АКТУЕЛНО

Дани Републике Српске у Србији


Србија је незаобилазан фактор мира и стабилности на Балкану, најважнија земља која показује љубав према Републици Српској, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик, на свечаној академији у Комбанк дворани у Београду, којом су почели „Дани Српске у Србији.

Додик је оценио да је Србија, коју предводи Александар Вучић и његова влада, много помогла РС, градећи мостове, вртиће, путеве. Он је најавио да ће у Источном Сарајеву, 5. октобра, бити отворена болница коју ће се звати „Србија“.

„Република Српска била је изложена разним притисцима на аутономију, висок степен аутономије која је формирана Дејтонским споразумом“, истакао је он.

„Она је резултат борбе нашег народа, под вођством Радована Караџића и Ратка Младића. Дејтон је био компромис да се уђе у квази државу Босну и Херцеговину, а високи представници су покушавали да је смање и од РС направе празну љуштуру“, рекао је Додик.

„Не кријемо да волимо Србију, живела Србија, живела РС и живео српски народ“, поручио је Додик.

Свечаности су присуствовали председника Скупштине Србије Маја Гојковић и министар одбране Александар Вулин.

Манифестација „Дани Српске у Србији“ сваке године кроз занимљиве програме представља културу, уметност, науку, просвету и привреду Српске.

У уметничком програму учествовали су уметници Бора Дугић, Драгољуб Ђуричић, плесна група „Уна Сага Сербика“ и дечји хорови.

Српска увек може да рачуна на подршку и помоћ Србије

Без обзира где живели, Срби јесу и морају да буду једно, то нам намеће наше порекло, историја, култура, цивилизација и наша потреба да се изборимо за опстанак, изјавио је вечерас министар одбране Александар Вулин.

Према његовим речима,Срби, без обзира где живе, само ако су једно, могу да се надају да ће једном и заувек решити своје национално питање и да ће заиста опстати у овом суровом свету када су у питању народи који нису превише бројни, али народи који имају велику историју.

„Република Српска је била, јесте и биће један од наших приоритета. Република Српска је била, јесте и биће један од спољнополитичких приоритета Републике Србије и биће увек простор на коме ће Република Србија показивати колико је спремна да помогне, колико је важно како живе Срби без обзира где они живели. Република Српска увек може да рачуна на подршку и помоћ Републике Србије“, рекао је Вулин.

Министар је додао да Република Српска треба да зна да што Србија буде била снажнија, стабилнија и сигурнија, то ће и Република Српска бити снажнија, стабилнија и сигурнија, јер, како каже „то једно без другог не иде“.

„Као што нећемо дозволити нове ‘Олује’, као што нећемо дозволити никакве нове погроме и нове Јасеновце, тако ћемо учинити све да Република Српска и Србија и читав наш регион живе у миру и стабилности. Република Србија признаје и поштује интегритет и суверенитет Босне и Херцеговине, уосталом ми смо чувари Дејтонског споразума, а Босна и Херцеговина је настала у складу са тим споразумом. Република Србија поштује Босну у датим границама и очекује и тражи да се у Босни и Херцеговини живи и одлучује у складу са вољом два ентитета и три народа“, рекао је Вулин.

Он је нагласио да у домену рада министарстава одбране Србије и Српске никада није било боље и никада није било више конкретних активности.

„Никада више новца Министарство одбране Републике Србије није улагало у одбрамбену индустрију Републике Српске и наставићемо то да радимо“, додао је министар.

Дани Републике Српске у Србији трајаће до 8. септембра и имаће укупно 25 програма реализованих у 19 градова и општина у Србији у 35 извођења.

ИЗВОР: ФоНет/РТВ

———

4.9.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

3 replies »

  1. Dodik pokusava da izigrava lidera svih Srba. Otkuda njemu pravo da on govori o razgranicenju na KIM? Najcesce daje veoma oprecne izjave o istim problrmima pokusavajuci da se dodvori onima koji su oteli KIM od Srbije.

    Свиђа ми се

  2. ЧЕСТИТА БРАЋО И СЕСТРЕ ДАЈ ОБЈАВИ ВЕСТ НА 6 СЕПТЕМБАР 1923 СЕ РОДИЈО НАШ КРАЉ ПЕТАР ДРУГИ КАРАДЂОРДЂЕВИЋ ТО ЈЕ ЗА НАС КОЈИ ВОЛИМО И ПОШТУЈЕМО КРАЉА НАЈВЕЋА ВЕСТ А МЕНИ ЈЕ РАДОСТ ПОШТО СУ ДВА ЂЕДА БОГ ДА ИМ ДУШУ ПРОСТИ СЛУЖИЛИ КРАЉА АЛЕКСАНДРА И КРАЉА ПЕТРА ДРУГОГ КАРАДЂОРДЂЕВИЋА СССС

    Свиђа ми се

  3. Не могу да славим Дане Српске у Србији док се прдсједник Републике Српске одриче Космета! Не могу! Милорад Додик подржава вУЧКића у издаји Космета! Како се може надати добру Републици Српској ако учествује у продаји наше земље, народа и светиња на Космету?

    Свиђа ми се