АКТУЕЛНО

Хан дао „нови рок“ Београду и Приштини


Европски комесар за суседску политику Јонахес Хан није директно одговорио на питање РСЕ шта мисли о идеји „разграничења“ као решења за питање Космета.

Европски комесар за суседску политику Јонахес Хан

– За решавање било каквог билатералног сукоба, али и да свако решење мора допринети широј стабилности овог региона, тако да то билатерално решење не иде на трошак других у региону – истакао је Хан.

– Сада морамо видети ширу слику што значи да, без обзира какво је то решење, оно мора бити такво да не иде на штету других – навео је Хан.

На поновљено питање да ли то значи да се замена територија не искључује, рекао је да „мисли да то треба оставити њима, да они о томе расправљају“.

– Сада врло јасно знају шта су наши условни оквири и сматрам да, ако желите нешто постићи, требати размишљати и изван кутије. Наш условни оквир је да има више стабилности у региону и да свако појединачно решење, сваки договор за решење билатералних сукоба мора допринети укупној стабилности и развоју региона јер је, на крају, циљ да свих шест земаља постану чланице Европске уније – истакао је Хан.

На питање да ли се не боји да би промена граница могла да има негативан ефекат на БиХ, Македонију, чак и земље источног партнерства, истакао је да мисли да је о томе прерано говорити.

– Они и даље преговарају. Неке идеје су се појавиле. Посматрајмо то на овај начин – и сада се ради на даљим преговорима ради бољег усаглашавања идеја. Сматрам да пакет који има правно-обавезујући споразум између Србије и Косова мора садржавати више елемената, а онда ћемо видети коначне идеје. Али мислим да су обе стране сада потпуно свесне међународне, не бих рекао забринутости, већ ограничења, а унутар тога мислим да су многа решења могућа – каже Хан.

Упитан да ли сматра да може доћи до решења са завршетком мандата Европске комисије крајем октобра, навео је да „то није зато што је крај мандата Комисије“.

– Било би од користи ако би се то могло закључити до, рецимо, лета идуће године, како бисмо кренули новим корацима – закључио је Хан.

ИЗВОР: ВЕСТИ

***

ПОВЕЗАНО:

*Драган Милашиновић: Вучић у Алпбаху – корак даље у издаји Космета

*Драган Милашиновић: Седам лажних Вучићевих теза о Космету

*ОВО се МОРА ПОШТОВАТИ: ПОДСЕЋАМО – Резолуција 1244 СБ УН

———–

4.9.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић