АКТУЕЛНО

ШПАНИЈА: Мајкама украли 300.000 беба – Лекар (85) Едуардо Вела, оптужен за отмицу новорођенчета пре скоро пола века


Гинеколог Едуардо Вела (85) осумњичен да је у Сан Рамон болници у Мадриду учествовао је у отмици Инес Мадригал, данас 49-годишње жене која га је оптужила да је фалсификовао њен извод из матичне књиге рођених како би њена мајка која ју је усвојила постала њена биолошка мајка, у јуну ове године појавио се на суду у Мадриду… О крађи беба у Шпанији пише хрватски портал 24.сата.

Он је тада био запослен у споменутој болници, а у пролеће 1969. године фалсификовао је Инесине документе како би бебу могли да продају. Мајка која је усвојила Инес Мадригал рекла је истину својој кћери кад је напунила 18 година, и све време је подржавала њене напоре и жељу да открије ко су јој прави родитељи. Умрла је пре две године.

– Увек сам говорила да ми није дала живот, али да ме је родила у свом срцу. Она је живела да би се бринула о мени и видела ме срећну – рекла је Мадригал о својој мајци која ју је одгајила.

Шпанија као супермаркет беба

– Не верујем да ће Едуардо Вела рећи истину. Неће сигурно признати ко ми је мајка и у каквим сам се околностима родила. Не верујем да ће се то догодити, али бих волела кад бисмо могли доћи до сазнања о свим женама које су родиле у Сан Рамон клиници. Али ни то се вероватно неће догодити па се само надам да ће добити заслужену казну – казала је Мадригал и истакла да је ово суђење јако важно како би се евентуално отворили и други случајеви.

Инес Мадригал

– Шпанија је била супермаркет за бебе за целу Европу и јужну Америку, а не само за Шпанију – казала је Мадригал.

Guillermo Pena, адвокат Инес Мадригал, рекао је како овај случај даје Шпанији шансу да напокон пређе социолошке и психолошке баријере прошлости и препозна шта се то догодило бројним породицама широм земље.

За време Франковог режима нестало 300 хиљада беба

А догодило се то да је за скоро 50 година у Шпанији нестало 300 хиљада беба. Украдене су и продане, а мрежу препродаваца су чинили лекари, медицинске сестре, свештеници и часне сестре. Отимали су децу из болница и давали на усвајање имућним паровима за велике своте новаца. То се све догађало под режимом диктатора Francisca Franca, последњег фашистичког вође у Европи који је диктаторски водио земљу те брутално ликвидирао све своје политичке противнике.

Већини жена које би родиле рекли би да су им бебе умрле током порођаја, или убрзо након њега. Наводно преминуле бебе никад не би виделе нити су добиле смртовницу. Било је забрањено и да сахране новорођенче.

Одузимање деце је најпре било политички мотивисано. Нестајале су бебе родитеља који су били познати као критичари режима. Парови без деце, који су подржавали Франка, и чија је вера и финансијска сигурност показивала да више заслужују родитељство могли су усвојити неко од те деце, за коју су морали платити тражени износ.

Легализована крађа

Одузимање деце је било легализовано декретом из 1940., који је подржавао одвајање од биолошких родитеља у случају да је у опасности морално васпитање детета.

Бебе су најпре биле смештене у цркве, а свештеници су преузимали улогу посредника. Примопредаја деце најчешће је била у црквама. Новопечени родитељи тако би добили дете и документа којима се потврђивало да је то њихов биолошки потомак.

Многи верују да је трговина децом настављена и након пада Франковог режима 1975. године, и трајала све до почетка 90-их година. Но, тада деца више нису одузимана критичарима режима, него углавном самохраним или сиромашним мајкама. Ни усвојитељи нису увек били свесни да су деца украдена, јер су им објаснили да се мајка одрекла свога детета.

Скандал око украдених беба је избио пре скоро десет година кад су Antonio Barroso и Juan Luis Moreno сазнали да су украдени као деца. На самртној постељи Морену је отац открио да га је купио од једног свештеника у Сарагоси, а Баросу је часна сестра признала да га је продала за око 200.000 песета, што је тада одговарало вредности једног мањег стана. Barroso је тек са 38. година тако сазнао да су га његови родитељи заправо купили.

Аутор: Ива Ребац (25.06.2018.)
ИЗВОР: 24 САТА

***

ПОВЕЗАНО:

*ЗА ИСТИНУ И ПРАВДУ О БЕБАМА – Почиње испитивање случајева несталих беба

*ПОМОЗИМО РОДИТЕЉИМА УКРАДЕНИХ БЕБА ДА СЕ САЗНА ИСТИНА: „Путују наше бебе у све крајеве света одлазе на пут без повратка са исељеничким пасошима, са непознатим људима путују у Шведску, Данску, Норвешку, Француску, Америку… Сваке године све их је више…“

3.9.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић