АКТУЕЛНО

Протест у Пироту: Ако се не обустави изградња малих хидроелектрана, прогласићемо еколошку аутономију Старе планине


Више хиљада грађана окупило се данас у Пироту на протесту који је организован против изградње малих хидроелектрана на Старој планини и у заштићеним подручјима. Борба за реке у овом случају превазишла је локални ниво, јер су се становницима Пирота и старопланинских села придружили еколошки активисти, планинарска друштва, удружења и грађани из свих делова Србије. Са протеста је поручено да од представника власти очекују да у наредних неколико дана донесу мораторијум на све пројекте МХЕ на Старој планини, у супротном, како су рекли, прогласиће еколошку аутономију Старе планине.

„Уколико представници власти у наредних неколико дана не прогласе мораторијум на изградњу свих малих хидроелектрана у парковима природе, ми ћемо прогласити еколошку аутономију на Старој планини. Где год се појави багер, ми ћемо га спречити или размонтирати. Коме ћемо се обратити?Нећемо ником. О рекама Старе планине одлучиваће људи који ту живе“, рекао је Александар Јовановић из иницијативе „Одбранимо реке Старе планине“ која је организовала протест у Пироту.

“Одбранимо реке”, “Србијо чувај своје реке”, “Воду на слободу”, “Убице даље од наших река”, “Бизнис хоће Стару планину да претвори у пустињу”… само су неки од транспарената који су се могли видети на данашњем протесту. Борба за реке траје на Старој планини већ годинама, пре свега за реку Темску коју су грађани успели да сачувају од потпуног исушивања. У међувремену, донета је одлука да се на територији општине Пирот изгради чак 58 малих хидроелектрана. Имајући у виду искуства мештана Јошаничке бање где су МХЕ девастирале реку и живи свет у њој, становници Пирота поручили су да то неће дозволити на Старој планини.

„Позивам министарку грађевинарства Зорану Михајловић чије министарство даје грађевинске дозволе да дође у Јошаницу, да прошета поред Јошаничке реке и види шта се десило са њом, где је нестала. Позивамо и министра заштите животне средине Горана Тривана да дође у Ракиту, да види где је то нестала река“, рекао је Јовановић.

Први прави еколошки протест у Србији, како је један од говорника назвао овај простест, организовала је иницијатива „Одбранимо реке Старе планине“ заједно са Удружењем Темска и Савезом месних заједница Старе планине.

„Дошли смо да бранимо наш живот, наше воде, нашу будућност. Нема важније и мање важне реке. Реке су наш живот и он је свуда подједнако важан. Морамо истрајати за сваки поток и врело, ово је борба за живот. Добродошли на први еколошки скуп Србије“, рекао је Александар Панић, један од чланова иницијативе „Одбранимо реке Старе планине“.

Он се захвалио свима који су подржали протест, удружењима и друштвима која су дошла из бројних градова Србије, али је упутио и, како је рекао, „ироничну захвалност представницима градске власти Пирота који нису нашли за сходно да дођу и подрже своје грађане“.

На скупу је речено и да држава и надлежне институције игноришу чињеницу да МХЕ и инвеститори дивљачки уништавају животну средину. Како кажу, зову се мале зато што производе малу количину енергије, али су велике када је уништење природе у питању.

„Какви су то извори зелене енергије који неповратна уништавају животињске и биљне врсте. Људи нису потребни природи, природа је потребна њима“, речено је на протесту.

Окупљенима се обратио и познати српски тренер и спортиста Зоран Ђорђевић.

Реке морамо да заштитимо, ако треба и животом. Ја сам спосртиста, на тај начин размишљам., али овде фер плеј не постоји, овде морамо телима да станемо и да им покажемо да смо спремни да погинемо за реке, за Стару планину. Зато вас све молим, не дајте Стару планину. Спремни су зарад соспетвеног интереса да је продају“, рекао је Ђорђевић.

Организатори протеста посебно истичу чињенице да је укупан допринос МХЕ енергетском систему Србије свега један одсто, а да је уништење природе неповратно и да након изградње цевовода остају сува корита.

Александар Панић је за Инсајдер рекао да је у случају малих хидроелектрана рачуница једноставна и јасна. Од њих, како каже, корист има само инвеститор, док заједница трпи штету.

„Корист од МХЕ има само појединац, односно инвеститор који као повлашћени произвођач добија четири пута већу откупну цену, коју притом сви ми плаћамо кроз рачуне за струју, кроз ставку обновљиви извори енергије“, напомиње Панић за Инсајдер.

Он каже да је невероватно да је дозвољена изградња у заштићеним подручјима у стаништима заштићених, строго заштићених и угрожених врста.

Савез месних заједница Старе планине се већ годину дана активно бори против градње малих хидроелектрана на Старој планини. Министар заштите животне средине Горан Триван је тек недавно за Инсајдер рекао да изградњу МХЕ треба забранити у Националним парковима природе. Он је најавио да ће зато тражити измену закона и да се неће помирити с тим да се настави градња МХЕ у заштићеним подручјима.

Проблемима изградње малих хидроелектрана Инсајдер се бавио у серији текстова. Према подацима до којих је дошао Инсајдер, чак седам мини хидроелектрана у Општини Рашка изграђено без мишљења Завода за заштиту природе. За једну је чак, како је утврдио Инсајдер, дато негативно мишљење, али то надлежне институције није спречило да инвеститору издају све неопходне дозволе за рад.

Изградња малих хидроелектрана: Дозволе у корист инвеститора, а на штету природе

Изградња мале хидроелектране у заштићеној зони: Институције мењале одлуке без упоришта у документацији

Данас питамо: Зашто је дозвољена изградња малих хидроелектрана без сагласности Завода за заштиту природе?

 

ИЗВОР: ИНСАЈДЕР

***

ФОТО: ВЕТА

***

***

ПЛАН или РАТ ЗА ВОДУ у будућем времену!!!

ПОВЕЗАНО:

*Стиже 5000 људи из ЦЕЛЕ СРБИЈЕ: у недељу у Пироту велики протест против електрана на Старој планини

*ДАНАС ЈЕ ПОБЕДИО ЗДРАВ РАЗУМ: „Еколошка буна“ код Темске, мештани враћају реку у корито (фото, видео)

*Ћута Јовановић: Иза градње МиниХидроЕлектрана на Старој планини стоји криминал

*ОДБРАНИМО РЕКЕ СТАРЕ ПЛАНИНЕ: Подршка за мештане који не одустају свесни значај овог природног блага

*„Србијаводе“ дају у закуп корита река?!

*Петиција Унеску за „одбрану“ Старе планине од мини-хидроелектрана

———-

2.9.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Mi ovde imamo nacackane male hydroelektrane na rekama – ali su sve bez jezera! GLAVNA CINJENICA Je GLOBALNA PROMENA KLIME, koju organizator ne vidi i BACICE PARE ZA DZABE – ko Anfikanci na Nilu. NECE BITI VODE U BUDUCNOSTI: samo u Sibiru i na Aljasci. Na Balkanu u Evropi ce biti SUSE – reke ce se isusiti – od najvecih ce ostati potoci – a mozda NISTA! Ta stoka u vrhu Srbije sve radi naopako: dok se svi okrecu Aziji – oni se okrecu Americi ; dok se svi okrecu SOLARNIM uredjajima jer ima sunca a nema vode – oni grade HYDROELEKTRANE! BUDALE!

    Свиђа ми се

  2. oprostie, cela srbija je uz staru planinu, i tako treba pokazati zube, bar dok su u vilici.
    ali gde ste svi kad se podmukli rovni dizao i kako je pakleno izgledao devastiran kraj gde sad cami neka smrdljiva voda? ko je video, zna, al ajd sto stoji voda nego sta je pod vodom? zar srbski manstir nije vredan protesta i dolaska mnogih udruzenja koja tvrde da su reke zivot? ono, jesu al ziva voda je Gospod i sveta mesta Njegova. a Gracanica je pod vodom.
    i gde su udruzenja i srcani otpor kad se treba odupreti danku u krvi u porodilistima i delom nekih spodoba iz fantomskih centara zcr??? zar srbce i to svako nije nas zivot i ziva voda i izvor??!!

    Свиђа ми се