АКТУЕЛНО

Основан САВЕЗ ЗА СРБИЈУ (видео)


У препуном амфитеатру Сава центра основан Савез за Србију као највећи опозициони блок у Србији тренутно.

Жељко Веселиновић, председник УСС Слога рекао је да је свугде у свету нормално да се синдикати баве политиком и позвао своје колеге из синдиката да се прикључе Савезу јер само тако ће “и радник напокон моћи нешто да се пита у овој земљи”.

Славиша Ристић, народни посланик и председник покрета Срба са КиМ “Отаџбина” рекао је да је овај покрет одлучио да приступи Савезу због јасног става да неће бити призната било која врста правног субјективитета такозваног Косова. “То је за нас довољно да уђемо у заједничку борбу за слободну Србију“, рекао је Ристић, и додао да је Србија окупирана у Београду од режима Александра Вучића, који „истину може да изговори само када се збуни“.

Градоначелник Шапца и председник Заједно за Србију Небојша Зеленовић, рекао је да грађани могу да се изборе за пристојну Србију и да је циљ да се грађанима и Србији врати самопоуздање. “Слобода се не добија на поклон. Да ли желимо да милиони људи одлучују о својим животима или да један човек одлучује о милионима наших живота? Овде смо да победи живот свих нас.” рекао је он.

Председник Народне странке Вук Јеремић рекао је да за Вучића потпис на косовску независност значи још четири године неограничене власти, још четири године неконтролисаног богаћења, још четири године одлажења на Шредерове свадбе и Клинтонове балове, још четири године Марића, Информера, Парова и Фарми.

„За Србију тај потпис значи трајно одрицање од територије од које се нико није одрекао ни за пет векова турске окупације. Јеремић је навео да до тог потписа не сме дође, и додао да ће дан оснивања Савеза за Србију остати упамћен као дан када је Србија почела да се буди из обамрлости и ослобађа страха.

Драган Ђилас, један од оснивача Савеза за Србију, говорио је о “великим лидерима”, односно о обичним људима који су доживели притиске напредњачке власти али се нису одрекли својих уверења.

“Они су борци против страха а ми смо због њих дужни да се боримо и направимо Србију бољом земљом. Данас овде седи нас десет али да би нешто направили, није довољно нас десет, треба да се прикључе све странке, сви појединци и да заједно градимо ову кућу из темеља“, рекао је Ђилас.

Председник општине Чајетина Милан Стаматовић рекао је да је један од циљева борба за слободне и фер изборе и да Савез мора инсистирати на томе. “Да би наш програм могли да спроведемо, морамо да променимо власт. Зато нам је потребна подршка свих вас” – рекао је Стаматовић.

Председник Левице Србије Борко Стефановић рекао је да је победа могућа када се окупе људи који су честити и који имају различита уверења као што су оснивачи Савеза урадили. “Ко ће зли стати на пут ако ми нисмо сви заједно” и цитирао “од данас трешћемо дрво слободе”

Председник Покрета за преокрет Јанко Веселиновић рекао је да Савез ствара наду у правду јер народ у Србији вапи за правдом. “Дан за изборе не сме бити дан када се купљени гласови претварају у неспособна министарства. Јер онда имамо владу која не може да се избори са једном нелегалном кафаном, а један легални потпорни зид им се руши”, рекао је Веселиновић.

Председник Демократске странке Зоран Лутовац рекао је да је ДС потврдио жељу да буде део Савеза.

“Ово је претполитичко доба и наше разлике су ирелевантне. Нисмо прости збир малих рејтинга већ једна снага која показује да можемо заједно да се боримо” рекао је Лутовац, и додао да је напредњачка власт искоренила стид и сада мисли да све може.

„И могу ако их ми не спречимо“, рекао је Лутовац.

Председник Двери Бошко Обрадовић рекао је да је Савез за Србију више од дневне политике и опозиционе сарадње, и да је то је питање нове политичке културе дијалога и договора у општем интересу. Дубоко верујем да ако наставимо овим путем – побеђујемо, прво себе и оно што до сада није ваљало у нама самима, а онда и ову катастрофалну власт, и доносимо нормалност, пристојност и бољитак за Србију. И то је та кључна речца – за. Ми нисмо против било кога – ми смо Савез за Србију“, рекао је Обрадовић.

На скупу је говорио и писац Љубивоје Ршумовић, као и Јелена Беба Балашевић.

Прес служба – Савез за Србију

***

Савез за Србију – каква-таква противтежа

У време када владајући у Србији без било каквих проблема и са убедљивом већином освајају изборе, опозиција поново покушава са уједињавањем. Шта је то с чиме ће се суочити новоформирани Савез за Србију?

Потписивањем споразума званично је оформљен опозициони блок Савез за Србију (СЗС). Савез тренутно чини десет партија и покрета, који су се окупили око програма у 30 тачака.

Савез за Србију основали су Народна странка, Демократска странка, покрет Двери, Левица Србије, Здрава Србија, Покрет за преокрет, покрет Отаџбина, Удружени синдикати Слога, Заједно за Србију и некадашњи председник ДС и градоначелник Београда Драган Ђилас, који је и иницирао оснивање тог блока.

Оснивачи СЗС очекују да ће се том блоку придружити још неке странке и покрети, а као главне тачке програма наведени су: стварање услова за фер изборе, борба против криминала, противљење чланству Приштине у УН, нова економска политика, запошљавање младих и борба против сиромаштва. Претпоставља се да ће се Савезу за Србију прикључити и Демократска странка Србије (ДСС), након своје скорашње седнице Главног одбора.

Лидер Двери Бошко Обрадовић је навео и три кључна циља који се налазе пред Савезом: програмска платформа у 30 тачака, прелазна експертска влада орочена на годину дана, и нова политичка култура да се разговара нормално без обзира на разлике. Председник ДС Зоран Лутовац се на оснивачком скупу осврнуо и на идеолошке разлике које постоје унутар СЗС, и које су већ предмет контроверзи, рекавши „да су те разлике ирелевантне. Тек у ’нормалној Србији’ ће те разлике постати релевантне“.

Нова опозициона нада

Проглас Савеза за Србију истиче да политичка сцена више није иста и да опозициони бирачи сада имају наду да у Србији може доћи до промена. Формирање СЗС заиста јесте једно велико укрупњавање опозиције, оцењује за DW извршни директор ЦЕСИД-а Бојан Клачар, и то јесте велика новина на српској политичкој сцени. „Оволико снажно уједињење различитих политичких странака нисмо имали прилике да видимо од доласка Српске напредне странке (СНС) на власт 2012 године. Самим тим ће СЗС на карту уједињења покушати да дође до бирача, који у бројним истраживањима говоре да желе уједињење опозиције. А при томе ће морати да покажу доследност око свега што су се договорили, јер бирачи неће имати разумевања за једну лабаву и некоординисану коалицију“”, истиче Клачар.

Озваничење Савеза за Србију би, према речима Бојана Клачара, требало да доведе до већег заједничког рада, „јер смо до сада имали доста ситуација у којима су поједини лидери странака искакали са својим соло ставовима“. То ће, дакле, бити један од субјективних фактора, али постоји и друга велика препрека, а то је реакција власти, која сасвим сигурно неће скрштених руку посматрати политичко деловање СЗС.

„Очекујем да ће СЗС постати доминантна мета напада власти, јер ће их СНС перципирати као највећег и најозбиљнијег противника. То значи да ћемо тек након пар месеци, када прође можда најжешћи талас напада, моћи да измеримо прави рејтинг и снагу Савеза за Србију. Тај период ће бити и највећи изазов за новоформирани Савез“, сматра Клачар.

Две опције су сада на столу

Као неку врсту освежења новинар Срђан Шкоро за DW наводи део обећања СЗС о формирању прелазне, експертске владе. „Та понуда да годину дана нико од њихових лидера неће ући у непосредну власт, већ ће формирати једну прелазну владу која би довела до слободних избора на свим нивоима – не знам како и да ли ће у томе успети – али свакако као идеја заслужује поштовање. Али, док до тога не дође, мислим да ће морати много да раде, да скину кравате, сакое и сатове, и да крену међу људе који тренутно живе под тоталном хипнозом и у медијском мраку“, оцењује Шкоро.

Колико ће новоформирани СЗС бити нова нада опозиционих бирача тек ће се видети, али неке позиције су већ постављене, наводи Шкоро. „Сада ипак постоји неко опозиционо језгро. Реално, сада постоје две опције и грађани ће условно речено бити принуђени да се опредељују између те две опције: уједињене власти око СНС, и овог Савеза за Србију који се појавио као нека каква таква противтежа. А да би се нешто од планова СЗС остварило, они ће морати да се некако пробију у медије“.

Преживети медијске нападе

Лакше рећи него учинити. Пробој у медије ће вероватно бити и најтежи задатак Савеза за Србију. Осим сада већ традиционално лоше ситуације у медијима, постоје и напори власти да се на разне начине спрече и ретки преостали опозициони медијски гласови у електронским и штампаним медијима. Истовремено се може очекивати само појачавање медијске кампање против лидера опозиције, која већ сада поприма застрашујуће размере.

Ти напади ће се само појачавати уколико Савез за Србију почне да прави неке резултате, било на неким изборима, или уколико крене пораст њиховог рејтинга, напомиње Бојан Клачар. „Ту би требало рачунати и на критике које ће на рачун СЗС стизати и од оних који нису наклоњени садашњим властима, али нису задовољни сарадњом странака које се програмски озбиљно разликују“, каже Клачар.

Резултати смирују ситуацију

А на тај проблем је наишла и Демократска странка (ДС), које је приступила Савезу за Србију након прилично бурне седнице Главног одбора. Сарадња са, пре свега, покретом Двери је очито била претежак залогај за многе унутар ДС, и седница ГО је завршена са 11 гласова против и девет уздржаних. Београдски медији јављају да је првом председнику ДС Драгољубу Мићуновићу одузета реч, након чега је Мићуновић и напустио седницу Главног одбора. Колико све то сведочи о унутрашњим напетостима унутар СЗС које могу ометати њихов политички рад у будућности?

Срђан Шкоро примећује да се нико није осврнуо на чињеницу да је већина оних који су против сарадње са Дверима, или Демократском странком Србије (ДСС), на руководеће позиције дошла управо некадашњим договором ДС и ДСС. Читав Савез за Србију је на известан начин, ако погледамо политичке биографије, коалиција ДС-ДСС плус Двери, напомиње Шкоро, и додаје како се „нада да у СЗС постоје људи који оцењују да је ту потребно имати и такав део политичког спектра“.ж

Бојан Клачар истиче да и за ДС важи што и за остале странке Савеза за Србију, а то је да ће „ДС бити стабилнија уколико се овај Савез у пракси покаже као добро решење, и уколико буде имао добре рејтинге и постизао добре резултате. Уколико тих резултата не буде било, унутрашњи отпори ће бити све јачи“.

ИЗВОР: dw.com/sr

————-

3.9.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

5 replies »

  1. Овде мањкају главни мутиводићи фондације ; бисерко, кандић, милић, жене у црно, лгбт и остали сателити који служе овим промотерима амероангло демокрације. Ово ми делује овцоизација прије свега самих себе и још по кога ко није прогледао, сјаши мурта а узјаши курта! Народе мој отворите широм све што се отворити може! Шта они овде промовишу? Сви су сурадници у издаји сваки има свој удео, а да има држававе већина би била ухапшена због дела из претеклости, кршења устава итд.

    Свиђа ми се

  2. Не знам зашто, али ми се чини да иза овог „Савеза за Србију“ стоји нико други до Тачијев и Харадинајев брат Александар вУЧКић, иначе позант као и добар пријатељ Драгана Ћиласа.

    Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.