АКТУЕЛНО

Клаус Кенет: Православље није религија, то је откровење Божије! ШВАЈЦАРЦИ ИМАЈУ ROLEX, А СРБИ БРОЈАНИЦУ


Два милиона километара за потрагом праве вере прешао је Клаус Кенет. „Све што сам нашао у свету, нашао сам на Литургији. Схватите озбиљно Православље!“, каже овај професор, писац и новинар.

Клаус Кенет: Све што сам нашао у свету, нашао сам на Литургији. Схватите озбиљно Православље!

Његова животна прича је пут од пакла, који је доживео као мали, до откровења, односно сусрета са монасима. Прошао је све вере, путовао од Ирана до Тибета, све док се није вратио у Европу и вратио православљу. Данас је професор немачког језика, писац, новинар и философ.

Постао је вођа пљачкашке банде са свега дванаест година. Како би обуздала Клаусову бунтовну природу, мајка га поверава на старање локалном свештенику (католику прим.приређ.), не слутећи каквом га злу излаже. Свештеник-хомосексуалац и педофил га злоставља наредних седам година, што у младом Клаусу рађа презир према хришћанима у целини и пројављује потребу да се силе које зло побеђују траже у другим религијама.

Обишао је свет педесетак пута тражећи Бога, љубав… Како у Немачкој живи много Турака најпре се упознаје са исламом. Боравак у Мароку, Ирану, Авганистану и другим исламским земљама довео га је до спознаје строгости шеријатских закона, обиља казни и свега другог што евоцира болне успомене на мучења која је у детињству претрпео од мајке и изопаченог свештеника. Потом су уследила трагања по Индији, вишесатне медитације, осећање моћи над људима, приче о милионима реинкарнација, „враћању у непостојање“ као крају патње, Кришна и уништење грешника… Али, љубави нигде! Онда се, са сетом говори, Господ смиловао на њега.

– Живео сам у Калкути, где и Мајка Тереза. Та жена је била моја прва мајка, прва особа која је имала бзусловну љубав за мене. Покушао сам да је убедим да је хидуисткиња, јер веровао сам збо мајке и свештеника, хришћани су лоши! Свесна да нисам био спреман да прихватим хришћанство, тек њу као особу, упутила ме је на молитву Мајци Божијој, предала ме је њој – сећа се Клаус Кенет.

Потом се обрео на Тибету, као будистички монах. Мантре су нудиле „нирвану“, својеврсну празнину. Али, знао је истрајни боготражитељ, живот је у пуноћи, а не у празнини. Лутања се настављају по Јужној Америци, у свету магије и окултизма. Понор, чини се, никада дубљи. Одговори, никада даљи. Али… Током боравка у Колумбији, припадници Комунистичке ослободилачке војске су га, као таоца, осудили на смрт. Окрвављен у блату, Клаус је чекао да једна од седам уперених пушака оконча његов живот. У последњој секунди, помислио је „Боже, ако те има, спаси ме!“. Управо тада, друга група револвераша је наишла из џунгле и меци намењени њему „променили су путању“. И то је, након година трагања, био први доказ да Бог постоји. Али, где, питао се изнова.

Вративши се у Европу, Клаус Кенет среће утврђене хришћане који му говоре да га је Господ Христос спасао јер га воли. Залуд су биле молитве Буди, Мухамеду и Кришни. Они су мртви. Христос је ваксрсао и Он је живот. Дакле, могу да га упознам, ликовао је Клаус Кенет, и даље неуморан у својој потрази за Богом и љубављу. То се касније и догодило. Посебно драгоцено у његовом откривању у православљу било је духовно вођство оца Софронија из Есекса, који је за Клауса представљао „оваплоћење љубави“. Године 1986. примио је и Свету тајну крштења. Осетио благодати живљења у вери православној, опростио мајци и свештенику…

У Швајцарској се прави „ролекс“, али Срби имају много бољи производ – бројаницу.

***

Погледајте интервју са Клаусом Кенетом у емисији „Агапе“ на Студију Б:

ИЗВОР: Башта Балкана

1 reply »

  1. Све наше екуменисте, требало би послати код овог човека
    на додатни курс о Православљу, да им избије из главе
    ђаволску идеју о екуменизму са римокатолицима, протестантима,
    англиканцима…

    Свиђа ми се