АКТУЕЛНО

БиХ: Обновљено суђење – Тужиоцу у предмету Орић упућене пријетње смрћу


„Ни почетак обновљеног суђења Насеру Орићу није прошао без пријетњи. Овога пута упућене су тужиоцу БХ Тужилаштва Мирославу Јањићу и његовој породици“ објавио је АТВ.

Јањић је за АТВ-е потвдио да је добио пријетње смрћу и да је то пријавио надлежним институцијама. Све би се могло довести у везу са случајем Орић, који тужилац Јањић води од самог почетка. Каже да је пријетећа порука стигла из иностранства и то прије почетка обновљеног поступка, у коме се Орићу и Сабахудину Мухићу суди за убиства српких заробљеника у Подрињу.

„Ради се о пријетњама смрћу. Одмах сам их пријавио Тужилаштву, СИПА-и и од њих очекујем реакцију у овом случају, као и случају лажног пријављива инспектора СИПА-е, гђе сам такође оштећен, које се десило прије двије године. Ове пријетње могу довести у директну везу са поступањем у предмету Насер Орић, с обзиром да су стигле до лица које је било један од свједока у том предмету,“ рекао је Јањић.

У случају да пријетње не буду санкционисане, сматрам да ће то у великој мјери утицати на рад судија и тужилаца, поручује Јањић који је данас, на почетку процеса Орићу и Мухићу затражио да се у другостепеном поступку поново саслушају сви свједоци. На тај начин би се покушале исправити грешке, које су довеле до ослобађајуће пресуде.

„Поштовани суде, Тужилаштво предлаже, да се у другостепеном поступку изведу сви докази Тужлаштва, који су били на провостепеном и то како сведоци, тако и материјални докази,“ рекао је Јањић.

На крају је суд одбио тај приједлог и прихватио поновно саслушање само два свједока, међу којима је и заштићени, који је на почетку првостепеног процеса Орићу, детаљно описао начин на који су убијани српски заробљеници. Свједочио је видео линком, а након свега што је рекао пожалио се да му је мајка претучена. Због мјера заштите, које има, још се не зна када би могао да свједочи у обновљеном поступку. Око зграде Суда и Тужилаштва БиХ данас су се појавили транспаренти којим се даје подршка оптуженима Орићу и Мухићу, а у судници су били представници бошњачких удружења који су раније редовно пратили суђење. Одбрана се одмах успротивила поновном саслушању свих свједока, наводно због економичности поступка.

„Јер било који оптужени има право на један ефикасни поступак, односно да се суђење што прије оконча. А гђе су права жртва, то ћете морати да питате неког другог,“ рекла је Лејла Човић, адвокат Насера Орића.

Орић и Мухић у судницу ће поново 17. септембра. Оптужени су за убиства Митра Савића, судије Слобода Илића и Милутина Милошевића. Апелационо вијеће Суда БиХ је укинуло ослобађајућу пресуду и одредило датум почетка поновног суђења.

ИЗВОР: АТВ

————

4.9.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић