине комисије, који треба да буде одржан током наредне недеље, предвиђено је да завршимо протоколарни део око пословника, а затим и да почнемо практични део – да приступимо сваком појединачном пријављеном случају. Само у Крагујевцу имамо 122 пријаве родитеља који верују да су им деца украдена из породилишта, а пристигло је и 17 нових. Реч је о родитељима који до сада нису пријављивали нестанак јер нису имали поверења у државне системе”, објашњава за „Политику” Радиша Павловић, члан поменуте владине комисије и председник Удружења за истину и правду о бебама.

Павловић већ десетак дана има полицијску заштиту због, како је наш лист већ писао, учесталих претњи и саботажа на његовом аутомобилу. Од 18. августа по налогу тужиоца у Крагујевцу, док се не истраже пријављене претње, припадници полиције штите члана владине комисије и његову породицу.

„Претње су учестале, нарочито преко друштвених мрежа и ми из удружења доводимо их у везу са истрагама које сами спроводимо. Реч је о 13 случајева несталих беба које испитујемо у последње време, а постоје сумње да се двоје деце украдене из породилишта налазе код бивших службеника Државне безбедности”, наводи Павловић.

Он напомиње да чланови владине комисије која испитује пре свега одговорност у поступању надлежних у сваком пријављеном случају несталих беба треба да имају могућност да самостално истражују. Њима треба да буде омогућен приступ документацији у здравственим установама у којима је обављен порођај, као и приступ раније прикупљеним документима у полицијским и тужилачким истрагама.

„Оснивањем поменуте владине комисије и укључивањем родитеља који верују да су им деца отета одмах после порођаја у њен рад, Србија испуњава део пресуде Европског суда за људска права који је нашу земљу обавезао да у сваком појединачном случају сумње родитеља пружи потпуну истину о догађају”, каже Павловић.

Подсећамо, наша држава је у Стразбуру 2013. године изгубила спор који је пред тамошњим судом покренула Зорица Јовановић, која никада није добила комплетну документацију о смрти новорођеног сина у ћупријском породилишту 1983. године, као ни тело бебе. Европски суд за људска права пресудио је у септембру 2013. године да Србија није понудила адекватне одговоре и истрагу у вези са њеним сином и наложио нашој земљи да у року од годину дана успостави механизам за пружање истине у свим случајевима у којима родитељи верују да су им бебе киднаповане у породилиштима. Ни после пет година, овај механизам није успостављен.

ИЗВОР: ПОЛИТИКА(29.8.2018.)

***

***

ПОВЕЗАНО: 

*

*ЗА ИСТИНУ И ПРАВДУ О БЕБАМА: Основана мешовита комисија за испитивање случајева несталих беба

*ЗА ИСТИНУ И ПРАВДУ О БЕБАМА: Уместо силе права, примењује се право силе!

*ЗА ИСТИНУ И ПРАВДУ О БЕБАМА – У МЕДИЈА ЦЕНТРУ 28.03.2018 – ДОГОВОРЕНЕ ИСТРАГЕ ОДМАХ (видео)

*

*УДРУЖЕЊЕ „ЗА ИСТИНУ И ПРАВДУ О БЕБАМА“: Зашто комисија још није почела са радом?

*ОСНИВА СЕ КОМИСИЈА ЗА АФЕРУ НЕСТАЛИХ БЕБА: Под лупом сваки пријављени случај

*Представници Удружења „ЗА ИСТИНУ И ПРАВДУ О БЕБАМА“ били на састанку у Министарству правде и Дирекцији полиције

*Удружење ЗА ИСТИНУ И ПРАВДУ О БЕБАМА: Павловић од министра полиције тражи ХИТАН састанак

*

*ВАЖНО: Нестала деца не смеју да остану тајна!

*„ЗА ИСТИНУ И ПРАВДУ О БЕБАМА“: КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ ЗА НАДЛЕЖНЕ, ЗАХТЕВ ЗА НЕЗАВИСНУ ИСТРАГУ О ЗЛОЧИНУ ПРЕМА РОДИТЕЉИМА И СРОДНИЦИМА КОЈИ НЕКО У ИМЕ ДРЖАВЕ ЗАТАШКАВА ДЕЦЕНИЈАМА (ВИДЕО)

*РЕАГОВАЊЕ: „Новим законом о `крађи беба` је предвиђено ослобађање од кривичног гоњења свих починилаца у ланцу организоване трговине бебама, што је и разлог за његово доношење“

*ХИТНО: НЕЋЕМО нови закон по налогу Савета Европе и Стразбуршког суда, којим прозападне странке на власти уз помоћ НВО отклањају могућност да се гоне починиоци и разоткрије ланац крађе беба!

*Родитељи украдених и несталих беба: НАЋИ СВАКО НЕСТАЛО ДЕТЕ – КО ШТИТИ „КУПЦЕ“ – НЕЋЕМО ПАРЕ, ХОЋЕМО ДЕЦУ!

*ПОМОЗИМО РОДИТЕЉИМА УКРАДЕНИХ БЕБА ДА СЕ САЗНА ИСТИНА: „Путују наше бебе у све крајеве света одлазе на пут без повратка са исељеничким пасошима, са непознатим људима путују у Шведску, Данску, Норвешку, Француску, Америку… Сваке године све их је више…“

Страница удружења, кликом на линк http://kradjabeba.org/001972.html.

——

1.9.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић